CZECH OPEN 2011 v ženách

15. srpna 2011, Redakce

Letošního mezinárodního turnaje Czech Open 2011 se zúčastnily za Vítkovice dva ženské týmy. Áčko dostalo možnost poměřit se v elitní kategorii, béčko pak v klasické kategorii žen.

A – tým zažil nepovedený turnaj

      Ženské áčko šlo do elitní kategorie v nelehké pozici. Z rozličných důvodů chybělo na turnaji větší množství stabilních hráček, nicméně i tak zůstaly výkony značně za očekáváním. Zatímco v loňském ročníku tak vítkovické ženy v nabité konkurenci z role papírově slabšího účastníka všechny překvapily a získaly bronzové medaile, letos jí naopak beze zbytku naplnily a neuspěly.
      V úvodním zápase čekal na Vítkovice pražský Herbadent. Soupeř nasadil doslova ďábelské tempo a naopak vítkovické hráčky v defenzivě kupily chybu za chybou, což jak se ukázalo, byla neblahá předzvěst účinkování na celém turnaji. Vítkovice prohrály 9:1 a jediným světlým momentem byl nádherný gól Zuzany Macurové po samostatném průniku. V druhém utkání čekal na ženy švýcarský velkoklub Piranha Chur. V úvodní polovině i díky brance Evy Sládečkové dokázaly držet Vítkovice se soupeřem krok, pak ale přišly tradiční nedůslednosti v obraně, čehož zkušený soupeř využil k vítězství 5:1. Třetí čtvrteční utkání pak nabídlo doslova kolaps v zadních řadách Vítkovic a Chodov si tak na zápase doslova smlsnul a nadělil hráčkám Vítkovic hodně nepopulární desítku. Vítkovice sice zaznamenaly čtyři branky, z toho dvě Andrea Pastušková, působící na turnaji v roli kapitánky, nicméně tragický výkon celého mužstva do defenzivy byl soupeřem beze zbytku potrestán.
      Náladu po čtvrtečním nepovedeném rozjezdu turnaje se pokusily odčinit Vítkovice v pátek v raním zápase proti reprezentaci Německa. V úvodu si vytvářely převahu, dlouho držely soupeře pod tlakem, ovšem nedokázaly proměnit ani ty nejvyloženější šance. Naopak soupeři se povedl brejk a ten opět rozložit vítkovickou naději na úspěch v zápase. Další následné nedůslednosti vedly k zopakování prohry 5:1. Poslední zápas základní skupiny byl souboj se švédským gigantem a pozdějším vítězem skupiny i celého turnaje, týmem Pixbo Wallenstam. Ačkoli utkání skončilo opět prohrou 1:5, jednalo se ze strany Vítkovic asi o nejpovedenější zápas na turnaji. Soupeř potvrzoval kvalitu, ale Vítkovice se rvaly statečně a zejména brankářka Lucie Kluzová podala výborný výkon a dlouho držela soupeřky na dostřel.
      Labutí písní pak bylo play-off utkání, ve kterém narazily vítkovice na svého obvyklého kata v play-offových kláních, pražskou Bohemku. A nejinak dopadl i tento souboj. Vítkovice sice začaly aktivně, měly převahu, ale pak přišly dvakrát po sobě zásadní nedůrazy v předbrankovém prostoru, dvě dorážky a vedení 2:0 pro soupeře. A ačkoli se vítkovické ženy snažily s výsledkem něco udělat, tahaly již za kratší konec a turnaj tak pro ně po porážce 6:2 skončil. Vystoupení žen v elitní kategorii tak i přesto, že je třeba uznat větší kvalitu na straně soupeřů, skončilo nelichotivě a do začátku ligové soutěže bude zjevně třeba na mnohém zapracovat.

Czech Open 11.8.2011 10:00 Vítkovice - Herbadent 1:9
Czech Open 11.8.2011 14:00 Vítkovice - Chur (SUI) 1:5
Czech Open 11.8.2011 19:00 Vítkovice - Chodov 4:10
Czech Open 12.8.2011 09:00 Vítkovice - Team Germany 1:5
Czech Open 12.8.2011 13:00 Vítkovice - Pixbo (SWE) 1:5
Czech Open 12.8.2011 18:50 Vítkovice - Bohemians 2:6


Hysterky skončily rovněž na lopatách Bohemky

      Družstvo vítkovických žen posílené o trojici Petřeková, Sádková, Bernardová a v bráně premiérově s Luisou Elblovou vstoupilo do turnaje soubojem s ligovým rivalem, týmem Orlicko – Třebovsko. Utkání skončilo nakonec zřejmě spravedlivou remízou, když za Vítkovice se prosadily Adamová, Martiníková, Husárová a Bernardová. Další utkání skupiny však již hysterky prošly suverénně. Nejprve si poradily s juniorkou pražské Bohemky v poměru 4:1, když dvě branky vstřelila Martina Bernardová. Poté stejným výsledkem porazily švýcarský výběr Waldenburg Eagles, tři kanadské body zaznamenala v utkání nestárnoucí Monika Adamová. V pátečním programu pak čekalo ještě úvodní utkání vyřazovací fáze a soupeřky z Pardubic. Utkání mělo jednoznačný průběh a Vítkovice v něm v poklidu zvítězily poměrem 6:1, když bodově se zaskvěla trojice Adamová, Bernardová, Husárová.
      V sobotním duelu šestnáctifinále čekal béčkařských souboj s pražskou Bohemkou. A jak se ukázalo, Bohemka v letošním ženském turnaji byla pro Vítkovice dvojnásobnou konečnou. Na malém hřišti pražského Hamru zvítězila její pozorná obrana a rychlé brejky a ačkoli vítkovické ženy měly během celého utkání herní převahu, gólově ji víc, než jen brankou Moniky Petřekové, nedokázaly zúročit a po prohře 2:1 se tak s turnajem rozloučily v sobotu dopoledne.

Czech Open 11.8.2011 14:00 Vítkovice B - O-Třebovsko 4:4
Czech Open 11.8.2011 19:40 Vítkovice B - Bohemians B 4:1
Czech Open 12.8.2011 09:20 Vítkovice B - Waldenburg 4:1
Czech Open 12.8.2011 14:30 Vítkovice B - Pardubice 6:1
Czech Open 13.8.2011 10:00 Vítkovice B - Bohemians B 1:2