Radomír Mrázek: Cesta, kterou vedeme mládež, je správná

16. srpna 2011, CD

Vítkovice jsou klub, který dokáže z mladých talentů vychovat hráče konkurenceschopné mezinárodní úrovni. Slova trenéra Mrázka Vítkovice rok od roku potvrzují. Na letošním Czech Openu došel opět omlazený tým až do finále! Přinášíme rozhovor s vítkovickým lodivodem Radomírem Mrázkem.

Ahoj Radku, jaké byly pocity po finále? Převládal spíše pocit celkového úspěchu nebo finálové prohry?
Ahoj Romane. Ty pocity se samozřejmě mísily, protože jsme prohráli. Ale protože jsme všichni věděli, že jsme na turnaji odevzdali úplné maximum, tak z větší části převládaly ty příjemné pocity. Co se týká mého osobního pocitu, tak to byla jednoznačně hrdost na tým.

Ptát se, jestli jsi spokojený s výsledkem letošního CO je asi zbytečné. Přesto, jak hodnotíš turnaj celkově?
Odjížděli jsme na turnaj se spoustou hráčů, kteří s touto úrovní florbalu neměli vůbec žádné zkušenosti. Cíle na turnaj jsem týmu žádné nekladl, ale vždy se snažíme dojít co nejdál, abychom si zahráli co nejvíce utkání. Prioritou bylo zapracovat nové hráče, prostřídat je v utkáních všechny a nestahovat sestavu.

Jak jsi spokojen s herním projevem nových hráčů?
Všichni „noví“ kluci mají na to hrát na této úrovni, během turnaje si s každým zápasem více věřili a zlepšovali se. To, že jsou na tom dobře florbalově, jsem věděl a to potvrdili. Na čem ale musí stále pracovat je kondice a síla, tady mají obrovské rezervy a je pouze na nich, aby se 100% přístupem k tréninku zlepšili.

Co říkáš na famózní výkony brankáře Součka? Mají Vítkovice novou brankářskou jedničku?
On byl klíčem našich výsledků na turnaji. Výkony Lukáše jsou přímoúměrné tomu, jaký je člověk a jaký má přístup k tréninku. Takže jednoduše vynikajicí. Je velmi mladý a nesmí usnout na vavřínech. Má na to být naší jedničkou.

Co zapříčinilo finálovou prohru s Dalenem? Únava? Přeci jen taková zápasová porce pro mladé hráče je dost…
Tady vidím jednoznačně tři důvody. Prvním je jistě naše únava způsobená mnohem užším kádrem než kterým disponoval tým Dalenu. My, abychom se dostali tak daleko, jsme neměli prostor nechat v průběhu turnaje odpočívat naše nejdůležitější hráče. Naopak náš finálový soupeř neměl problém odehrát některá utkání bez svých hlavních hvězd a dokonce jedno utkání proti Willeru vyloženě vypustil. Druhým důvodem byla také únava, ale způsobená nastaveným způsobem hry, kdy jsme ve všech utkáních aktivně soupeře osobně napadali po celém hřišti. Třetí důvod je vysoká kvalita soupeře, ať co se týká individuálních schopností nebo obrovských zkušeností.

Na druhou stranu jako pro testování před sezonou jsi měl prostoru víc než dostatek. Co ti Czech Open odkryl?
Odkryl věci, s kterými se peru každou sezonu, když odejdou důležití hráči. Nejvíce vázne souhra a automatismy při postupném útoku, tady musíme máknout. Při kvalitě soupeřů se pak odkryjí některé individuální nedostatky některých hráčů, na kterých taky budu s hráči pracovat.
Ale abych nebyl pouze negativní, tak se ukázalo, že cesta, kterou vedeme mládež, je správná. Jednoduše řečeno Vítkovice jsou klub, který dokáže z mladých talentů vychovat hráče konkurenceschopné mezinárodní úrovni. Takže tímto vyzývám všechny ambiciózní talenty v regionu ať neváhají a přijdou to k nám zkusit.

Dokáží hráči výborné výkony z mezinárodních zápasů přenést i do extraligy?
Já to od nich očekávám. Tyto zkušenosti by měli přenést hlavně do sebevědomí a přehledu na hřišti.

Kterého vítězství na Czech Openu si ceníš nejvíce?
Všechna vítězná utkání mají svou vysokou hodnotu. S Libercem jsme otáčeli nepříznivý vývoj utkání a dobývali neprostupnou obranu. S Langnau jsme uspěli proti spoustě zkušených reprezentantů. S FBC Ostrava to bylo nervózní derby, kdy jsme jim vrátili vyřazení z ligy. Nejlepší výkony jsme ale předvedli proti Willeru a Koovee, kdy jsme museli vyhrát, abychom postoupili.

 

Rozhovor s Radomírem Mrázkem sepsal Roman Sladký
Foto: Roša, http://www.czechopen.cz/