Pavel Brus: Začal jsem se na věci dívat jinak...

27. května 2013, CD

Do Vítkovice se po třech letech vrací urostlý obránce Pavel Brus.

Ahoj Pavle, vítám tě opět ve Vítkovicích. Co tě vedlo zpátky?
Ahoj Romane. Děkuji za přivítání. Těch důvodů bylo více, jednak studium, práce, ale i chuť si zahrát s lidmi, se kterými si rozumím.

Za poslední čtyři roky jsi prošel Česko (Vítkovice), Finsko (2 sezony v Nokianu KrP) a Švýcarsko (Curych), můžeš tedy srovnávat. Která liga je nejkvalitnější ?
Srovnat bych mohl, ale asi to nemá cenu. Každý už ví, v čem je zakopaný pes, ale ne každý se už podle toho chová. Těch témat je asi hodně, do kterých se dá rýpnout, ale asi takto: vezměte si mezinárodní klubové výsledky Vítkovic a jiných českých týmů a pak se podívejte na rozpočty těch samých klubů. To je odpověď k finanční stránce. A druhý problém: asi ještě nejsme takoví bombarďáci, když se stává, že když chodím na tréninky s týmem z nižší ligy, konkrétně 1.letkou a jsou tam kluci, co jsou na tom kondičně lépe, než 80 procent reprezentace.

Jak bys hodnotil poslední dvě sezony v zahraničí?
Pokud budu hodnotit svůj florbalový výkon, tak průměr až slabý. Začal jsem se dívat na věci jinak a doufám, že mě to jako hráče, ale i člověka opět někam posunulo. Beru to jako velké zkušenosti.

S jakými cíli přicházíš do Vítkovic?
Chci být co nejužitečnější pro tým i klub, tak uvidíme, jak se mi to bude dařit. Doufám, že do klubu přispěju něčím konstruktivním. A ostatní cíle si nechám pro sebe, zatím.

Vítkovice se chystají na Pohár mistrů, opět se podíváš do Tampere, kde jsi působil, jak se tam těšíš?
Pohár mistrů je opravdu daleko, ještě jsme neměli ani jeden společný trénink, takže jsem nad tím opravdu nějak nepřemýšlel. Ale teď, když o tom uvažuju, tak se samozřejmě těším. Mám tam pár přátel, které rád uvidím. Jen doufám, že v té době už nebude zima, to bychom to tam s Jelenem museli rozehřát :).

Ambice Vítkovic s tebou, Honzou Jelínkem a Zdeňkem Žákem budou pravděpodobně opět vysoké. Chtěl bysis také zahrát české Superfinále?
Za posledních pár let se Vítkovice vypracovali dost vysoko na to, že mají vždy vysoké ambice, takže je celkem jedno kdo hraje. Co vím, jsou hlášené i nějaké odchody. Ale Superfinále je výzva. Doufám ovšem, že tentokrát v Ostravě, jak nám hlavouni z unie před nějakou dobou naslibovali...

Jak jsi poslední dvě vítkovická vystoupení v O2 Aréně sledoval a prožíval?
To první, před dvěma lety bohužel jen z domova na pohovce, což nebylo tak intenzivní a když jsem mohl, tak jsem přepl program. Ale letos jsem byl osobně a strašně mě svrběly ruce. Jsem rád, že to Vítky letos urvaly, teď aspoň můžu říkat, že přestupuju k mistrovi :)

Co tvůj zdravotní stav? Během kariéry sis prošel velkými lapáliemi…
No od té doby, co si nechávám pravidelně implantovat kmenové buňky z pandích mláďat, tak se to o dost zlepšilo, tak snad mi to vydrží.

Tvoji tradiční pětku si přebral Jakub Hubálek. S jakým číslem tě diváci budou moci ve Vítkovicích sledovat nyní?
Abych se přiznal, tak jsem to s Hubym neřešil, ale moje číslo účtu zná, tak si myslím, že se domluvíme...

Co plánuješ na léto?
Teď se hlavně soustředím na blížící se Salibandycamp v Kopřivnici, který organizuji, kde společně například s Tomášem Sladkým, Davidem Rytychem, Jelenem, ale třeba i s Mrázou budeme předávat malým florbalistům, to málo zkušeností, které jsme měli možnost načerpat. No a dále zkoušky a fitko, ať se můžu bezstarostně vyvalit v létě na Vřesině :)

Rozhovor s Pavlem Brusem : Roman Sladký
Foto : Roša