Ženy zakončily základní část dvěmi výhrami

05. března 2012, Redakce

Základní část ženské extraligy měla o víkendu na programu poslední dvojkolo. Vítkovice v něm přivítaly nejprve pražskou Bohemku, aktuálně druhý tým tabulky, a poté nováčka z Jihlavy. Oba souboje dokázaly Vítkovice vyhrát a skončily tak v celkové tabulce po základní části na třetí příčce.


1.SC WOOW Vítkovice – FBŠ ROPRO Bohemians 8:5 (2:1, 4:1, 2:3)

Druhý tým tabulky, pražské Bohemians, přijely na Dubinu s odhodláním potvrdit definitivně svou druhou pozici v tabulce právě před Vítkovicemi. Utkání začalo oboustranně velmi vlažnou úvodní třetinou, kdy byla na hráčkách vidět přehnaná nervozita a respekt ze soupeře, který svazoval ruce i nohy a diváci se příliš nebavili. Až druhá desetiminutovka úvodního dějství začala přinášet i branky. Nejprve darovaly Vítkovice svou asistencí pohodlný gól soupeři. Pak ale přišly i vítkovická chvíle a nejprve v 15.minutě potrestala Zuzana Macurová vyloučení hostující Křížové a gólem do šatny po šťastném odrazu poslala Vítkovice do vedení Anna Niemcová.

      Tento gól a nejspíše i menší bouřka v šatně hráčky v modrém dokonale probudily a na Bohemku v úvodu druhé dějství vlétly. Z množství šancí se ujalo i několik branek a Vítkovice získaly rozhodující náskok. Nejprve se v 26. minutě ujala krásná střela Andy Pastuškové od mantinelu, poté v 30. minutě po úspěšně odbráněné přesilovce hostí se z brejku nadvakrát prosadila Hana Sládečková a za necelé dvě minuty uplatnila svůj důraz dvojice Niemcová s Pastuškovou. A to nebylo vše. Za další tři minuty dorazila střelu Hašové znovu Zuzana Macurová! Vítkovice tak rázem vedly 6:1, ale Bohemka ještě v závěru třetiny využila přesilovku a snížila na 6:2.

      Slibný náskok Vítkovice v úvodu třetiny podpořily dobrou obranou a také využitím jednoho z protiútoku, kdy opět zaúřadovala dvojice Macurová, Hašová, tentokrát v obráceném gardu. Závěrečná desetiminutovka pak přinesla snahu Bohemky o minimálně snížení, ve vzájemných zápasech totiž měla náskok dvou bodů a také některé vítkovické hráčky si v závěru svázány nervozitou z vítězství nepočínaly zrovna dvakrát suverénně a až přivolaný time-out jejich počínání o něco zklidnil. Slabší chvilku si vybrala i jinak výborně chytající Hana Ranochová a v 52. minutě snížila hostujcí kanonýrka Adéla Bočanová. Hned vzápětí ale uspěla střelou ze středu hřiště Denisa Ferenčíková a zvýšila na 8:3. Hned za další minutu sice Bohemka snížila na 8:4, ale další část zápasu už Vítkovice takticky kontrolovaly a převážnou většinu doby udržely míček daleko od své branky, přičemž výhru mohla ještě pojistit Mandátová, ale v obrovské šanci selhala. Nakonec sice Bohemka ještě v poslední minutě snížila, ale Vítkovice se už radovaly z vítězství v konečném poměru 8:5.

branky: Macurová (Pastušková), Niemcová (Ferenčíková), Pastušková (Ferenčíková), H.Sládečková, Pastušková (Niemcová), Macurová (Hašová), Hašová (Macurová), Ferenčíková (Niemcová) – Křížová, Hyršlová (A.Bočanová), A.Bočanová (Surá), K.Bočanová (A.Bočanová), Satýnková (Křížová)

sestava Vítkovic: Ranochová – Vašíčková, Mandátová, Macurová, Hašová, Quittková – Vobořilová, Novakovská, Ferenčíková, Pastušková, Niemcová – Kovalská, Skalíková, Kociánová, Enenkelová, H.Sládečková



1.SC WOOW Vítkovice – FBŠ AL INVEST Jihlava 9:3 (3:0, 3:1, 3:2)

Nedělní utkání sice z tabulkového pohledu už příliš neřešilo, leda by nečekaně Bohemians zaváhala proti FBC Ostrava. To se však nakonec nestalo, a tak se utkání neslo především v duchu první návštěvy hráček Jihlavy, letošního nováčka, na Dubině a pak také v podobě návratu Sylvy Gaidové na hrací plochu. Loňská nejlepší střelkyně Vítkovic základní části se vrátila téměř přesně po roce na místo činu, kdy loni v únoru musela z důvodu očekávání šťastné události přerušit před play-off kariéru. Nyní už s doma fandícím malým Filipem se na hrací plochu opět v dresu Vítkovic vrátila a návrat se jí povedl, stejně jako celému týmu.

      Utkání začalo opatrně, ale převaha na straně Vítkovic byla od začátku patrná. Jihlava hrozila z rychlých protiútoků a střel z dálky, se kterými Hana Ranochová problémy neměla a i vítkovické střelkyně se postupně probudily. Na úvodní trefu se čekalo do 9.minuty, kdy se po rychlé akci se Šrotovou trefila Klára Kociánová. Za tři minuty úřadoval dvojice Macurová, Hašová a Tamara Hašová pak následně v závěru třetiny proměnila i početní výhodu. Vítkovice vedly po první třetině 3:0.

      Druhou část začaly Vítkovice bleskurychle. Gaidová krásně uvolnila Zuzanu Macurovou a ta se nadvakrát tváří v tvář gólmance prosadila. Pak se přeci jen prosadili i hosté, Miklíková svou druhou šanci v zápase, ta první skončila na břevnu, již využila a bylo to 5:1. Na tento gól však odpověděla navrátilkyně Sylva Gaidová, která střelou z první zužitkovala povedený pas Mandátové. 

      Do třetího dějství se v brance Vítkovice objevila Martina Sitková, pro kterou to byl také návrat do extraligy v dresu Vítkovic po několikaleté odmlce. A třetí dějství opět začalo brankou Vítkovic. Kociánová krásně uvolnila do samostatného nájezdu Zuzana Hubáčkovou a ta blafákem do forhendu proměnila. Vzápětí sice chybovaly Vítkovice a Jihlava dokázala snížit, utkání se však v poslední třetině už spíše dohrávalo a karty byly rozdány. Branky padly ještě tři, nejprve se prosadila podruhé v utkání Klára Kociánová. Pak ihned Jihlava snížila a závěrečnou gólovou tečku za základní části extraligy tak symbolicky učinila minutu a půl před koncem kapitánka Andrea Pastušková.
       Vítkovice tak obsadily nakonec třetí místo po základní části a mohou se těšit na play-off.

branky a nahrávky: Kociánová (Šrotová), Hašová (Macurová), Hašová (Pastušková), Macurová (Gaidová), Macurová (Mandátová), Gaidová (Mandátová), Hubáčková (Kociánová), Kociánová (Hubáčková), Pastušková (Niemcová) – Miklíková (Sedláčková), Mácová, Sedláčková (M.Svobodová)

sestava Vítkovice: Ranochová (41. Sitková) – Mandátová, Vašíčková, Novakovská, Vobořilová, Kovalská, Voláková, Skalíková – Macurová, Hašová, Gaidová – Ferenčíková, Pastušková, Niemcová – Enekelová, Kociánová, Šrotová - Hubáčková