Trenéři před Czech Openem: Monika Adamová: Některé holky od nás se znají jen z fotek z facebooku

09. srpna 2013, CD

Monika Adamová, rozená Lauková, zažila již 17 Czech Openů! Docela unikátní bilance, co říkáte? Letos jede do Prahy s Hysterkami, doplněné o posily. Další želízko v pražském ohni v kategorii žen povede nejužitečnější hráčka Prague Masters 2012.

Ahoj Moniko. Vítkovické Hysterky se letos rozhodly opět táhnout na Prahu a vzít stečí ženskou kategorii Czech Openu. S jakými cíly tam jedou?
Ahoj Romane. Hysterky letos, ostatně stejně jako i předešlé ročníky, táhnou na Prahu s cílem dobře si zahrát, pobavit se a potkat hodně známých tváří, jak už tomu na Czech Openu bývá. Byť jádro týmu tvoří některé z Hysterek, tým je doplněný i o jiné hráčky. Tím jsem chtěla říct, že v našem případě se určitě nejedná o přípravný předligový turnaj, který rozhodne o sestavě a taktice pro příští sezónu :)

Po kolika letech se vracíš na největší klubový florbalový turnaj na světě? Vzpomínáš na tvůj poslední ročník v elitě žen? jaké ty vzpomínky jsou?
V mém případě se nejedná v žádném případě o návrat po letech, vynechala jsem pouze poslední ročník, a to proto, že jsem v roce 2010 ukončila působení v áčku, vítkovické béčko postavilo tým pouze na ročník 2011 a o rok později tým na Czech Open neskládalo. Místo toho se rozhodlo, původně spíše z hecu, pro účast ve veteránské části turnaje – Prague Masters. Jak víš, mise byla úspěšná a první účast znamenala také první vítězství v turnaji. ;)

A jestli vzpomínám na svůj poslední ročník v elitě? Popravdě řečeno ani ne. Vzhledem k tomu, že jsem se s výjimkou dvou ročníků, kdy jsem rodila :) (2005 a 2006) a už zmiňovaného loňského roku absolvovala od začátku mé florbalové kariéry (říjen 1994) všechny ročníky turnaje, tj. celkem 17, lehce mi to splývá :) Nijak zvlášť jsem poslední rok v elitě neprožívala, protože jsem vlastně v té době ani nevěděla, jestli budu na této úrovni dál pokračovat.

A vzpomeneš ještě na ten tvůj úplně první ročník na Czech Openu?
Vzpomínám si naprosto přesně! :)) Hlavně proto, že mám někde nahranou reportáž z České televize. Měly jsme šílené žlutočerné dresy, ve finále vyhrály Švýcarky z Rychenbergu nad Ruskami z Nižného Novgorodu 2:1 a v mužském finále vyhrál Fornudden IB. V té době byl celkový počet týmů na turnaji 79! Letos je jich 260? :)V té době to bylo jiné, turnaj měl téměř rodinnou atmosféru, Vítkovice v té době postavily jeden tým mužů a jeden žen a fungovali jsme tak nějak dohromady. Vzájemně jsme si fandili na zápasech, hlavně díky tomu, že bylo více času na všechno, hrálo snad jen na dvou halách. S dnešním turnajem se to nedá srovnat, je to mnohem profesionálnější, jak po stránce florbalové, tak po stránce organizační.

Pojďme zpátky k Hysterkám. Ve skupině máte dva české týmy a jeden slovenský. Kam až cesta Hysterek turnajem povede?
Týmy, které máme ve skupině, neznám ani podle názvu kromě týmu Elite, který zřejmě posílá na turnaj mladé naděje, soudě podle doplňkového názvu youngsters. Necháme se překvapit, vůbec netuším, co od týmů čekat. Půjdeme od zápasu k zápasu a doufám, že si zahrajeme i pár zápasů mimo skupinu.

Kategorie Ženy je na turnaji poměrně pestrá. 64 týmů je celkem ze 14 zemí. Koho by sis přála potkat?
Týmy jsem nijak nestudovala, já už to mám tak, že soupeře začnu řešit až před úvodním buly :) Tytam jsou časy, kdy jsem měla tabulky v hlavě. Řeším od zápasu k zápasu v kolik hodin a kde hrajeme, těch informací je na mě už moc! :) Určitě bych si ale přála, především kvůli mladým holkám, abychom narazily na nějaký kvalitní zahraniční tým. Toto léto to bude můj čtvrtý turnaj, všechny byly českou, maximálně československou záležitostí a chtělo by to změnu.

Jak bys váš tým charakterizovala?
Na to ti budu schopna odpovědět až po turnaji. V tuto chvíli je to směska holek, z nichž některé budou stát společně na jedné straně hřiště poprvé v životě, některé se znají jen z fotek za facebooku :)

Chystáte na turnaji nějakou specialitu?
Před turnajem neabsolvujeme v tomto složení žádný trénink, na hřišti ani mimo něj, takže není prostor na výmysly. Tyhle věci většinou vznikají spontánně během turnaje nebo třeba cestou vlakem. Už se na to těším!

Díky za rozhovor a ať se daří!!
Děkujeme!

Rozhovor s Monikou Adamovou: Roman Sladký