Prague Games: starší žáci se rvali se Švédy

12. července 2011, CD

Zdařilý turnaj odehráli starší žáci Vítkovic v kategorii B15. Svěřenci trenéra Sklenovského senzačně doslova zničili v osmifinále švédský Enköpings IBK 12:0, ve čtvrtfinále však neproměnili řadu šancí a prohráli s favoritem IK Sirius IBK fotbalově 0:1. Dostali se tak mezi nejlepších osm týmů.

 

Tým starších žáků odcestoval do Prahy posílený o trojici hráčů Kopřivnice, kteří mají do Vítkovic od nové sezony namířeno (René Fendrich, František Dobečka, Lukáš Pešat), talentovaného brankáře Matěje Číčalu z Frýdku-Místku, který rovněž pravděpodobně rozšíří vítkovické řady a Adam Kanyicsku, hráče Valašských Klobouků, který s Vítkovicemi po sportovní stránce koketuje.
      Naopak Richard Foltinek již na Prague Games hrál za Remedicum, kam se přes léto bude stěhovat.

      Los skupiny G svedl hned v úvodním zápase proti sobě její favority. Vítkovice a pražský Chodov. Vítkovice vlétly do utkání jako uragán a již zakrátko vedly 2:0 po brankách Reného Fendricha a Lukáše Kasince. Pak byl ale již při hře v oslabení vyloučen na pět minut za hru vysokou holí Marcel Jakubec a Chodov během dlouhé přesilovky srovnal skóre. Při hře pět na pět byly ale Vítkovice lepším týmem a dalšími třemi brankami utkání dovedly do vítězného konce. Fendrich si připsal hattrick.
      Další zápasy skupiny příliš dramatické nebyly a Vítkovice v nich soupeřům nadělovaly. Mocným tuleňům z Podbořan dvanáct kousků, Královským Vinohradům o jeden méně. Ruský Tayfun sice dokázal vstřelit alespoň dva góly, nicméně odešel poražen rovněž přesvědčivě 8:2.

      Pavouk turnaje pak určil za "domácí halu" Vítkovicím Arénu Sparty na Podvinném Mlýně. V ní sehráli kluci všechny zápasy vyřazovacích bojů.
      V šestnáctifinále jim byli soupeři vrstevníci Hořovic, ale ani ti nenadělali našim hráčům větších vrásek na čele. Utkání skončilo jasným rozdílem 5:0.
      To v osmifinále se Vítkovicím do cesty postavil švédský tým Enköpings IBK, který ale zvolil poměrně dost nešťastnou defenzivní taktiku a tu se našim hráčům dařilo od začátku rozbíjet. V utkání podali všichni hráči své maximum, nejlepší výkon na turnaji. Střelecky se dařilo především Lukáši Pešatovi, Renému Fendrichovi a Štěpánu Kostolánymu. Z vítkovické strany bezchybně zvládnutý zápas skončil neuvěřitelným vítězsvím 12:0. Frustrovaní Švédové změnili konec rozhodnutého utkání v nechutnou řež, jejich surové zákroky v posledních sekundách utkání odnesl nejmenší hráč na hřišti Filip Sklenovský a nejproduktivnější vítkovický hráč René Fendrich.
      Ve čtvrtfinále hraném již na 2x20 minut (předchozí zápasy všechny pouze 2x15) skřížili kluci Vítkovic hokejky s jedním z favoritů celého turnaje kategorie B15 IK Sirius IBK. Ani tento švédský tým nevybočil v tvrdé, mnohdy až hluboko za hranicí pravidel a fair-play, hry, kterou se po celý turnaj týmy z této země prezentovaly. Nechtěnou pozornost na sebe poutal především hráč s patnáctkou na zádech Mikael Hall. Taktickou bitvu rozhodl jediný povedený brejk Siriusu, ze kterého vstřelil Fredén rozhodující gól zápasu. Vítkovické šance zůstaly nevyužity, několikrát dokonce zazvonila branková konstrukce svatyně gólmana Erikssona. Hned na začátku utkání trefil břevno Kasinec, při oslabení trefil v samostatném uniku tyč také Gattnar.

      Vítkovice tak v kategorii B15 mezi nejlepší čtyři tedy neproklouzly. Předvedenou hrou ale upoutali a sami sobě dokázali, že florbal hrát umí a sklidili zasloužené ovace pražského publika. Vítězem se stal švédský Huddinge IBS P96, který ve finále zdolal Sirius 2:1. O třetí místo se podělily týmy FbŠ Bohemians Praha 7 a FBC Nové Město nad Metují.

Sestava Vítkovic kategorie B15 na Prague Games 2011:
 Matěj Číčala, David Marek, Marek Ozner,  Ondřej Lukáč -
 Marcel Jakubec, Dominik Botek, Adam Kanyicska, David Adámek, Vít Gattnar, Filip Holek -
 Lukáš Kasinec, Filip Sklenovský, Štěpán Kostolány -
 René Fendrich, Lukáš Pešat, František Dobečka.
Trenéři: Otto Sklenovský a Roman Sladký