Czech Open: Vítkovice došly do čtvrtfinále

19. srpna 2012, CD

Na jubilejním dvacátém ročníku pražského turnaje došly Vítkovice z českých týmů společně s Tatranem nejdále. Oba české celky skončily ve čtvrtfinále, Vítkovice padly se švédským Falunem.

Vítkovice nezopakovaly loňský veleúspěch a do finále gigantického turnaje Czech Open se neprobojovaly. Jejich letošní účinkování se ale dá opět směle označit za úspěšné. Ze šesti špičkových zápasů se podařilo dva vyhrát, dva skončily remízou, dva pak Vítkovice prohrály. S pozdějším vítězem celého turnaje Pixbem dokázaly remizovat 2:2.

 

1. SC WOOW Vítkovice - SV Wiler-Ersigen (SUI)  1:4

Na prvním zápase byla lehce poznat vítkovická fáze letní přípravy, kdy převažuje atletická část. Naopak výborně hrající Wiler trestal nedůraz Vítkovic ve velkém brankovišti. A byli to bratři Hofbauerové, kteří zajistili svému týmu poločasové vedení 2:0. Pak sice Martin Tokoš snížil, ale Švýcaři si dalšími dvěmi góly vítězství pojistili.


1. SC WOOW Vítkovice - Tapanilan Erä (FIN)  4:1

S tímto finským týmem neměly Vítkovice doteď vůbec pozitivní bilanci. Naopak, dvakrát odešly vysoko poraženy. Tentokrát ovšem dokázaly dějiny přepsat. V 5.minutě poslal Vítkovice do vedení Lukáš Hájek. Pouhých devět vteřin před poločasovou sirénou vstřelil svůj první velký gól ve vítkovickém dresu Jan Kubečka. Na tříbrankový rozdíl zvýšil v 5.minutě druhé půle Lukáš Hrubý. Jiskru naděje pro Finy pak vykřesal Vettenranta, který překonal výborného Ciompu, ovšem Vítkovice si důležité vítězství ukrást nenechaly. Do prázdné branky ho pečetil Martin Tokoš.
      V tomto zápase ovšem Vítkovice přišly o dalšího obránce. Do Prahy vůbec neodcestovali Hubálek a Heczko, mladý Šebesta alternoval i u juniorského týmu a do toho přišlo zranění nové akvizice Žydela. V dalším průběhu turnaje tak na postu obránce museli zaskakovat Pavel Jankulár a Lukáš Veltšmíd.


1. SC WOOW Vítkovice - Torpedo Havířov  4:1

I třetí utkání ve skupině skončilo 4:1. Outsider z Havířova kladl jakýž takýž odpor jen do 15.minuty, kdy se poprvé prosadil Lukáš Řezanina. Martin Tokoš pak dvěma góly vedení podpořil. Na branku Bajgara odpověděl svou druhou brankou Lukáš Řezanina a poslal tak Vítkovice definitivně do osmifinálové skupiny.

Do té šly Vítkovice bez bodu a tak si postup musely zajistit v těžkých zápasech s Pixbem a Zürichem.


1. SC WOOW Vítkovice - Pixbo Wallenstam IBK (SWE)  2:2

Se švédským velikánem a jedním z favoritů celého turnaje sehrály Vítkovice velmi povedenou partii. Do vedení šly ve 12.minutě zásluhou Martina Tokoše. Na konci prvního poločasu ovšem vyrovnal nejlepší střelec turnaje Malmström a krátce po přestávce v přesilovce po nahrávce Quista poslal Pixbo do vedení Calebsson. Důležitý vyrovnávací gól ale vsítil Lukáš Řezanina!


1. SC WOOW Vítkovice - Grasshopper Club Zürich (SUI)  2:2

A právě Řezaninův gól posunul před posledním zápasem v tabulce osmifinálové skupiny Vítkovice o jeden bod před Zürich. Takže i remíza zajišťovala Vítkovicím postup ze třetího místa skupiny. A tak se nakonec i stalo.
Po bezbrankové první půli jako první udeřil vítkovický "zabiják" Martin Tokoš. Deset minut před koncem pak vyrovnal Wolfer. Čtyři minuty před koncem se trefil Lukáš Hájek, ale na pořádné drama zadělal vyrovnávacím gólem dvě minuty před koncem Scalvinoni. Ovšem další gólovou a tím pádem i postupovou radost již Švýcarům Souček nedopřál!


1. SC WOOW Vítkovice - IBF Falun (SWE)  0:4

Do čtvrtfinále Czech Openu 2012 se probojovaly všechny tři švédské týmy (Falun, Pixbo, Dalen), dva finské (Erä, Nokian), jeden švýcarský (Wiler) a dva nejlepší české týmy. Vítkovice a Tatran. Oba české, stejně jako oba finské, ovšem padly a semifinále tak mělo pouze švédsko-švýcatské zastoupení.
    Čtvrtfinálovou bitvu s Falunem přitom Vítkovice nerozehrály špatně. Vaz jim zlomila půlená přesilovka Švédů mezi první a druhou třetinou, ve které se na středu utrhl Fernquist a využil skvěle načasovaného Enströmova pasu. I po další průběh se Vítkovicím nedařilo překonat skvělého brankáře Falunu, Hájek bombou orazítkoval jen břevno, a góly tak přibývaly na švédské straně. Trefili se ještě Lundmark, Enström a při vítkovické hře vabank na konci zápasu i Skog.

      Vítězem turnaje se později stalo Pixbo Wallenstam IBK, které ve finále v přestřelce přehrálo Wiler 9:5. Milan Tomašík dotáhl svůj Dalen jen do semifinále. Tam Dalen podlehl Wileru 3:7, přičemž exvítkovický forvard se podílel na všech třech brankách. Na jednu přihrál a dvě sám vstřelil.

Více na http://www.czechopen.cz/.

 

Foto: Martin Neužil, www.czechopen.cz