Jan Jelínek: Jsem zpátky psychicky odolnější a zkušenější, než kdy dřív

23. května 2013, CD

Do Vítkovic se vrací bývalí kapitáni! Po již avizovaném návratu Pavla Bruse, se kterým rozhovor připravujeme, je jistý návrat i dalšího bývalého kapitána Vítkovic Jana Jelínka. Jelínek se vrací po roce stráveném ve finském Nokianu KrP.

Ahoj Honzo, po roce se vracíš do Vítkovic. Co je hlavním důvodem návratu?
Ahoj Romane, hlavními důvody návratu jsou konec mého angažmá ve Finsku, magisterské státnice na VŠ a chuť hrát za Vítkovice.

Zvažovals i další nabídky než Vítkovice. Můžeš prozradit jaké nabídky to byly a proč ses nakonec rozhodl pro návrat do mateřského klubu?
Nějaké další nabídky byly, ale že by jich bylo nějak závratně moc se říct nedá, navíc žádná z nich nedošla tak daleko jako moje jednání s Vítkovicemi. Jak už jsem psal v předešlé odpovědi, zakončení vysoké školy a fakt, že jsem v Ostravě a ve Vítkovicích doma rozhodly o mém aktuálním rozhodnutí.

Co ti finské angažmá dalo? V čem se cítíš silnější, jistější v kramflecích?
Sezona v KrP byla pro mě strašně zajímavá. Poznal jsem, jak se florbal dělá ve Finsku, soutěž, zázemí klubů atd. Oproti české extralize je to velká změna a já jsem hlavně rád, že jsem cítil velkou důvěru jak od trenéra, tak od spoluhráčů a dostal jsem opravdu hodně prostoru na hřišti - protože to klidně mohlo dopadnout úplně jinak. Velkou změnou pro mě byl i vývoj sezony samotné, s Nokianem jsme se potáceli od porážky k porážce, na týmu byla celý rok velká deka, což se mi ve Vítkovicích nikdy nestalo. Bohužel jsme nebyli schopní využít potenciál našeho týmu, který zůstal jen na trénincích a v šatně, všichni čekali na nějaký zlomový bod, kdy se nám začne dařit a ten nepřišel. Celkově ale musím říct, že jsem za takovou sezonu daleko radši, než kdybych si třeba "vyseděl" titul v SPV, jsem zpátky psychicky odolnější a zkušenější, než kdy dřív.

Porovnej obě soutěže. Jak by například obstály Vítkovice ve finské lize?
Vítkovice by se svým stylem do Finska určitě zapadly, i když je těžké porovnávat klub z jiné země a jiné soutěže. Mým tipem by bylo, že by si letos zahrály o nějaké páté až osmé místo, do play off by se dostaly, ale taková ta letošní silná čtyřka (SPV, Happee, SSV, Classic - po slabším začátku i s výborně hrajícími Oilers silná pětka) by i pro tak silný tým jako mají Vítkovice byla těžkým oříškem mluvíme-li o pravidelných vítězstvích nad těmito soupeři.

Když porovnáš špičku české extraligy se špičkou finské, v čem se nejvíce liší?
Porovnání špiček obou lig se dá zobecnit na porovnání obou soutěží - Salibandyliiga je postavená na úplně jiných principech než extraliga naše. Nechci, aby to vyznělo špatně, ale pokud hrajete například za Vítkovice, tak přibližně dvě třetiny utkání v sezoně proti vám stojí soupeř, co chce hlavně urputně bránit a soustředit se na to, aby nedostal branku. Týmy jednoduše čekají na vás, až uděláte chybu, ze které by mohly těžit. Tohle ve Finsku vůbec nefunguje. Drtivá většina týmů ve svých zápasech se soustředí hlavně na sebe, hráči se snaží být kreativní, riskují, snaží se udělat něco navíc, situace si sami vytvářet. To podle mě vede k daleko rychlejšímu růstu individuálních schopností jednotlivých hráčů, narozdíl od nás, kdy mi přijde, že je většina hráčů vychovávána tak, aby hlavně "neudělali chybu". Špička takové ligy je samosebou daleko kvalitnější než špička naší ligy, nutno také dodat, že většina z těch týmů, které jsem vyjmenoval výše pracuje s daleko vyššími rozpočty než týmy naší špičky, jejich zázemí, klubové a ekonomické možnosti jsou daleko rozsáhlejší, než u nás.

Vítkovice vybojovaly pátý titul v historii, jak jsi vnímal pražské superfinále? Byls na utkání osobně?
Na utkání jsem byl osobně a byla to pro mě hrůza a děs. Klukům jsem to samozřejmě přál, ale sedět na tribuně s vědomím, že do zápasu nemůžete nijak zasáhnout jsou daleko větší nervy, než na hřišti. Člověk ví, že to nijak osobně ovlivnit nemůže a prožívá to snad desetkrát více, než na ploše. Když zápas hrajete sami, necháte nějaké emoce a hlavně síly na hřišti, ale na tribuně se to v člověku hromadí :)

Vítkovice pojedou na Pohár mistrů do Tampere, tedy města, kde jsi minulou sezonu strávil. Pro tebe tedy pikantní záležitost. Znáš město, víš, kam zajít na oběd.. :)
Ano, do Tampere se samozřejmě strašně těším. Pro Ostraváka je to navíc město podle mě velmi zajímavé, s velkou průmyslovou historií a o trochu nižším počtem obyvatel, než má Ostrava. Co se mi na Tampere líbí nejvíce, je ta viditelná proměna z finského "Pittsburghu" (jak se dříve Tampere ve Finsku říkalo) na moderní město s velkými mezinárodními univerzitami, předělanými výrobními halami na obchodní a kancelářská střediska atd. Když bude Ostrava za 20 let tam, kde je Tampere dnes, tak to pro ni bude jen dobře. Samozřejmě se těším i na své bývalé spoluhráče a kamarády.

Na poslední Pohár mistrů z roku 2010 máš určitě skvělé vzpomínky, Vítkovice porazily Storvretu a hrály finále. Vyrovnat takový megaúspěch bude asi letos těžké, že?
To tedy rozhodně těžké bude, ale jak poslední Poháry mistrů ukázaly, pořád jde jen o pár zápasů, ve kterých se může stát cokoliv. Přestože si myslím, že TOP švédské a finské týmy by nás asi v dlouhodobější soutěži spíše porážely, tady jde o výsledky jednotlivých zápasů. A když jsme před třemi lety porazili Storvretu a hráli finále, proč bychom nemohli něco podobného dokázat znova?

Jaké máš plány na léto? Kromě mnohými neoblíbené letní přípravy, samozřejmě...
Plány zatím celkem studijní. Do poloviny července musím dodělat tři zkoušky co mi zbývají a odevzdat diplomku, v září bych měl státnicovat. Letní příprava mě samozřejmě nemine, turnajů moc neobjezdím, možná když se zadaří, tak pojedu asi po pěti letech na dovolenou k moři, ale to je ještě v jednání:) Takže nic velkého neplánuji.

Honzo, díky za rozhovor a hodně štěstí v osobním i sportovním životě.
Díky CD, rádo se stalo! Tobě přeji to samé, zejména konečně vytoužený postup s Mustangem do vyšší soutěže:)))

 

Rozhovor s Janem Jelínkem: Roman Sladký
Foto: Roša