Zdeněk Žák: Skvělé je, že můžu skloubit práci a florbal

14. srpna 2012, CD

Do švýcarského Klotenu má namířeno vítkovický forvard Zdeněk Žák. Rozšíří tak enklávu vítkovických hráčů momentálně hrajících v zahraničí. Ta tak v příští sezoně bude již šestičlenná, nepočítáme-li Víta Hrubého, který se na anglické stáži zatím florbal hrát nechystá.

Ahoj Zdeňku, jsi na odchodu do Švýcarska. Jak se to seběhlo?
Nabídku jsem dostal po skončení akademického mistrovství světa. Oslovil mě švýcarský klub Kloten Bulach Jets s tím, že potřebuje do týmu praváka.

Rozhodl ses hned?
Nečekal jsem, že něco takového může přijít, tak jsme to začal zvažovat. Trvalo mi to celkem dlouho než jsem si napsal všechny plusy a mínusy. Zůstávali jsme v kontaktu. Pak začal švýcarský klub komunikovat s Vítkovicemi. Táhlo se to celkem dlouho, protože se nedařilo najít za mě adekvátní náhradu, bylo to narychlo. Nakonec se ale kluby dohodly na odstupném a já dostal svolení odejít.

Které plusy tě nakonec přesvědčily k odchodu?
Nejvíce mě lákalo poznat novou zemi, nové spoluhráče a hlavně to byla možnost se osamostatnit a naučit se zodpovědnosti. A taky naučit se jazyk, získat životní zkušenost. Skvělé je, že můžu skloubit práci a florbal ve švýcarské nejvyšší lize.

Jak dlouho budeš Vítkovicím chybět?
Dohodli jsme se, že se za rok vrátím do Vítkovic. Kvůli škole.

Jsi doslova florbalový cestovatel. Po Vítkovicích, Třinci, Remedicu a znovu Vítkovicích vyzkoušíš tedy i zahraniční stáž. Kdy odjíždíš? Kdy se vrátíš? Jak často plánuješ se vracet domů?
Rád cestuji :) Odjíždím příští středu, ještě se chci rozloučit na Czech openu s přáteli. Smlouvu mám do konce dubna příští roku. Vracet se budu výjimečně, převážně kvůli školy a taky Vánocům.

V týmu budeš s Adamem Šteglem. Znáte se osobně? Jak toto ovlivnilo tvé rozhodování?
Adama znám od akademického šampionátu. Myslím, že spolu vycházíme dobře, ale to ukáže čas. Je pravda, že to hrálo velkou roli, že budu bydlet s Čechem a nebudu tam sám.

Hodně štěstí a úspěchů v novém působišti!
Děkuji moc, měj se.

 

Rozhovor se Zdeňkem Žákem: Roman Sladký
Foto: Roša