Prague Games – B12 padli těsně před branami finále

11. července 2012, redakce

V našem hlavním městě se konal nejprestižnější mládežnický turnaj na světě – Prague Games.

 

V nejmladší kategorii B12 soutěžily družstva florbalových velkoklubů jako jsou finští Espoon Oilers nebo Loiske Titans, švýcarští Zug United ( vloni bronzoví ), němečtí Red Devils a UHC Sparkasse Weißenfels , své zastoupení měli i Norové, Slováci nebo Rusové. Z českých klubů zde bojovali elévové Bohemians Praha, Tatranu Strešovice, Hattricku Brno, pražských Black Angels, SSK Future nebo TJ Chodov. V téhle silné konkurenci 36 špičkových florbalových týmů z celého světa jsme dokázali vybojovat bronzové medaile!

    V základní skupině začaly boje ve středu ráno a naši elévové s blonďatými přelivy (včetně trenérů) nastoupili k prvnímu zápasu proti finskému velkoklubu a účastníkovi tamní nejvyšší soutěže Espoon Oilers. Naši mladí vítkovičáci byli ze začátku velice silní na míčku, ale Finové nás potrestali třemi rychlými protiútoky, konkrétně na hřišti řádila sourozenecká dvojice Oliver a Julius Janhonenovi. Následně na nás vyvinuli obrovský tlak, který zužitkovali další trefou do naší sítě a severský soupeř vedl první půli už 0:4. Vítkovice se s narůstajícím skóre nehodlaly smířit, v druhé polovině zamkly soupeře na jeho vlastní polovině a podařilo se jim brankami Pavlisky, Gattnara, Pály a Ladembergera vyrovnat na 4:4. Finové se ovšem nevzdali a strhli vedení opět na svou stranu gólem Olivera Janhonena. Naši borci v závěru dramatického zápasu vyrovnali gólem Daniela Sekuly a strhující drama nakonec rozhodl svoji druhou trefou v zápase Tomáš Pavliska. Na úvod jsme viděli krásné utkání se skvělou atmosférou a šťastným koncem pro naše barvy!

     Ve druhém utkání nás potrápili elévci z FBC Plzeň, ale po těsné výhře 3:2 jsme v podvečer s plným bodovým ziskem opouštěli areál v Braníku a odreagovali se procházkou po hlavním městě. Po náročném výstupu na Petřínskou rozhlednu polovina výpravy další program radši vzdala a cestu na Pražský hrad absolvovala jen fyzicky silnější skupina jedinců J

Čtvrteční ráno nás čekali svěřenci aktuálního mistra extraligy – Tatranu Střešovice.  Naši borci se po středečním programu dobře vyspali a vypráskali střešovické jednoznačně 20:1. Posledním mačem ve skupině mělo být střetnutí Vítkovic a Bohemians Praha. V hale se sešlo plno fandů, kteří byli zvědaví na souboj dvou neporažených týmů, včetně ostatních soupeřů a hráčů vyšších kategorií, kteří kolem hřiště vytvořili báječnou atmosféru. Bohužel zápas musel být ve třetí minutě ukončen, úmorné vedro v hale Hamr Braník v kombinaci s vlhkostí vzduchu pokrylo hrací plochu zkondenzovanou vodou, a když nepříjemně uklouzl na mokrou palubovku již čtvrtý hráč, hra byla přerušena. Po dohodě obou laviček zápas pokračoval samostatnými nájezdy, ve kterých Bohemians zvítězili 4:3. Elévci šli do play-off z druhého místa.

      I přes problémy s hrací plochou druhého hracího dne bylo prostředí v areálu Hamr Braník příjemné a organizace nemusela řešit vážnější problémy. Kromě haly, která byla uvnitř rozdělená na 4 hrací plochy, se v areálu nacházelo hřiště na fotbal, tenis nebo plážový volejbal, v sousedství bylo pro děti otevřeno lanové centrum a dospělí mohli využívat k posezení rozlehlou terasu.

V pátek začaly vyřazovací boje, ve kterých na nás jako první čekali němečtí elévci z Red Devils. Rudí ďáblové nedokázali odolat zlepšující se ofenzívní hře Vítkovic a odešli poraženi 1:15. Osmifinálovým soupeřem nám pak byli domácí Black Angels ml., zápas skončil naší výhrou 9:0. K večeru nás čekalo čtvrtfinále proti obhájci loňských bronzových medailí – Hattricku Brno. V zápase jsme rychle vedli 2:0, ale soupeř se nevzdal a dokázal bojovným výkonem srovnat na 2:2. V hale panovala pravá bojová atmosféra, jak se na čtvrtfinále sluší a patří, brněnští fanoušci za doprovodu bubínků hnali svoje miláčky vpřed, naši fandové se ovšem nenechali zahanbit a také byli pořádně slyšet. V heroickém závěru vstřelil Rosťa Gattnar krásnou trefou vítězný gól, který potvrdil pár vteřin před závěrečnou sirénou Lukáš Herblich. V té chvíli již naši elévci věděli, že díky vítězství mají jistou medaili a celý tým se spolu s rodiči mohl radovat z postupu do sobotního semifinále!  

      Zápas o to, který z družstev doplní Bohemians v boji o vítěznou trofej se odehrál v hale na Děkance a Vítkovice se v něm střetly se starším výběrem Black Angels. Soupeř se na naši hru dokonale připravil, s jedním z jejich výběrů jsme se již ve vyřazovacích bojích setkali. Naši borci rychle otevřeli skóre, ale černí andělé bleskově odpověděli, po každé naší trefě do jejich sítě dokázali z rychlých brejků srovnat krok, až se postupem času skóre začalo otáčet v jejich prospěch. Vítkovickým začaly ubývat síly na obrat, trápila je koncovka a soupeřův výborně chytající gólman nám nedal možnost utkání zdramatizovat. Nakonec jsme museli skousnout prohru 5:11, ale naši elévci podali velice bojovný výkon, zápas podle výsledku jednoznačně nevypadal. Musíme soupeře pochválit za skvělou defenzívu, chladnokrevné proměňování brejkových příležitostí a také efektivní hru nejlepšího hráče celého turnaje Jakuba Bočka. I přesto, že jsme se do vysněného finále nedostali, jsme si užili oslavu bronzových medailí. Z prestižního turnaje jako je Prague Games se vozí medaile velice těžce, moc si tohoto umístění vážíme, uspějí zde jen ti nejlepší a Vítkovice svými výkony mezi ně rozhodně patřily.

    Závěrem bychom chtěli poděkovat organizátorům za příjemné prostředí, soupeřům blahopřejeme k výborným výkonům a našim rodičům za neúnavnou podporu po celý turnaj. Také nechceme zapomenout na hráče ostatních vítkovických týmů, kteří ač byli věkově starší, přijeli z ostatních hal fandit našim špuntům! Těšíme se opět příští rok, kdy si podle našich trenérů pojedeme minimálně pro zlato ;)

 

 

Vlaďka Zoubková, Rosťa Kohút