<font color=red>Vítkovice vyhrály český pohár!!!</font>

20. prosince 2011, CD

Ve finále Poháru České pojišťovny porazily Vítkovice pražský Chodov 7:5 a poprvé v historii vybojovaly prvenství!

Vstup do utkání hraného v Praze v hodně netradiční termín neměly Vítkovice zrovna povedený, jako by se ještě po dlouhé cestě autobusem napříč republikou hráči nedostali do provozní teploty a už prohrávali. Po čtyřiceti vteřinách totiž poslal geniální přihrávkou Jendrišák do úniku Curneyho a ten chytrou střelou po zemi překonal Ciompu v brance Vítkovic. V 6.minutě mohlo být ještě hůř, ale Chodov přesilovku i přes velký tlak nevyužil. Naopak se třináct vteřin po návratu vyloučeného Matúše do hry svižnou kličkou na středu hřiště prosadil Vít Hrubý! Ve 14.minutě předvedly Vítkovice jednu ze svých povedených kombinací, na jejímž konci stál Lukáš Hrubý, ale v jasné šanci byl faulován. Na nařízené trestné střílení byl do branky Chodova poslán místo Bindera Barák, ovšem to nevyvedlo z míry vítkovického exekutora Jana Jelínka, který kličku do bekhendu zvládl mistrně - 2:1! Do kabin se přesto šlo za nerozhodného stavu. V 19.minutě totiž střílel z pravého mantinelu Sýkora a Ciompa přes clonícího Pražáka neměl šanci nic vidět.

      Druhá třetina vyšla Vítkovicím parádně a řádil hlavně slovenský forvard Lukáš Řezanina. Ve 24.minutě mu nešikovně "namazal" Jendrišák a Řezanina po šikovném stáhnutí míčku obstřelil skoprnělé domácí obránce i brankáře Bindera. V polovině zápasu pak přidal po krásné Sovově přihrávce ze stejné pozice další gól, tentokrát ale zakončoval bekhendem. I Chodov pak dostal možnost zahrávat trestné střílení za Kološovo postavení v brankovišti a Curney jej se štěstím proměnil. Odpověď Vítkovic byla ale rychlá a vzala si ji na starosti opět Řezaninova formace. Střela slovenského štírka skončila sice jen na tyčce, ale míček do branky pohotově dorazil Oldřich Sova. Ve 36.minutě zvýšil na rozdíl tří branek Radim Polášek. Divoký konec druhé třetiny přinesl ještě další dvě branky. Po zaváhání Veltšmída nejprve snížil zpoza branky Jendrišák, ale ještě když v televizi běžel opakovaný záběr jeho branky, radovaly se zase Vítkovice! Dobře se na brankovišti totiž zorientoval Vít Hrubý a přidal svoji druhou branku v utkání.

      Deset vteřin před koncem druhé třetiny byl možná trochu přísně vyloučen Žák a Chodov přesilovku na začátku posledního dějství využil. To když Ciompu propálil nejlepší hráč Chodova Kotlas. A rozhodčí Bartoškové, kteří zápas zvládli na výbornou, trestali Vítkovice ještě jednou, konkrétně si šel za držení odpočínout Vít Hrubý. Toto oslabení ale Vítkovice ustály. Do konce utkání dominovali oba brankáři, kteří zlikvidovali všechny šance. A nebylo jich zrovna málo. Binder vychytal tváří v tvář Kološe, Roman Ciompa si svými zákroky vysloužil cenu pro nejlepšího hráče zápasu.

      Vítkovice porazily Chodov na jeho hřišti 7:5 a poprvé v historii opanovaly český pohár! Staly se tak po 1. SC Ostrava, FBC Ostrava a Tatranu Střešovice čtvrtým vítězem této soutěže. Získají letos double?

TJ JM Chodov – 1. SC Vítkovice 5:7 (2:2, 2:5, 1:0)
Branky a nahrávky:
1. Curney (Jendrišák), 19. Sýkora (Kotlas), 31. Curney, 38. Jendrišák, 41. Kotlas (Cepek) – 8. V. Hrubý (Jelínek), 14. Jelínek (ts), 24. Řezanina, 31. Řezanina (Sova), 32. Sova (Řezanina), 36. Polášek (Tokoš), 38. V. Hrubý (P. Suchánek). Střely na branku: 32:36. Rozhodčí: D. a M. Bartoškové. Vyloučení: 0:3. Využití: 1:0. Diváci: 821. Nejlepší hráči utkání: Michal Kotlas – Roman Ciompa.

Foto: Štěpán Černý