Sezóna za dveřmi, jak to vidí ti z nejpovolanějších!

11. září 2010, Redakce

Letní příprava je u konce, kádry se uzavírají do finálních verzí, jednotlivé formace vylaďují souhru. K tomu jak jsou Vítkovice na boj v lize připraveny, jaké byly změny a co mohou fanoušci očekávat jsme položili pár otázek formou dvojrozhovoru těm nejpovolanějším, trenérům extraligových týmů Radomíru Mrázkovi a Tomáši Martiníkovi.

Radomír Mrázek – Chceme titul a medaili!

 

1. Za týden začíná první ligové kolo, jak bys zhodnotil letní přípravné období?

Hráči absolvovali zatím nejkvalitnější suchou letní přípravu. Co se týká přípravných utkání, tak nejdůležitější bylo dát dohromady samotný tým, zapracovat nové hráče. S tímto ještě nejsme zcela hotovi, budeme ještě hledat optimální složení pětek.

 

2. S čím jde tým do ligy, jaké jsou cíle v nadcházejícím ročníku?

Svou hrou lákat do hlediště čím dál více fanoušků, hrát fair-play a taky hrát pro radost.

Cílem je mistrovský titul v lize a i přes těžkou skupinu na Poháru mistrů chceme na tomto turnaji získat medaili.

 

3. Kádr prošel několika změnami. Jak je připraven vyrovnat se s odchody a jak bys zhodnotil doplnění týmu?

Pracujeme koncepčně, naše hra nestojí a nepadá s výkonem jednoho nebo dvou hráčů. To ale neznamená, že mi Pavel Brus, Martin Vladař a "finlandia bojs" nebudou chybět. Vím, že to zvládneme.

Tým jsme doplnili na všech postech jak svými odchovanci z juniorů, tak i přestupy z jiných klubů. Noví kluci, kteří přišli, mají svou vysokou kvalitu a hlavně charakter. Jednoho až dva hráče bych ale ještě rád získal.

 

4. Kdo podle tebe patří k favoritům ligy a u koho naopak očekáváš problémy s udržením elitní soutěže?

Favorit je každý, kdo chce získat titul, takže jsme to my a jistě i ten jeden tým z toho města, no jak tam staví mosty z vajec a krtci jim tam dělají stometrové krátery.

S udržením budou mít pravděpodobně problémy týmy Pardubic, FBC Ostrava, Bohemians, Sparty a Kladna.

 

5. První utkání nového ročníku se hraje na domácí půdě a nepůjde o jednoduchou záležitost, co od tohoto zápasu očekáváš a s čím do něj tým půjde?

Chceme bavit lidi hrou, góly a vítězstvími. Věřím, že bude plno. Diváky zvu na kvalitního soupeře a přeju hezký sportovní zážitek.

 

 

 

Tomáš Martiník – Chceme zase o něco výš!

 

1. Za týden začíná první ligové kolo, jak bys zhodnotil letní přípravné období?

Na letní přípravné období jsme se letos zaměřili zase o něco víc než loni, snažili jsme se hlavně vylepšit fyzickou kondici týmu. Jak už to tak bývá, všechno může být vždycky lepší, ale jsme s přípravou celkem spokojeni. Morálka týmu se i pro toto nepopulární období zase posunula výš, takže uvidíme. V přípravě jsme absolvovali dva tuzemské turnaje. Červnový Fatpipe cup jsme pojali spíše jako poznávání nových a mladých hráček, takže tam nám o výsledky ani tak nešlo. To Czech Open bylo jiné kafe, jeli jsme tam sice bez velkého herního tréninku, ale chtěli jsme uspět a to se nám myslím podařilo. Bronzová medaile byla hlavně dílem bojovnosti, morálky a nadšení všech na hřišti. Tyhle atributy chceme přenést i do ligových zápasů. Od Czech openu se připravujeme na start ligy a věříme v obrovský „hlad po zápasech“.

 

2. S čím jde tým do ligy, jaké jsou cíle v nadcházejícím ročníku?

Do ligy vstupujeme s dost jednoznačným cílem – finále! Respektujeme sílu ostatních týmů, jsme si vědomi, že to vůbec nebude lehké a že podobný cíl budou mít i ostatní. Nemá cenu ale stát při zemi a dávat si alibisticky nízké cíle. Po loňském bronzu chceme zase o něco výš!

Možná tím na sebe vytvoříme zbytečně tlak, ale já z týmu cítím chuť prát se o místa nejvyšší!

Rádi bychom taky chtěli více zatraktivnit a zkvalitnit námi předváděnou hru, hrát útočněji a naše výkony stabilizovat na co nejvyšší úrovni. Jestli se tohle všechno podaří – uvidíme, ale je to náš cíl!

 

3. Kádr prošel několika změnami. Jak je připraven vyrovnat se s odchody a jak bys zhodnotil doplnění týmu?

Změny byly, ale změna je život. Jsem moc rád, že se nám podařilo udržet v týmu dvojčata Hanku a Evu Sládečkovy, od nich si hodně slibujeme a věříme, že letos předvedou, co v nich opravdu je. Posilou určitě bude Denisa Ferenčíková, je svou hrou přesně tou hráčkou, která nám v týmu chyběla. Možná nám nenahradí góly Terezy Urbánkové (to převezmou jiné, třeba zrovna „navrátilec“ Monika Léblová), ale určitě je bude připravovat a dá naší hře „jinou“ kvalitu. A věřím, že se nám podaří  zabudovat další příchozí mladé hráčky, např. útočnici Veroniku Enenkelovou a odchovankyni dorostenku Lucii Šrotovou, či obránkyně Editu a Hanku Hendrychovou z Lipníku. A v neposlední řadě se podařilo v Ostravě zaměstnat „dojíždějící“ brankářku Lenku Kubíčkovou – a to je moc dobře.

Odešla sice Tereza Urbánková a skončila zkušená Monika Adamová, ale nemyslím si (vzhledem k výše uvedeným příchodům), že budeme mít horší kádr , ba naopak.  

 

4. Kdo podle tebe patří k favoritům ligy a u koho naopak očekáváš problémy s udržením elitní soutěže?

Tady moc orginální nebudu – Herbadent vesele a levně posiloval, takže bude opět velkým oříškem! Snad jim to ale společně s ostatníma uděláme co nejtěžší? A kdo budou ti ostatní? Konsolidovaná a sehraná Bohemka, vždy nebezpečný Liberec, doufám že my a předpokládám znovuobrození Chodova. Co se týče bojů o záchranu, tak moc nevím, ale předpokládám podobný průběh jako loni a to asi i s nováčky.

 

5. První utkání nového ročníku se hraje na domácí půdě a nepůjde o jednoduchou záležitost, co od tohoto zápasu očekáváš a s čím do něj tým půjde?

No jednoduché to nebude, Elite pro nás není oblíbeným a příjemným soupeřem, ale právě proto věřím, že se na něj důkladně připravíme. Věřím, že v neděli na hřiště naběhne šestnáct natěšených modro-bílých osobností s cílem zvítězit a získat 3body, s motivací předvést poctivý a bojovný výkon, kterým potěší fanoušky i trenéry a že svým kvalitním individuálním výkonem přispějí k úspěchu celého týmu. Vloni jsme na domácí půdě některé zápasy nezvládali podle představ a diváky často nepotěšili, letos chceme „doma“ ukazovat, že florbal holky umí!