Blamáž proti Norsku. Češi zažili nejhorší světový šampionát v historii

10. prosince 2012, CD

Češi po prohrách s Lotyšskem a Finskem neporazili ani Nory. V posledním zápase na MS prohráli 4:5 po samostatných nájezdech a končí na celkově sedmém místě. Mistry světa jsou opět Švédové, kteří ve finále zničili Finsko 11:5, když v polovině utkání vedli již rozdílem devíti branek! rozšířeno.

Naši hráči v sobě nenašli morální sílu zkoncentrovat se na fázi šampionátu, kterou nečekali. Místo semifinále se Švédy přišlo nepovedené utkání proti Lotyšsku, očekávaná prohra s Finskem a nakonec tedy i blamáž s Norskem.

Norové utkání začali lépe, na branku jejich legendy Fauskangera ale dokázal za dvě minuty odpovědět Martin Tokoš. Češi šli v první třetině do vedení po zásahu Chrápka a když v 27.minutě zvyšoval Milan Tomašík na 3:1, zdál se být náš tým na správné cestě k výhře. Stejně jako ve skupině proti Lotyšsku ale při dvoubrankovém vedení přišel zlom. Všechno měl na svědomí Ole Mossin Olesen, který během čtyř (!) minut nastřílel Rytychovi hattrick a zápas otočil. Na nepříznivý výkon opět nejlépe zareagoval Martin Tokoš, který přesnou střelou od mantinelu do šibenice znovu srovnal krok.

Třetí třetina byla z naší strany jedna velká křeč. Byla vidět snaha, vážnější ohrožení norské branky byste ale spočítali na prstech jedné ruky nešikovného pracovníka na pile. Naopak Norové byli k rozhodující brance blízko, s pomocí štěstí jsme ale odolali až do penalt. "A ty my umíme", jakoby se drala na mysl památná věta Karla Čapka na fotbalovém EURU 1996 v Anglii, vše podpořeno úspěšnými samostatnými nájezdy české florbalové reprezentace na minulém MS ve čtvrtfinále s Estonskem. Tentokrát ale Češi selhali. Úspěšný byli jen Milanové Tomašík a Fridrich. Ondrušek trefil tyč, nájezdový mág Garčar selhal a korunu všemu nasadil Zálesný, který v posledním nájezdu, kdy musel dát, ani pořádně nezakončil.

ČESKO – Norsko 4:5sn (2:1, 2:3, 0:0 – 0:0)
Branky a nahrávky:
11. Tokoš (Tomašík), 19. Chrápek (Deutsch), 27. Tomašík (Jelínek), 32. Tokoš (Ondrušek) – 9. Fauskanger (Straete), 28. Olesen (Gidske), 30. Olesen (Sletten), 31. Olesen (Straete). Nájezdy proměnili: Tomašík, Fridrich – Straete, Bjerknes, Kronberg. Neproměnili: Ondrušek, Garčar, Záolesný – Gidske, G. Evensen. Střely na branku: 24:22. Rozhodčí: Baumgartner, Kläsi (oba Švýc.). Vyloučení: 1:0. Bez využití. Diváci: 486. Nejlepší hráči utkání: Martin Richter – Christer Rönnmark.
ČESKO: Rytych (na nájezdy Kafka) – Chrápek, Deutsch, Suchánek, Jelínek, Jakůbek, Garčar – Ostřanský, Fridrich, Zálesný – Tokoš, Tomašík, Ondrušek – Sladký, Jendrišák, Richter, od 9. navíc Slaný. Trenéři: Tomáš Trnavský a Filip Vítek.
Norsko: Rönnmark – Gustavsen, Stetten, Ronglien, Wingskog, Wilhelmsen, Nielsen – Kronberg, Gidske, Torp – G. Evensen, Straete, Fauskanger – Olesen, Eriksen, Rongsjord. Trenéři: Johnny Petersen a Erik Haeren.

 

Česká republika zaznamenala na nepovedeném mistrovství světa 2012 ve Švýcarsku nejhorší výsledek v historii, skončila až na sedmém místě. A to jen díky tomu, že Norové v souboji o páté místo porazily Lotyše. Osmí končí Slováci vedení českými trenéry Holovkou a Hrčkem, kteří budou naopak na švýcarské mistrovství vzpomínat jen v tom nejlepším. Přes Estonce se totiž dostali do play-off, kde sice dostali pořádnou dardu od Švédů (18:1) a poté prohráli i s Lotyšskem (6:2), ale na premiérovém MS je čtvrtfinálová účast pro Lukáše Řezaninu a spol. jako splněný sen.

Semifinále byly jako noc a den. Jedno dramatické a jedno předpokládaně jednoznačné. Švýcaři byli v souboji s Finskem blízko blizoučko vytouženému postupu do finále, vedení 3:1 ale neudrželi a v prodloužení rozhodl o finském postupu Kivilehto. To Švédové neměli s Němci, kteří se do semifinále prokousali přes vítěze naší skupiny Lotyše, sebemenší problémy a vyprovodili je jasně 13:0. Gól se našim západním sousedům nepodařilo vstřelit ani v souboji o třetí místo, v němž podlehli domácímu Švýcarsku 8:0.

Finále mělo podruhé v historii českou stopu. A znovu to bylo ve Švýcarsku. Před osmi lety tu český tým vyválčil ve vyrovnaném finále se Švédskem (4:6) stříbrné medaile, tentokrát se finálového klání zúčastnili pouze dva Češi. Pánové rozhodčí Petr Černý a Jiří Janoušek vystoupali na vrchol své téměř dvacetileté rozhodovské kariéry. Zápas Finsko-Švédsko odřídili s přehledem, museli řešit nejeden konflikt vyhecovaných Švédů a postupem času utkání víc a víc frustrovaných Finů. V polovině utkání totiž mistři světa Finové prohrávali už 0:9! Takhle jednoznačný průběh nečekal snad nikdo. Frustrace zkušeného Vänttinena vygradovala na sklonku druhé třetiny atakem neméně ostříleného švédského obránce Quista a hlavně Jiří Janoušek měl co dělat, aby zabránil velké mele. Finové již v závěru hráli téměř nepřetržitě v šesti, jednou dokonce v sedmi, když brankář Kosonen při power-play jaksi zapomněl odběhnout z branky a Finové dokonce při této "superpowerplay" vstřelili gól. Toto byla snad jediná větší chyba českého rozhodcovského páru.
     Švédové se vrátili na florbalový trůn impozantním způsobem. Finále nakonec vyhráli 11:5. Možná svou roli sehrál i úbytek sil, se kterým se Finové potýkali. Narozdíl od svého soka měli za sebou dva těžké zápasy v play-off (Česko 4:1, Švýcarsko 4:3p), což se o Švédech říct rozhodně nedá (Slovensko 18:1, Německo 13:0). Švédové budou trůn obhajovat za dva roky na vlastní půdě. Doufejme, že do bojů o medaile se opět přihlásí i český národní tým.

Finále MS 2012
Finsko – Švédsko 5:11
(0:3, 1:6, 4:2)
Branky a nahrávky: 39. Kukkola (Mika Kohonen), 41. Tiitu (Forsten), 42. Kapanen (Kukkola), 54. Mikko Kohonen (Kapanen), 60. Kukkola (Mikko Kohonen) – 1. Kim Nilsson (K-J Nilsson), 17. Malmström (Kim Nilsson), 19. Malmström (Kim Nilsson), 23. Nilsberth (A. Karlsson), 26. M. Samuelsson (Enström), 26. Nordgren (Kanebjörk), 29. M. Samuelsson (Quist), 31. Sundstedt (Kanebjörk), 32. Kim Nilsson (Aman), 43. Enström (Stenberg), 53. Stenberg (Kanebjörk).
Rozhodčí: Černý, Janoušek (ČR). Vyloučení: 4:2. Bez využití. Diváci: 10 518. Střely na bránu: 23:23. Nejlepší hráči: Jani Kukkola – Kim Nilsson.
Sestavy:
Finsko: Toivoniemi (26. Kosonen) – Väänänen, Savolainen, Kivilehto, Hänninen, Jussila, Wardi – Vänttinen, Mika Kohonen, Tiitu – Mikko Kohonen, Forsten, Järvi – Moilanen, Kukkola, Kapanen – Koski.
Švédsko: Aman – Quist, M. Samuelsson, Berggren, Östholm, A. Karlsson, Nilsberth – Enström, J. Samuelsson, Stenberg – Malmström, K-J Nilsson, Kim Nilsson – Sundstedt, Kanebjörk, Nordgren