Zlatý Hummel Open Game aneb jak se rodí šampioni

30. června 2012, CD

Minulý víkend zaplavily moravskou metropoli stovky dětí s florbalkami ze všech koutů republiky a to díky turnaji Hummel Open Game, který je po Czech Open považován za druhý největší florbalový turnaj ve střední Evropě. Letos se pořádal již 6.ročník této prestižní akce, na níž bylo akreditováno 214 týmů od přípravek po muže.

 

     Naše přípravka se této akce zúčastnila poprvé, trenér Rosťa Kohút měl k dispozici pouze 10 hráčů, které zde jely hlavně získat zkušenosti. Kategorie přípravek se hrála ve starší, ale útulné hale Sokola Brno, blízko hokejové restaurace brněnské Komety. Podle turnajových propozic se hrálo na 2x10 minut hrubého času, vyřazovací boje pak na tři třetiny ( dle dohody se soupeřem ).

     Páteční program v základní skupině Lvíčata rozehrála proti špuntům z FK Troopers Moravany a v pohodovém tempu zvítězila 7:1. Poté nás čekal vyrovnanější soupeř, a to svěřenci domácího Hattricku Brno. Po nerozhodné první polovině hry (1:1) Vítkovice rozhodly o výsledku na konci utkání a celkově si připsaly další tři body za vítězství 3:1. Program prvního hracího dne přípravka zakončila podvečerním soubojem s dalším zvučným soupeřem – FBC Liberec. Utkání se od začátku vyvíjelo hladce v náš prospěch, ale v průběhu druhé části hry po několika našich chybách liberečtí snížili stav 2:6 na 5:6 a postarali se o dramatické poslední minuty zápasu. Lvíčata sebrala zbytky sil, dvěma trefami si pojistila výhru 8:5 a s plným počtem bodů jsme spokojeně odjížděli na nedalekou ubytovnu.

     Sobotní ráno nás přivítalo počasím jako malovaným a po snídani jsme vyrazili směrem ke sportovní hale, kde nás čekal první soupeř –  Black Angels, patřící k největším pražským florbalovým týmům. Tento klub sbírá pravidelně vavříny v ligových soutěžích a republikových turnajích, postavil na Open Game v kategorii přípravek dva týmy : black & white. Andílky v bílém jsme prověřili jako první a bezpečně zvítězili 11:0, musíme ovšem dodat, že jsme stáli proti jasně nejmladšímu týmu v celé soutěži. Zápas s Black Angels v černém byl jiný šálek čaje. Nad zkušenější týmem doplněným o dívky z elévků jsme ze začátku vedli, postupem času ale protivník převzal iniciativu a otočil skóre na konečných  4:5. Posledním soupeřem v základní skupině byly děti slovenského klubu Florko Košice, letošního extraligového vicemistra. Jejich způsob hry, zejména nahazování míčků před branku, dělal našim technicky založeným hráčům velké problémy, Lvíčata se nemohla dostat do tempa a nakonec prohrála 2:6. Po dvou porážkách jsme do play-off šli z druhého místa, za vítěznými Košicemi.

    Volný čas mezi zápasy jsme s dětmi trávili na nedalekém minigolfu, který byl součástí letní zahrady Kometa Pubu. Některým jedincům to s golfovou holí moc nešlo, raději sáhli do vaku pro florbalku a děravý míček, se kterým se na hřišti s jamkami cítili přece jen jistější. Podvečer jsme si zpestřili fotbálkem rodičů s dětmi, který nám starším dal pěkně zabrat a hlavní trenér ho odnesl středně těžkým zraněním, když trávník opouštěl na jedné noze :) Po večeři pak většina unavených dětí usínala během prvního poločasu fotbalového čtvrtfinále.

     Do vyřazovacích bojů postoupily všechny týmy, vítěz z Košic měl výhodu odpočinku jednoho zápasu, když nastoupil rovnou do semifinále. Naše Lvíčata se po dvou sobotních prohrách vzbudila s odhodláním postoupit co nejdál a vybojovat pro Vítkovice vytouženou medaili. Ve čtvrtfinále jsme opět narazili na benjamínky z Black Angels v bílém a po úvodních třech minutách naši vedli 4:0. Ani v tomhle zápase se snaživému soupeři nepodařilo vstřelit čestný úspěch, Lvíčata zvítězila 12:0 a po stěhování do sportovní haly v Bohunicích nás čekalo semifinále proti FBC Liberec.

     Soupeř se snažil, seč mu síly stačily, ale na rozjetou vítkovickou přípravku z ranního zápasu to bylo málo, naše děti pokračovaly v brankových hodech a po výsledku 7:1 bylo jasné, že budeme bojovat o nejcennější trofej! Finálový soupeř vzešel ze dvojice FbO Florko Košice – FBŠ Hattrick Brno, když k lítosti domácích v semifinále zvítězili košičtí poměrem 6:4.

     Finálový zápas se hrál ve sluncem vyhřáté hale na 3x10 minut a od začátku se dal čekat neúnavný souboj o každý míček. Trenér po zkušenostech z prvního vzájemného zápasu v základní skupině udělil hráčům cenné rady, Lvíčata se silného soupeře nezalekla, od prvních minut ho nepouštěla k míčku a po první třetině vedla 2:0. Hráči Florka snížili až v polovině druhé části hry, boj o každý kousek hřiště v bouřlivé atmosféře zaplněné haly pokračoval a na začátku posledního dějství bylo srovnáno na 2:2. Trenér Kohút sáhl po oddechovém čase, děti si odpočaly a drama pokračovalo. Míša Kubečková jako správná kapitánka gólem na 3:2 zavelela k velkému představení, Lvíčata sebrala poslední zbytky sil a dalšími dvěma trefami v posledních minutách mířila k vytouženému titulu. Soupeř se s výsledkem nehodlal smířit, ale naše opora v brance čarovala a všechny děti pěkně bránily. Nebylo nutné dávat z lavičky další taktické pokyny, všichni věděli, o co se hraje, touha po vítězství Lvíčata hnala vpřed. V posledních vteřinách finále bylo problém natěšené děti udržet na střídačce, se závěrečním hvizdem se v euforii rozeběhly k naší brance, kde si za potlesku dojatých rodičů užívaly slastné pocity vítězství.     

 

 

 

 

 

 

 

 


     

Při slavnostním vyhlášení celý tým včetně trenéra pozvedl nad hlavu velký pohár, a když se jim poté na krku houpaly zlaté medaile, dojatí byli všichni včetně samotných hráčů. Individuální ocenění si za výborný výkon v turnaji jako nejlepší hráčka Vítkovic odnesla kapitánka Míša Kubečková.

     Celkově byl turnaj výborně organizačně zvládnutý, vše fungovalo na jedničku a rádi se zde budeme vracet! Gratulujeme také soupeřům k výborným výkonům, ukázalo se, že šikovné děti nemáme jen my! Děkujeme všem za skvělou atmosféru, slušné fandění v mezích fair-play a přejeme hodně úspěchů v další sezóně.

     V hodnocení nesmíme zapomenout na našeho trenéra, pro kterého je titul na tomto turnaji zaslouženou odměnou za celoroční práci a trpělivost, se kterou se našim ratolestem věnuje. Také naši rodičové si zaslouží velkou pochvalu za podporu, neúnavné fandění a zázemí, které svým dětem poskytují po celý rok. Na tomto turnaji si přípravka vyzkoušela, jaké je to hrát v bouřlivém prostředí se silnými soupeři a svým pojetím hry si získala uznání také od ostatních soupeřů, což je výborná vizitka vítkovické florbalové školy!

     Závěrem chceme popřát všem dětem krásné prázdniny, rodičům, trenérům klidnou dovolenou a v nové sezóně se budeme těšit na další skvělé výkony nejen v přípravce, ale také ostatních kategoriích J  

 

Abychom nechválili jen sami sebe, zde o nás napsali :

„Soupeři byli na skvělé florbalové úrovni, především Vítkovice předčily všechny v dovednosti a rychlosti.
Měly skvělé dívky ,které svou šikovností strčily některé chlapce tzv. do kapsy.“ FBC Liberec

„Proti Vítkovicím jsme se rozhodli oživit hru hostováním dívek, elévek ( r.2001). Tento zápas, hraný
v perfektní bouřlivé atmosféře jsme urvali na naši stranu. Nutno říct, že o všechny góly se postaraly naše posily. Velký hold musíme složit vítkovickému týmu, který v 8 hráčích statečně čelil naší přesile. Vítkovičtí hráči a zejména jejich kapitánka byli výjimečně šikovní s balonkem na hokejce, vedení míčku a přehledu ve hře, včetně komunikace, která u nich fungovala dokonale na jejich věk.“  Black Angels

 

Vlaďka Zoubková