Z Czech Openu vezou muži Vítkovic stříbro!

16. srpna 2011, CD

Vítkovice vyrovnaly historické maximum! Stejně jako v letech 1996 a 1999 skončily až těsně pod vrcholem. Ve finále podlehly švédskému Dalenu. AKTUALIZOVÁNO.

Vítkovice dosáhly dalšího velkého úspěchu na mezinárodní scéně. Potvrdily tak úspěch z posledního Poháru mistrů, kde dokázaly porazit švédského mistra Storvretu a celkově skončit na druhém místě. Medaile stejného kovu si vezou i z letošního ročníku Czech Openu.Na své pouti zdolaly dvakrát švýcarské Langnau, jednou švýcarského mistra Wiler Ersigen, finské Koovee a také české týmy Liberec a Remedicum Ostrava.

      Vstup do turnaje byl pikantní pro Milana Tomašíka, který teprve nedávno přestoupil do švédského týmu IBK Dalen a hned první zápas v novém dresu odehrál proti Vítkovicím! V utkání sice vidět moc nebyl, ale v dalším průběhu turnaje nabyl na jistotě a postupně se sehrával s novými spoluhráči tak, že byl velice platným hráčem švédské sestavy. Nastřílel celkem pět branek a na další dvě přihrál. V samotném úvodním utkání Vítkovice-Dalen se ale neprosadil. Na první branku Dalenu ještě dokázal individuální akcí odpovědět Petr Kološ, ovšem pak se Dalen trhl ve vlastním oslabení do rozhodujícího trháku. V hodně nepovedené přesilovce Vítkovic vstřelili Švédové dvě branky, přičemž druhou z přísně nařízeného trestného střílení vsítil nejproduktivnější hráč turnaje Peter Bodén. Po chybě Hájka pak přidali Švédové další gól a vyhráli zápas 4:1. Hra Vítkovic ovšem byla pro další průběh turnaje příslibem.

      Zápas se Zálesného Tigers Langnau Vítkovice vyhrály brankami Kološe, Heczka a Tokoše 3:2! Zálesný se sice gólově jednou prosadil, ale i tak jej Vítkovice poslaly s jeho týmem do spodního pavouka poražených. V posledním zápase skupiny si svěřenci trenéra Mrázka totiž přeci jen poradili s houževnatým Libercem 6:4 a společně s Dalenem postoupili do zrádné osmifinálové skupiny. Tam je čekal švýcarský mistr Wiler-Ersigen a Sladkého Koovee.

      Utkání s Wilerem rozjely Vítkovice skvěle! Už po dvaceti vteřinách se ocitl sám před brankářem Martin Tokoš a filigránskou střelou k tyči poslal Vítkovice do vedení. Vynikající hrou dostávaly švýcarského mistra pod tlak. Na 2:0 zvyšoval důrazný Petr Kološ a další branku přidal zanedlouho přesnou střelou do šibenice Lukáš Hrubý. Skvěle hrající Martin Tokoš přidal další branku a i když pak Švýcaři zabrali, zkompletoval hbitý vítkovický útočník do prázdné branky hattrick. Wiler poté v power-play přeci jen jednu branku dal, vyrovnat však nestačil.

      Wiler pak bojoval o holou naději s již jistým vítězem osmifinálové skupiny Dalenem. Dalen do hry nenasadil svoji první formaci a šetřil ji na play-off. Švýcarský tým utkání zvládl 5:2 a zajistil si tak postup, pro Dalen to bylo jediné prohrané utkání na turnaji. Tento výsledek rozhodl také o tom, že do čtvrtfinále nepostoupí jeden z dvojice Vítkovice a Koovee. Tedy navlas stejná situace jako na loňském turnaji. Vítkovicím opět stačila i remíza k postupu.
      Zatímco loni se radoval Tomáš Sladký v dresu Koovee, letos to byly Vítkovice! Výbornou hrou porazily po dvou top švýcarských týmech i top tým z Finska. Utkání načal přesnou střelou kapitán Jan Jelínek, potom akci Sladkého formace dotáhl do úspěšného konce na brankovišti operující Mutanen. Vedení Vítkovicím přiznal přesilovkovou ranou Patrik Suchánek. Ranou do šibenice Součkovy branky následně vyrovnal po krásném úniku po křídle Tomáš Sladký. Nádhernou kombinaci pak zakončil na turnaji výborně hrající mladík Lukáš Veltšmíd, který si připsal první gól ve vítkovickém dresu. Koovee ale po další Sladkého asistenci opět vyrovnalo! Český útočník byl v zápase hodně vidět. Strhující zápas  rozhodl po spolupráci s Tokošem Radim Polášek. Vítkovice vrátily Finům vyřazení z loňského roku a postoupily opět po dvou letech do čtvrtfinále!

      V něm svedl turnajový pavouk proti sobě dva velké rivaly, Vítkovice a Remedicum. Prestižní souboj načal po Poláškově příhře Martin Tokoš. "Pepino" ale zápas otočilo brankami Žydela a v poslední třetině Šmídy. V 50.minutě se ale se štěstím prosadil navrátilec Zdeněk Žák. Byla to branka v pravou chvíli! Pět minut před koncem dokonal další zápasový obrat Oldřich Sova! Vítkovice pak výsledek ubránily a po dvanácti letech si zajistily medaili z Czech Openu!!

      Největší úspěchy Vítkovic na Czech Openu se datují dlouhé roky dozadu. V roce 1996 podlehly ve finále Pixbu, v roce 1999 při slabší turnajové účasti v jediném českém finále v historii Tatranu. Teď se o další finále popraly s Tigers Langnau. Zálesného tým pro mnohé překvapivě vyřadil ve čtvrtfinále obhájce titulu Pixbo Wallenstam 5:4.
       Další fantastický zápas načal utěšenou přesilovkovou ranou do šibenice Jan Jelínek. Ve stejné početní výhodě vyrovnal Stucki. Švýcaři šli do vedení brankou Dysliho, ale vyrovnání přišlo po nádherné kombinaci Vítkovických, na jejímž konci stál Lukáš Hájek! Vedení na stranu Vítkovic strhl Lukáš Hrubý, který sám dokončil akci, kterou sám rozjel. Pak ale Martin Tokoš přehnaným důrazem u časoměřičského stolku sestřelil po pár vteřinách třetí třetiny Zálesného a vyfasoval pětiminutový trest! Dlouhou přesilovku ale Vítkovice zvládly. Na jejím sklonku dokonce předběhl Veltšmíd posledního Zálesného a tomu nezbylo, než rychlého mladíka faulovat. A to hned tak, že mu zlomil hokejku. Za faul bylo nařízeno trestné střílení a to proměnil tradiční exekutor Petr Kološ! Několik málo vteřin po uplynutí Tokošova trestu přeci jen Švýcaři snížili. A poté dokonce Markus Gerber vyrovnal! Martin Tokoš ale svoji chybu odčinil a poslal svůj tým opět do vedení. Do dvoubrankového trháku doslal Vítkovice Zdeněk Žák, jehož zpoza branky nezištně uvolníl Patrik Suchánek. Žák trefil přesně šibenici odkryté branky. Švýcaři potom zahodili několik tutovek, zastřeloval se především Simon Stucki. Lukáš Souček odchytal mimořádně povedený turnaj a dalšími skvělými zákroky udržel potřebný náskok. Střelou do prázdné branky upravil konečný výsledek na 7:4 Lukáš Hrubý.

      Ve druhém semifinále vedl Tomašíkův Dalen nad Tatranem již 5:2, důrazný von der Pahlen pak důrazem na brankovišti utkání dvěma góly ještě zdramatizoval, ale opakování českého finále z roku 1999 se nekonalo. Tatran zůstal před branami finále, kde se probojovaly Dalen a Vítkovice!!!

      Finálový souboj načal Jonas Svahn, ještě do první přestávky ale vyrovnal Oldřich Sova. Pak ovšem přidal Svahn a čistým definitivně rozhodl Peter Bodén. Vyčerpané Vítkovice nakonec podlehly ve finále Dalenu 1:7.

      Z osmi zápasů na Czech Openu 2011 prohrály Vítkovice pouze s jediným týmem a zároveň vítězem turnaje. Ve skupině 1:4 a ve finále 1:7. Jinak ale na své pouti zdolaly Liberec, Remedicum, Koovee, Wiler a dokonce dvakrát Tigers Langnau. Mladý tým s debutanty Veltšmídem, Matúšem, Hájkem či vynikajícím brankářem Součkem podal opravdu výborný výkon a zaslouženě bere stříbrné medaile za druhé místo! Tato medaile má ze tří stříbrných v nabité konkurenci největší hodnotu. Letošní Czech Open lze z vítkovické strany hodnotit jako nejúspěšnější v historii!

      Martin Tokoš byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje!

Czech Open 11.8.2011 12:20 Vítkovice - Dalen (SWE) 1:4
Czech Open 11.8.2011 19:00 Vítkovice - Langnau (SUI) 3:2
Czech Open 12.8.2011 11:40 Vítkovice - Liberec 6:4
Czech Open 12.8.2011 17:00 Vítkovice - Wiler (SUI) 5:4
Czech Open 12.8.2011 21:00 Vítkovice - Koovee (FIN) 4:3
Czech Open 13.8.2011 10:00 Vítkovice - FBC Ostrava 3:2
Czech Open 13.8.2011 15:30 Vítkovice - Langnau (SUI) 7:4
Czech Open 14.8.2011 15:30 Vítkovice - Dalen (SWE) 1:7