Interwiew s Turrkou Lehtinenem

26. dubna 2006, MiniCD

Po návratu do Finska jsme našemu Lampionovi položili pár otázek. Připomeňme si tedy jeho působení ve Vítkovicích.

Co si myslíš o českém florbale?
Když jsem pozoroval vaše mladé hráče, viděl jsem mnoho talentovaných a šikovných florbalistů, takže bych se moc nedivil, kdyby váš národní tým tak za šest, osm let vyhrál Mistrovstí světa. Na druhou stranu se bude muset ještě mnoho zlepšovat, protože florbalová kultura ve Finsku či Švédsku je trochu starší. Velmi pozitivní věc, na kterou budu hodně vzpomínat je nenapodobitelný týmový duch, jenž je pro většinu finských hráčů spíše něco speciálního.

Je možné najít ve Finsku "Stodolní ulici"?
Ne. Samozřejmě máme spoustu hospůdek a barů, ale atmosféru srovnatelnou s onou ulicí najdete ve Finsku jez ztěžka. Větu "Pojďme na jedno pivo." budu postrádat.

Bylo zde těžké najít nové přátelé?
Vůbec ne! Našel jsem tady nespočet skvělých kamarádů, které bychom s Ninou chtěli navštěvovat jednou minimálně do roka. Těchto přátel si nejvíce ceníme a právě díky nim, byl náš pobyt snažší.

Jaká byla atmosféra uvnitř týmu?
Většina to už slyšela mnohokrát, takže jen zopakuji, že to bylo to nejlepší co jsem kdy mohl poznat! Důležité je mít špetku humoru v každé situaci a my jsme ji měli pěkně velkou! Dokonce jsme viděli v několika případech zasmát se i trenéra Mrázka:-)

Co si vlastně o trenérovi myslíš?
Je velice talentovaný kouč, který chce všechny naučit všechno o florbale a o sportu obecně. Výhodou, respektive nevýhodou je, že zná všechny hráče již řadu let. To je dobré pro hráče, ale přítěží při osobních konfliktech. Taky si myslím, že až bude starší a klidnější, může se stát dalším trenérem mužského národního týmu. Ale taky mu chci poděkovat za jeho přístup a za to, že je dobrý člověk a dobrý přítel.

Měl jsi během tvého celého pobytu v Ostravě opravdu nesnesitelně nudný den?
Tedy, po ukončení studijních povinností nastalo období nekonečné relaxace-naštěstí se mnou byla jěště Nina. Když však odjela zpatky do Finska, strávil jsem zde několik opravdu nudných dní-tehdy mě zachránilo mé oblíbené Playstation!

Nějaké další oblíbené místo, kromě Stodolní?
Miluju filmy, takže jsem mnoho času strávil ve Videowordu (díky,Pavle) a v kině Cinestar. A samozřejmě naše tréninková hala se stala mým druhým domovem, odkud mám hodně vzpomínek.

Odkud jsi čerpal finanční prostředky. Je život v Česku opravdu levnější než v rodném Finsku?
Dostal jsem studijní stipendium a také studentskou podporu od naši vlády. Ale většinou jsem čerpal z vlastních úspor, které jsem získal za letní brigády přer přichodem do České republiky. Obzvláště jídlo, cestování (doprava) a pivo jsou tady mnohem levnější. Například sklenice piva tady stoji průměrně 25kč a ve Finsku kolem 120-150 kč! V tomhle jsem měl velkou výhodu a tak jsem nikdy nepohrdl pozvání na "jedno pivo".

Jsi spokojen s konečným umístěním na konci sezóny?
Vím, že Future byl houževnatý soupeř, jako každý jsem si přál narazit na Pepino, ale také vím, že hrajeme lépe než jako jsme předvedli ve čtvrfinále. Myslím, že náším největším problémem bylo málo zkušeností ze zápasů playoff. Věřím, že pravý čas tohoto týmu příijde již za dva, tři rkoy, až mladíci vyrostou v muže. Ale jsem šťastný, že jsem si mohl zahrát opravdu krásný florbal a také mě těší, že jsme se dokázali zvednout po tak špatném začátku sezóny.

Bylo pro tebe hodně obtížné porozumět trenérovým pokynům během tréninku či zápasu?
Když nám Mráza kreslil herní varianty na tabuli, neměl jsem větší problémy porozumět. Za mou kariéru jsem poznal mnoho druhů taktiky. Ale když trenér křičel do skupiny hráčů, všichni věděli, že jsem ztracen:-) Takže díky za překlady toho nejdůležitějšího! Samozřejmě některá "krásná" slova jsem rychle rozpoznával sám bez pomoci.

Bylo pro tebe důležité mít v Ostravě Ninu?
Více než si dokážete představit. Je tou nejdůležitější součástí mého života. Pobyt bez ní bych nezvládl. Je krásné mít při sobě někoho, když se zrovna nedařía když potřebujete zapomenout na stres ze hry. Zároveň je mým nejlepším přítelem na světě, ale je nepoužitelná k hraní Playstationu. Je sice skvělým soupeřem ve hře Worms, ale bohužel velmi snadno ztrácí nervy!:-)

Turrkovi za jeho odpovědí děkujeme a přejeme mu hodně úspěchu do příští sezóny! Jeho tým Pirkalan Pirkatt totiž postoupil do nejvyšší finské ligy!