Tomáš Martiník: Mladé hráčky už se play-offem otrkaly a teď to rozbalí!

28. března 2012, CD

Semifinále extraligy žen je tady a Vítkovice v něm potřetí za sebou narazí na hráčky pražských Bohemians. Podaří se na třetí pokus porazit věčného soupeře? Zeptali jsme se trenéra Tomáše Martiníka.

Ahoj Tome, jak se těšíš na semifinále? Jakou náladu mají holky?
"Ahoj Romane, no já se těším moc, ale o mě ani tak nejde. Těšit se musí hlavně ony. Právě kvůli těmto zápasům jsme se v květnu společně sešli a 10 měsíců si více či méně lezeme na nervy. Nicméně věřím, že holky do toho půjdou s nadšením a odhodláním tentokráte konečně uspět, prolomit tu naši dobu bronzovou a zahrát si onen "jedinečný" zápas v outů aréně. No popravdě, já tam ještě nikdy nebyl a nebyla by to špatná příležitost se tam podívat."


S Bohemkou hrajete semifinále potřetí za sebou, doposud jste však proti ní v tomto klání neuhráli jediný zápas, co je třeba změnit?
"Potřeba je mít větší sebevědomí, teda hlavně na hřišti. Ve vlaku, v hospodě nebo v šatně ho má každý, ale přenést ho do soubojů 1 na 1 nebo před bránu soupeřek je jiná. A v tomhletom měla Bohemka vždycky navrch. Nehrají o moc lepší florbal, nemají výrazně lepší hráčky než my, ale věří si. Zvládaly klíčové okamžiky zápasů, lépe se v nich orientovaly a proto je s nimi v play off 0:6. Ovšem tohleto už je pravěk, teď se píše rok 2012 a věřím že se poučíme. Jsme zase zkušenější, mladé hráčky už se play-offem otrkaly a teď to rozbalí."


Dá se vycházet například z domácího vítězství v utkání na sklonku v základní části (8:5)?
"Těžko říct, samozřejmě, že to vítězství nám psychicky pomohlo, přišlo po pěti porážkách za sebou, ale podobné to bylo loni. Taky jsme poslední zápas s Bohemkou před play off vyhráli, dokonce jsme ho tenkrát otáčeli v poslední třetině, ale nepomohlo to. Něco jsme vysledovali, tušíme kudy by to mohlo jít, ale ze zkušenosti vím, že nakonec rozhoduje hlava a u druhu ženského to ve florbale platí dvojnásob."


Chystáte nějaké překvapení v sestavě podobné loňskému návratu Moniky Adamové anebo jedinou změnou je návrat Sylvy Gaidové těsně před play-off?
"Tak překvapení nechystáme a nutno říct, že bych si překvapení tohoto druhu i rád odpustil. Ten loňský záskok Moniky Adamové byl kvůli zranění Denisy Ferenčíkové, takže tady pokud možno stačilo. Návrat Sylvy Gaidové je potěšující, ze začátku to mohlo vypadat jako takový pokus, ale ono to taky nakonec může dopadnout i jinak, Sylva totiž navázala na slušný leden 2011 velmi slušným únorem 2012, takže kdo ví."

Obecně se ví, že obrany obou týmů jsou spíše slabšími články a naopak v útoku je několik velmi produktivních hráček. Dají se očekávat brankově bohaté zápasy?
"Je asi pravda, že útočné šiky obou týmu převyšují ty obranné, ale jestli to budou střelecké manévry si jistý nejsem. Naše zápasy totiž většinou bývají celkem taktické a pomaleji nabírají tempo, ovšem někdy se to taky zvrhne. My budeme chtít hrát útočně, tlačit se do brány, hru více zjednodušovat, ale ještě asi nemáme na to hrát úplně otevřenou hru nahoru dolů. Možná celou sérii rozhodne právě to, které obrany to více ustojí. Jak v útočné, tak v obranné činnosti."


Co prozradila či napověděla před semifinále série s FBC a v čem bude oproti této sérii třeba v semifinále přidat?
"Série s FBC byla těžká a musím přiznat, že těžší než jsem si myslel, a to jsem si myslel, že bude těžká! Snad nás prověřila a připravila na semifinále, i když to budou pravděpodobně úplně jinak takticky vedené zápasy. Remedicum vsadilo na vytaženou osobní obranu, Bohemka praktikuje spíše zataženější zónovou obranu 2-2-1, dá se říci dost podobnou obranu jako my. Bude to asi střet podobných stylů, rozhodne kvalita provedení. A právě v této kvalitě provedení všech herních činnostech musíme sakra přidat, Remedicum nám dost obnažilo naše slabiny a je na holkách, aby je co nejrychleji zase zahalily, jinak může být zle." 


Vypisuješ na postup do finále nějakou osobní nebo týmovou motivaci? Jako třeba že se necháš ostříhat dohola? Nebo víš něco z kabiny? :)
"Já na semifinále nic nevypisuji, už jsem z toho vyrostl. Navíc z těmahle těma všelijakýma motivacema se roztrhl pytel a mám pocit, že už se to dělá jen pro to, aby to bylo. Když tomu chybí originalita, nevidím v tom plus. Jirka na play-off nějaké malé motivační odměny vymyslel, ale to jsou jen drobnosti. Jestli mají něco holky v kabině nevím, ale hned po postupu přes Remedicum jsem holkám všelijaké tyhle motivace nedoporučoval, nechci aby se na ně přehnaně soustředily. Kolikrát je pak důležitější někoho nějak vidět se červenat, než samotný úspěch. Ovšem, postoupí-li holky do finále, tak ať se třeba zmalují do růžova nebo si nadělají dredy, tam už bude splněno."

Díky moc za rozhovor a hodně štěstí v semifinále!

 

Rozhovor s Tomášem Martiníkem : Roman Sladký
Foto: Roša