Michal Deus: Utvořili skvělou partu oddanou této hře

30. června 2012, CD

Jeho tým dokázal obhájit zlaté medaile z loňského roku. O vydařené florbalové sezoně s trenérem mistrovských juniorů Michalem Deusem.

Jak jsi spokojen s konečným umístěním týmu v sezoně?

Myslím, že nadmíru.  Letos se vydařila spousta věcí. V žádném utkání jsme nepolevili, nevzdali se a neupustili od našeho systému hry, za což jsem na mužstvo nesmírně pyšný. Navíc jsme prvenství obhájili, čímž je vše ještě umocněno. Výborná sezona.

 

Jak jsi spokojen s herním projevem během celé sezony?

V porovnání s ostatními týmy jsem velice spokojen. Myslím, že po celou sezonu jsme se prezentovali smysluplným, širokospektorým a pohledným florbalem. Tím myslím, že hra měla smysl a charakter, že tam byl jistý řád a disciplína. Dokázali jsme konstruktivně rozehrát, vpředu tu rozehrávku kombinačně rozvinout a přetavit v zakončení. Při ztrátě míčku jsme přecházeli do absolutního tlaku, čímž jsme si vydobyli patřičnou herní převahu nad soupeři. Na druhou stranu, mužstvo je nedokonalý produkt a je stále co zlepšovat. Nejinak tomu je u nás. Máme rezervy, ale podstatné je, že jim jdeme naproti, že nestojíme na místě a nespokojíme se s tím, kde jsme. Hrajeme nátlakově, otevřeně a neustále aktivně, ale pořád chceme být lepší a zlepšovat se. Všichni chybujeme. Ale důležité je, že neopakujeme tytéž chyby dokola, ale objevujeme nové. Dřeme, protože víme, že jak vypadá trénink, tak vypadá i zápas.

 

Co se na hře zlepšilo?

Rozhodně kontrola míčku. Už loni jsme v tomto směru byli dosti silní, ale nebylo to úplně vyvážené. Letos jsme byli zase o něco chytřejší. Řekl bych, že jsme nebyli tak naivní. To znamená, že po založení útoku nepřišla ihned nějaká zbrklá střela z nouze. Kluci pochopili, že i střela mimo nebo do protihráče je ztráta míčku. Pochopili, že musí být neustále v pohybu, nabízet se a vyvíjet na soupeře tlak. Hledali jsme kombinaci, neustále se nabízeli a na tom malém prostoru v útoku jsme pracovali velmi dobře. A pakliže jsme letos chtěli dobře útočit, museli jsme umět se do toho útočení dostat. Takže i rozehrávce jsme letos věnovali spoustu času. A jsem toho názoru, že to byl jeden z klíčových faktorů mistrovské sezony, možná ten nejpodstatnější. Klukům jsem nabídl různé varianty, abychom byli variabilní, a zbytek jsem už ponechal čistě na jejich kreativitě. A to se oplatilo. Hráči nebyli svázáni nějakou strojovou kombinací, ale zkrátka, když byli v úzkých, tak věděli, jak se mají na hřišti chovat. Nesnažím se hráče „bombardovat“ taktikou a svazovat jim ruce, ale spíše naopak. Nechávám jim prostor pro jejich kreativitu a sleduji, co všechno dovedou. A teprve na základě toho tvaruji nějaký obraz hry. Takže za to, že se zlepšujeme, můžou především samotní hráči. Jejich odvaha, zápal a umění.  A pozitivní na tom všem je, že ještě neukázali vše.

 

Naplnily se předsezonní plány co do práce s týmem a jednotlivci?

Mým plánem bylo pouze hrát florbal. Florbal, který bude bavit především kluky samotné, ale i lidi na tribuně. A to se, myslím, povedlo. Snažíme se pracovat, jak nejlíp umíme. Praktikovali jsme útočný, kombinační florbal, podařilo se soutěž navíc i vyhrát a do A mužstva si trenér Mrázek vybral hned šestici hráčů. Myslím, že je to jistá odměna za veškeré úsilí, které jsme vynaložili. Pro mě je nejpodstatnější, že jsme utvořili skvělou partu oddanou této hře a že jsme vše dělali s nadšením a při tom se výtečně bavili. Proto ten sport přece děláme.

 

 Překvapil někdo během sezony? Např. svým přístupem, motivačním chováním, vzhledem k ostatním členům v týmu?

Díky Vítkovicím jsem pochopil, že ten florbal není všechno, ale že je spousta věcí okolo něj. Je třeba dodržovat určitá pravidla a uctívat jisté hodnoty. A tak od nějaké doby se už nesnažím vychovat jen florbalistu, ale člověka, který hraje florbal. A řekl bych, že se to celkem daří. Kluci jsou perfektní jak na hřišti, tak i mimo něj. Myslím, že reprezentují klub, jak by měli. Takže nemusím jmenovat jednotlivce. Za skvělou práci bych chtěl ovšem poděkovat našemu klubovému vedení. Protože vždy, když podepsali nového hráče, tak to nebyl jenom florbalista, ale i slušný člověk, který se ihned aklimatizoval. Je to pozoruhodné a jen to potvrzuje má slova. Díky patří i Gurkymu. Jeho nadšení a organizační schopnosti mají můj obdiv. Spoustu toho pro nás zařídil.

 

Které momenty v sezoně ti utkvěly v hlavě?

Těch je poměrně hodně. Mezi ty nejsilnější určitě patří vteřiny těsně před titulem. To jsou nepopsatelné okamžiky. Nicméně musím zmínit, že byly letos zápasy, ve kterých jsem už přestal pomalu i doufat, že utkání zvládneme nebo že se nám podaří vyhrát, zkrátka něco v tom zápase nebylo úplně ono. A kluci přesto vyrovnali nebo strhli vedení na naši stranu. Ani tak nejde o ten výsledek, nebo že se vyhrálo. Jde o to, že to nikdy nevzdali, a že neměli takové myšlenky. Bojovali do konce. Jejich odvaha je neskutečná.  Naučil jsem se od nich opravdu spoustu věcí.

 

Co čeká tvůj tým v blízké budoucnosti?

Tak na řadě je samozřejmě letní příprava, kterou kluci už druhým rokem absolvují společně s mužským týmem. A krom nabírání kondice absolvujeme i přípravné turnaje v Praze a v Německu. No a formu doladíme doma sehráním přátelských zápasů.

 

Rozhovor s Michalem Deusem: Roman Sladký