MS 2010: Utrápený postup do semifinále

09. prosince 2010, CD

104 vteřin před závěrečnou sirénou doráží Tomáš Sladký střelu Jana Jelínka do estonské branky a vyrovnává na 2:2. Po bezbrankovém prodloužení pak Češi vítězí na nájezdy. Češi se prodrali přes houževnaté Estonce do semifinále MS.

 

Zápas začal z české strany vlažně. Za to Estonsko do toho vlétlo po hlavně a již po 25 vteřinách se radovalo po spolupráci největších hvězd, bratří Talmeových, z vedoucího gólu. Rytych neměl šanci na střelu z první po křížné přihrávce přes celou šíři pásma zasáhnout. Stav 0:1 pak platil dlouhých 34 minut. České střely byly dokonale blokovány nebo končily na fantastickém brankáři Saastamoinenovi. Ve vlastní přesilovce ještě v první třetině chyboval Tomašík a únik Salma hasil faulem. Na nařízené trestné střílení se proti Kivimu do české branky postavil jeden z nejlepších brankářů na světě v této disciplíně Tomáš Kafka. A prokázal své kvality, když Kiviho fintu prohlédl a přehodit se nenechal. O vyrovnání se postaral zkušený bek Garčar, tkerý přízemní střelou z dálky konečně vyrovnal. Bežěla již 35.minuta utkání.

Bylo to utkání brankářů. Saastamoinen a Rytych se překonávali. Pavel Brus nastřelil břevno, ale důležitý druhý gól přidali Estonci v přesilové hře. Henrik Talme našel svou vlastní zblokovanou přihrávku a přihrál pohotově do křídla Markusovi, který prostřelil ranou k tyči Rytycha. Křečovitý tlak českého týmu přetavila ve spásné vyrovnání "vítkovická" pětka hrajícíc většinu zápasu tentokrát se Skalíkem na křídle. Tomašík si vyměnil míček se Sladkým a Jelínkem a Jelínkovu ránu z dálky doklepl se štěstím Tomáš Sladký v 59.minutě do horního růžku branky. Český tým si zhluboka oddechl.

V prodloužení pak měly šance na vítězství oba týmy, ale víc jich měli překvapivě Estonci. Rytych ale ustál i nejkritičtější momenty.

Samostatné nájezdy se pak staly jasnou záležitostí Česka. Vynikajícího Kafku překonal pouze v první sérii Henrik Talme, zatímco jeho bratr Kristian i podruhé v zápase Kivi pohořeli. Naši střelci byli stoprocentní. Fridrich, Zálesný, Richter i Chrápek bezpečně proměnili.

Česko nečekaně těžce, ale nakonec přece jen přešlo do semifinále MS, kde je čekají domácí obhájci titulu Finové. Utkání začíná v pátek v 16:30 našeho času.

Česko – Estonsko 3:2 po sn (0:1, 1:0 , 1:1 – 0:0)

Branky: 34:28 Milan Garčar (Štěpán Slaný), 58:16 Tomáš Sladký (Jan Jelínek), 70. Tomáš Chrápek (rozhodující nájezd) – 00:25 Kristian Talme (Henrik Talme), 49:22 Partik Markus (Henrik Talme). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Rozhodčí: Thomas Baumgartner – Thomas Kläsi. Střely na branku: 33:26. Diváci: 1020.

Sestava: David Rytych – Aleš Jakůbek, Tomáš Chrápek, Štěpán Slaný, Milan Garčar, Pavel Brus, Jan Jelínek – Aleš Zálesný, Radek Sikora, Ondřej Fojta – Martin Richter, Milan Fridrich (C), Martin Ostřanský – Vojtěch Skalík, Tomáš Sladký, Milan Tomašík. Od 35. Daniel Šebek.