Michal Deus: Titul chce každý, získá ho však pouze připravený

28. února 2012, CD

Junioři Vítkovic vyhráli základní část nejvyšší soutěže juniorů a našlápli tak k obhajobě mistrovského titulu z roku 2011. Obhájit prvenství se ještě nikdy nepodařilo. K tomu, že je ale třeba stát nohama pevně na zemi, nabádá trenér Michal Deus. Přinášíme obsáhlý rozhovor.

Ahoj Michale, gratuluji k vítězství v základní části 1.ligy juniorů. Jak bys ji zhodnotil celkově?
"Ahoj Romane, děkuji. Před sezonou jsem měl mírné obavy. Přeci jen nám odešla velká kvalita a nahradit Veltšmída, Hubálka, Hájka či Matúše je nesmírně složité, zda-li vůbec možné. Takže obavy, jak se s tím mladší hráči popasují, jak bude vypadat náš herní projev, určitě byly. Nicméně jsem mile překvapen. Praktikujeme aktivní a fyzicky náročný florbal, na hřišti se snažíme být kompaktní, kombinujeme, v pěti útočíme, v pěti bráníme. Herní projev je podobný loňskému, řekl bych, že místy odvážnější. Loni to táhla jedna lajna, letos dávají branky všechny tři a povedlo se jim dát o jednu více. Myslím, že v lize ukazujeme nejpohlednější hru. Výhra v základní části je pro nás odměna, ale i velký závazek a motivace se zlepšit. Z celkového pohledu však musím konstatovat, že úroveň celé ligy oproti předchozí sezoně je slabší, v některých oblastech dokonce dosti. Ale to je spojeno řadou faktorů, především tzv. posunem ročníků." 

Splnili všichni hráči zatím tvé očekávání?

"Já se netajím tím, že jsem na hráče hodně náročný. Nejsou pro mě prvořadé výsledky, ale projev. Takže týmová práce, individuální technika hráče, práce pod tlakem a na malém prostoru, kombinace, pokora, pracovitost a mezilidské vztahy jsou jedny z vlastností, které hráči musí splňovat. Pro mne je důležité, že kluci se zatím zlepšují, vidím, že pracují, že chtějí. A to je pro mě velká motivace. Jakmile zaregistruji, že tak nečiní, okamžitě odstoupím."

V posledním dvojkole jste nečekaně klopýtli na hřišti České Lípy, která se nakonec nedostala ani do play-off, zápas jste vyhráli až na nájezdy. Čím to? Podcenění? Dlouhá cesta?
"Tak cesta možná, avšak podcenění zcela zamítám. Měli jsme velkou motivaci utkání vyhrát. Vždy nastane zápas, který prostě „nesedne“. A to byl právě s Lípou. Oni hráli o osmičku, hráli tvrdě. Navíc pouze nahazovali míčky vzduchem do našeho brankoviště a my měli velké problémy dostat se do hry. Útočníci hráli bez míčku. Nenašli jsme tempo. Zkrátka nám to nesedlo. Alespoň víme, že i takové situace mohou nastat a připravit se na ně."

Vítězstvím na horké půdě Bohemians jste ale nedali druhému FBC šanci vás předstihnout (to pak stejně prohrálo v Boleslavi). Jak bys hodnotil výkon ve druhém zápase?
 
"Dvě třetiny jsme byli dominantní, ve třetí jsme se zapomínali v útoku, a jelikož je Bohemka asi nejlepší brejkový tým, byli jsme po zásluze trestáni. Pro kluky poučení v pravý čas."

Ač vybíraly Vítkovice čtvrtfinalistu jako první, tak nemohly jinak než volit pražského soupeře. Úsměvné, co říkáš? Proč nakonec Sparta?
"Třeba budeme hrát všichni 3. a 4. zápasy na jedné hale. V Praze je možné vše J. Ale chtěli jsme samozřejmě Havířov, ať ušetříme síly spojené s cestováním. Bohužel to jaksi nevyšlo. S kapitánem a takovou radou „starších“ jsme zohledňovali určité faktory výběru, které si asi necháme pro sebe. Ten zásadní však mohu prozradit. Už loni jsme nechtěli moc kombinovat a utopit se ve vlastních úvahách. A tak i letos jsme to nechali na starý dobrý systém play-off, čili první s osmým."

Má i letošní tým juniorů na to vyhrát titul? Vítkovice získaly juniorský titul třikrát v letech 2004, 2006 a 2011. Obhájit ho se tedy ještě nikdy v historii klubu nepodařilo...
"Letos může vyhrát kdokoliv, a to myslím upřímně. Samozřejmě, že jej chceme. Ale aby se něco takového povedlo, musí se sejít spousta věcí, vše si musí sednout. Máme tu spoustu kluků, kteří vědí, co musí udělat, jak se mají chovat, aby toho dosáhli. Po celou sezonu ze sebe vydávají velké úsilí, za to mají můj obdiv. Nicméně, teď je to na nich. Hráči v lize, včetně nás, se dopouští někdy zbrklých až hloupých chyb, které však pramení z mládí jednotlivců a nedostatku zkušeností. Musíme být v něčem lepší než zbytek týmů, a odstranění těchto chyb je, myslím, správnou cestou. Titul chce každý, získá ho však pouze připravený."

Koho vidíš letos jako nejvážnějšího protivníka v boji o titul?
"Momentálně Spartu. Dále se dívat nechci."

Díky za rozhovor a hodně štěstí v play-off!
"Děkujeme. Bude třeba :)"

 

 

Rozhovor s Michalem Deusem: Roman Sladký
Foto: Roša