Rozhovor s brankářem Romanem Ciompou

01. srpna 2006, CD

Charismatický vítkovický gólman o svých spoluhráčích, o klubu, o blížícím se vrcholu léta- pražském Czech Openu. Krátký rozhovor s jedním z výkvětů vítkovické brankářské školy. 


   Vítkovice vychovávají Danielu Grečmalovi zdatné nástupce. Jedním z nich je i obr Roman Ciompa. Flegmatický brankář vychytal již nejeden extraligový tým. Ostrou premiéru od začátku zápasu si prožil v městském derby proti v té době suverénnímu Pepinu a především díky němu skončilo utkání v základní hrací době remízou 4:4. Letos si odbude již pátou extraligovou sezonu.

Romane, jak si užíváš parného léta, připravuješ se na novou sezonu?
Horko moc nemusím a od toho se dost odvíjí i má příprava, ale kdo mě zná, ví jak asi probíhá...

Konec té uplynulé nebyl zrovna nejšťastnější, Vítkovice vypadly už ve čtvrtfinále s Future. Jak jsi to viděl ty?
Celá sezóna byla zvláštní. Nepamatuju si, že by byť jeden zápas odehrál celý kádr. Pořád někdo marodil, ani mně se nemoci nevyhýbaly. No a v playoff rozhodl širší kádr našeho soupeře, který nás fyzicky utahal... A musím říct, že i zaslouženě postoupil...

Doufejme, že ta příští nebude tak rozkouskovaná. Teď je nejblíže Czech Open. Ve skupině mají Vítkovice dost atraktivní soupeře. Finnstu a Pixbo...
Velmi se mi líbí naši soupeři,protože hrát nebo chytat proti těm nejlepším je perfektní. Je ale pravda, že naše soupeře znám jen podle názvu týmů. Nevím, koho přivezou "finské hvězdy", ale určitě to bude velice silný kádr a jeden z favoritů. A Pixbo si spojuju jen se jménem Henrik Quist a tím, že letos skončili druzí v Elitserien, což z nich taky dělá adepta na výhru na Czech Openu.

Na Czech Open jedeš poněkolikáté, jistě si florbalový svátek užíváš...
To určitě, protože je to kvalitní a divácky atraktivní turnaj. A Praha je moc pěkné město, takže tam jedu vždy rád.

Vítkovice mají dva velmi kvalitní brankáře. V poslední sezoně hodně vyrostl tvůj parťák v brance Richard Urban. Jak si sním rozumíš?
Znám se s ním velice dlouho, je to týmový hráč a jsem rád, že právě s ním tvořím brankářskou dvojici.

Navíc se má vrátit do kádru i Dan Grečmal. Vítkovice budou mít tři velmi kvalitní brankáře. Nebojíš se konkurence?
Strach je to poslední, co by mě napadlo. Je to pro mě i určitá motivace k zlepšování a zdokonalování toho, co už umím.

Minulá sezona byla trochu zvláštní i z jednoho "finského důvodu".
Jo, jo. Turkka je velice chytrý hráč, který velmi rychle pochopil, jak to u nás chodí a snadno zapadl do kádru. Těším se na něj na Czech Openu. Je to výborný člověk, o kterém se dá jistě bavit hodiny, ale není to zbytečné?;-)
Byl naprosto oddaný týmu, ikdyž se občas nevyvaroval chyb v obraně, ale kdo je neomylný... Prostě fajn zahraniční kamarád.

A poslední otázka. Jak vidíš letošní sezonu?
No a sezónu vidím optimisticky, jinak to ani neumím. Neříkám, že vyhrajeme, ale určitě budeme předvádět kvalitní hru a snad i atraktivní pro fanoušky. Čekám umístění v první čtyřce a pak se uvidí.

Romane, díky za rozhovor a hodně štěstí.

Statistiky Romana Ciompy zde.

 

Rozhovor s Romanem Ciompou dělal Roman Sladký.