Trenéři před Czech Openem: Jiří Gurkovský: Čím více vítězství našich barev, tím lépe

08. srpna 2013, CD

Junioři jedou do Prahy v kombinované sestavě. Czech Open bude jedním ze dvou přípravných turnajů, které absolvují. Na otázky odpovídal trenér Jiří Gurkovský

Ahoj Jirko. Blíží se turnaj Czech Open. Jak se na turnaj těší trenér juniorů Vítkovic?
Já mám Prahu obecně rád, takže se tam těším vždy :-). Na CO, kromě juniorské části turnaje, je obrovským lákadlem kategorie Elite, takže se budu snažit shlédnout co nejvíce zápasů. A čím více vítězství našich barev (v jakékoliv kategorii), tím lépe.

Probíhá před turnajem nějaká příprava?
Žádná speciální příprava neprobíhá. Kluci jedou na turnaj z plné fyzické přípravy, absolvovali pouze individuálně různé letní turnaje. Těsně před CO se potkáme jen na dvou trénincích, ať vidím, v jakém jsou stavu, a ať si vyzkoušíme pár drobností.

S jakým kádrem do Prahy Vítkovice pojednou? Budeš ještě zkoušet nějaké nové tváře? Bude tým v maximální síle nebo pojedou mladí na zkušenou?
Bohužel nepojedeme v nejsilnějším složení. Z důvodu nemocí či dovolených pár hráčů chybí, což je sice mrzuté, ale je třeba se s tím vyrovnat. Příležitost dostanou ve větší míře i dorostenci, bude jen na nich, jak k tomu přistoupí a zda budou zdravou konkurencí pro hráče ročníku 95 a 96.

Co od turnaje očekávat? Kam až si troufáš se svými svěřenci dojít
Nemám žádná přehnaná očekávání. Je to turnaj, ne dlouhodobá soutěž, je to mnohdy i o štěstí, či dobrém losu. Prostě záleží na mnoha okolnostech, které, když do sebe zapadnou, tak můžeme být úspěšní. Cílem je zahrát si co nejvíce zápasů, každý odehrát s maximálním úsilím a nasazením a uvidíme, čeho dosáhneme.

V juniorské kategorii se ze zahraničních týmů představí jeden belgický, dva lotyšské a tři švédské týmy. Zbytek je z českých luhů a hájů. Koho považuješ za favorita turnaje?
Připadá mi, že zahraniční účastníci se, na rozdíl od ostatních kategorií, do té juniorské moc nehrnou, což tento turnaj trochu poznamenává. Takže favorita bych hledal někde mezi českými týmy (Bohemians, Remedicum, Tatran) a možná překvapí Švédové (tam nikdy člověk neví, v jaké síle přijedou). 

V G2 lize juniorů Vítkovičtí loni nepostoupili ani do semifinále. Jak si vysvětluješ lehký útlum po dvou titulech z let 2011 a 2012?
Vysvětlení je nasnadě. Odešla silná generace ročníků 92 + 93 a z historických důvodů je prostě pár let kvalitativní i kvantitativní propast. Loni ještě situaci "zachraňovali" hráči ročníku 94 a ve větší míře dostali příležitost dorostenci a tento trend bude pokračovat i letos.

Jak jsi spokojený s kádrem, který máš připravený pro sezonu nadcházející? Kam až může letos vystoupat? Je v jeho silách opět hrát o mety nejvyšší?
Mohlo by být hůř, ale mohlo by být i lépe. Některé slibované posily daly, z různých důvodů, přednost jiným týmům a ne vždy a ne všichni hráči přistupují k přípravě tak, jak bych si představoval. Kádr je poměrně úzký, v případě, že příjdou zranění, nemoci, případně další věci, které nejdou ovlivnit, můžeme mít problémy. Pár jedinců nestačí na všechno. Nicméně nechci být přehnaně pesimistický, uvidíme, jak se kluci objeví po prázdninách a jak dopadne ostrý test před ligou na zářijovém turnaji G2 Cup v Praze, který nás dostatečně prověří a ukáže, jak na tom jsme. A cíl? Vždy je třeba mít ty nejvyšší cíle, takže jednoznačně titul. No ale když se na to podívám realističtěji, tak, vzhledem k tomu, že bude pokračovat konsolidace kádru, si já osobně dávám za cíl playoff, tedy skončit v základní části do 8 místa a pak už je to jiná soutěž ....

Rozhovor s Jiřím Gurkovským: Roman Sladký