Ženy zvládly dvojboj. Jsou ve finále Poháru a naplno bodovaly.

14. ledna 2013, redakce

Vítkovické ženy čekal náročný závěr týdne, když nejprve ve čtvrtek večer v Praze svedly semifinálovou bitvu o postup do finále Poháru České pojišťovny a poté v sobotu doma odehrály ligové kolo proti pražskému týmu Elite.

Semifinále poháru: TJ JM Pedro Perez Chodov – 1. SC WOOW Vítkovice 1:2 (1:0, 0:2, 0:0)

Ve čtvrtečním večeru se utkaly Vítkovice v semifinále poháru s pražským Chodovem. Jak už to u těchto soupeřů bývá, hrál se rychlý a bojovný florbal, místy vázla kombinace a především kralovaly obě brankářky, a to tak, že pořádně. Vítkovická Hana Ranochová i domácí Kristýna Provázková držely střelkyně obou týmů na uzdě, semtam jim pomohla branková konstrukce či štěstí a tak jediný gól první třetiny vstřelily domácí a to konkrétně dorážkou z hole kanonýrky Žůrkové. Kromě branky postihla Vítkovice ještě další nepříjemnost, když se zranila elitní kanonýrka Hana Sládečková, jejíž rekonvalescence si vyžádá, doufejme, jen menší zápasovou pauzu. Nástup do druhého dějství se naopak podařil Vítkovicím, když nejprve kapitánka Andrea Pastušková vyhnala pavouky z chodovské šibenice a hned vzápětí domácí chybovaly v rozehrávce čehož pohotově využila Martina Mahdalová. Ve zbytku třetiny vládly v tvrdě hraném utkání obě brankářky. A vládly i v dějství třetím, za domácí měly obrovské šance Vojáčková či Tučková, za Vítkovice mohla zvýšit vedení Šupáková a zejména v přesilové hře Niemcová, ta si však střelecký apetit schovávala až na ligu. Utkání tak došlo až do power-play, v něm se kromě vyloučení Pastuškové však nic již nestalo a Vítkovice tak dokráčely do finále Poháru, což bude jejich vůbec první účast v tomto klání.

Branky a nahrávky: Žůrková (Weissová) – Pastušková, Mahdalová (Enenkelová)

Sestava Vítkovic: Ranochová – Halfarová, Niemcová, Šupáková, Pastušková, Ferenčíková – Ratajová, Vobořilová, Sládečková (od 10. Kovalská), Mahdalová, Kociánová – Mandátová, Voláková, Enenkelová, Bernardová, Léblová

1. SC WOOW Vítkovice – Elite Praha 7:2 (2:1, 0:1, 5:0)

Vítkovice po návratu v časných ranních pátečních hodinách měly den na regeneraci před ligovým utkáním s šestým týmem extraligové tabulky, pražským Elite. A do utkání se dostávaly ztěžka, zvláště když hned z první vážnější situace nebyly dostatečně důrazné na brankovišti a prosadila se tak ruska Zimina. Vyrovnat se však Vítkovicím povedlo záhy, když Ferenčíková našla Annu Niemcovou a ta propálila vše, včetně v zápase výborně chytající Kreisingerové. Další šance přišla pro Vítkovice v přesilové hře a opět po podobné situaci propálila vše Anna Niemcová. Zbytek třetiny přinesl několik zajímavých situací, ale k brance nevedl. Druhé dějství bylo pro Vítkovice nepříjemné. Hra se jim nedařila, místy pravděpodobně dolehla únava z náročného programu a soupeř měl v tomto dějství více ze hry. Povedlo se mu i vyrovnat po úspěšné individuální akci Rullové a nebýt pozorného výkonu Lenky Kubíčkové, mohlo být s Vítkovicemi ještě hůře. Až v závěru třetiny se opět začaly výrazněji prosazovat Vítkovice, ale buď netrefily branku jako Ratajové, nebo je parádně vychytala Kreisingerové, jako například při pokusu Quittkové. Do závěrečného dějství se tak šlo za vyrovnaného stavu.

V sestavě Vítkovic proběhly některé změny a asi i zvýšení hlasu v kabině, protože do třetí třetiny nastoupily ženy už jako tým, který vede průběžnou tabulku extraligy. A do boje zavelela pohotovým zásahem kapitánka Andrea Pastušková už po 25 vteřinách hry. Za necelou minutu uplatnily Vítkovice pro změnu důraz na brankovišti a při střele Zuzany Halfarové s pomocí několika tečí byla hostující brankářka již zcela bezmocná. Dvě slepené branky a krev v žilách pak již nepustily soupeřky do hry. V padesáté minutě uplatnila velmi dobře hrající Martina Mahdalová důraz a dorazila střelu Enenkelové. A hned za dalších čtyřicet vteřin po důrazu Pastuškové si hostující brankářku doslova vychutnala Denisa Ferenčíková. V 53. minutě pak dala definitivní podobu výsledku po krásné přihrávce Gaidové zakončující Monika Léblová. Vítkovice tak zvítězily v pro ně po psychické a fyzické stránce náročném utkání 7:2 a potvrdily průběžné vedoucí místo v extraligové tabulce.

Branky a nahrávky: Niemcová (Ferenčíková), Niemcová (Ferenčíková), Pastušková (Ferenčíková), Halfarová (Niemcová), Mahdalová (Enenkelová), Ferenčíková (Pastušková), Léblová (Gaidová) – Zimina (Rullová), Rullová (Kinkalová)

Sestava Vítkovic: Kubíčková – Niemcová, Halfarová, Pastušková, Ferenčíková, Quittková – Ratajová, Vobořilová, Enenkelová, Kociánová, Mahdalová – Mandátová, Voláková, Bernardová, Šupáková, Léblová – Gaidová