Zdeněk Žák: Chci prodat své zkušenosti ze zahraničí

06. června 2013, CD

Zahraniční angažmá má za sebou vítkovický forvard Zdeněk Žák. Sezonu 2012/13 strávil ve švýcarském týmu Kloten-Bülach Jets. Ten skončil sice po základní části na poslední místě švýcarské NLA, v existenčním sérii o udržení v nejvyšší tamní soutěži i díky bodům Zdeňka Žáka uspěl.

Nyní Zdeněk Žák opět oblékne modrý dres s rytířem Vítkem.

Ahoj Zdeňku, vracíš se do Vítkovic po prvním zahraničním angažmá. S jakými pocity se vracíš?
Ahoj Romane. Pocity jsou smíšené, protože z florbalového hlediska to nebylo zrovna to, za čím jsem tam jel. Ale každá zkušenost, i třeba negativní, je k nezaplacení. Prostě bych přál všem, ať si to zkusí. Buď se přizpůsob nebo vypadni. Tak to tam chodí. Určitě to není procházka růžovým sadem, jak se může zdát.

 

Když shrneš ten rok ve Švýcarsku, co ti florbalově dal?
Největším pozitivem beru fyzickou připravenost týmu, i když na úkor techniky a taktiky. Zvýšil jsem tah na bránu. Doufám, že jsem se naučil konečně po dvanácti letech střílet :))

Střelecky se ti paradoxně nejvíce dařilo v Remedicu, potažmo předtím v Třinci. Ve Vítkovicích povětšinou tvé kolty mlčely. Nadešel ten čas?
Každý vidí jen góly, ale nikdo nesleduje tu černou práci, která je neméně důležitá. Pevně věřím, že to tam bude padat v této sezoně. Věřím si, to je důležité a taky hlavní změna oproti minulým sezonám.

Vítkovice, pohříchu jako skoro každý rok v poslední době, budou opět obměňovat kádr. Jak si ty vysvětluješ takovouto fluktuaci hráčů?
Jednoznačně je to vynikající práce z mládeží. A na každého hráče jednou přijde doba, kdy je připraven na zahraniční angažmá. Přiznejme si, kdo by nechtěl zažít sezonu v zahraničí. Díky florbalu se můžou podívat do světa a získat zkušenosti do života. O to jde!

Co tě čeká v létě? Jak se budeš připravovat na další sezonu v extralize?
Teď mám studijní povinnosti, ale snažím se pravidelně chodit do fitka a plavat. V létě bych měl jet na tréninkové kempy a věnovat se mládeži. Určitě strávím s týmem pár hodin na atletickém ovále. Těším se.

 

Čeho všeho bys chtěl v nadcházející sezoně dosáhnout?
Hlavně chci být přínosem pro tým a prodat své zkušenosti ze zahraničí. Moc rád bych vyhrál Pohár mistrů, ale k tomu vede ještě dlouhá cesta a zbytek si nechám pro sebe.

 

Díky za rozhovor a ať se moc daří!
Není zač. Měj se a taky ať se daří!

 

Rozhovor se Zdeňkem Žákem : Roman Sladký
Foto : Roša