Ženské týmy na Czech Openu

20. srpna 2012, redakce

Jubilejního dvacátého ročníku turnaje Czech Open 2012 se zúčastnily i dva ženské vítkovické týmy, jeden v kategorii elitní a jeden v klasické. Jak si vedly se můžete dočíst v následujícím článku.

Už ve středu si cestou na turnaj, díky podpoře společnosti autodoprava Zbyněk Stříbrný, mohly ženy střihnout přátelák s Libercem. V zápase bylo vidět, že se modrobílé teprve poznávají a rozehrávají a ačkoli měly vytrvalou převahu, gólově se dlouho nemohly prosadit a prohrávaly již 0:2. Utkání však otočily dvěma brankami Šupákové a jednou Gaidové na konečných 3:2 ve svůj prospěch.

      Na samotném Czech Openu začaly ženy v elitní kategorii dobře, pohříchu to však byl jediný zápas, který se vyloženě povedl. Proti švýcarskému prvoligovému týmu Burgdorf Wizards s početnou kolonií cizinek na soupisce, mimojiné ex-vítkovickou Zuzanou Švrčkovou, nastoupily Vítkovice odvážně a po krásné individuální akci se střelou prosadila Zuzana Halfarová. Polka Ela Piotrowská srovnala zanedlouho, ale aktivita a snaha Vítkovic byla přeci jen větší, než soupeře a vítězný gól z hole Anny Niemcové tak byl zaslouženou odměnou. V nabité základní skupině čekal na Vítkovice hned v zápětí český lídr, tým Herbadentu, pozdější vítěz turnaje. Vítkovickým ženám se příliš nepovedl vstup do utkání a rychle dva nula prohrávaly. Pak se však obrázek hry srovnal a Vítkovice měly řadu příležitostí se zápasem něco provést, začala je však výrazně trápit koncovka. A tak zatímco z množství šancí, které měly dokázaly využít jen dvě Tamarou Hašovou a Andreou Pastuškovou, soupeři stačily dvě zaváhání obrany, které využily k vítězství 4:2. V pátek ráno pak čekal Vítkovice tým ze švédské druhé nejvyšší soutěže Sportlife IBK. Ačkoli měly Vítkovice trvalou převahu a množství gólových příležitostí, střeleckou mušku nechaly hráčky páteční den asi na ubytovně a naopak brejky soupeře hráčky zaspávaly a výsledkem byla prohra 1:5, když jediný vítkovický gól zaznamenala Lucka Šrotová. Na Vítkovice tak čekal ještě v pátek boj o bytí a nebytí proti bronzovému týmu švýcarské nejvyšší soutěže – Zugu United. Utkání začalo smolně, Vítkovice brzy prohrávaly po nenápadné střele, která propadla houštinou těl. Poté se dostaly Vítkovice do drtivého tlaku a ačkoli nejdříve soupeř jak jinak než z brejku zvýšil na 2:0, dokázaly modrobílé holky vyrovnat na 2:2 zásluhou Šupákové a Pastuškové. Pak svého soupeře doslova mlely, nevyužily několik obrovských příležitostí a zkušený soupeř je za to potrestal po hrubce ve vítkovické obraně v rozehrávce. Následně Vítkovice znovu tlačily, ale koncovka jim doslova vybouchla a soupeř trestal nemilosrdně každou chybu v obraně a dokráčel tak k postupu. Vítkovické ženy se tak rozloučily s turnajem v nejkratším možném čase. Potěšující mohou být výkony, které měly velmi vysokou úroveň, tématem zbytku přípravy pak asi bude proměňování šancí a vyvarovnání se chyb v defenzivní činnosti.

 

      V kategorii žen, kde Vítkovice reprezentovaly tým složený z juniorek a bývalých juniorek hráčky doslova do puntíku zopakovaly osud žen v elitě. Turnaj začaly výborně výhrou 3:1 nad německým týmem z Hamburku, když gólově se prosadily Pinkavová a dvakrát Vývodová. Slibný výkon však jakoby předznamenal budoucí trápení, ikdyž nutno podotknout, že soupeři svou kvalitu měli. Druhý čtvrteční zápas s prvoligovým týmem Mladé Boleslavy začaly sice Vítkovice dobře brankou Nováčkové, pak však inkasovaly v poměrně rychlém sledu hned pětkrát a bylo po zápase. Nepomohlo ani závěrečné dvojnásobné snížení z hokejky Edity Hendrychové. Páteční ráno začalo rovněž smolně prohrou 2:0 s prvoligovým Jičínem. Jinak vyrovnané utkání zřejmě rozhodla administrativní chyba, za kterou Vítkovice pykaly pětiminutovým oslabením a to o výsledku utkání rozhodlo. Následoval první vyřazovací zápas proti týmu složenému z hráček Kolína, FBC Ostrava a několika dalších zástupkyň jiných týmů, který se Vítkovicím bohužel hrubě nepovedl a po špatném výkonu se s turnajem rozloučily prohrou 1:5, čestný úspěch zaznamenala Zamastilová.

 

      Týmy vítkovických žen děkují za podporu dopravní společnosti Zbyněk Stříbrný, která zajistila dopravu na letošní jubilejní dvacátý ročník turnaje Czech Open.