Zuzana Halfarová, Michaela Šponiarová: Celé MS byl jeden velký zážitek!

31. ledna 2014, Vlaďka Zoubková

Před posledním extraligovým zápasem žen s Jihlavou byly oceněny hráčky Vítkovic.

Ty hájily na nedávném MS světa žen v Brně a Ostravě národní barvy své domoviny, tj. Česka a Slovenska.

Dres se lvíčkem na prsou oblékly Hana Sládečková, Anna Niemcová a Zuzka Halfarová, slovenské národní barvy Katarína Klapitová s Michaelou Šponiarovou. Při té příležitosti jsme poprosili o rozhovor zástupkyně obou reprezentačních týmů, Zuzku Halfarovou a Michaelu Šponiarovou.

Jak s odstupem hodnotíte vystoupení vašich týmů na MS?

Zuzka: Vždycky budu ráda na tohle všechno vzpomínat, jen škoda, že jsme nedosáhly na medaili. Proti slabším soupeřkám jsme vyhrávaly, někdy nebyla naše hra úplně ono, ale gólově jsme se prosazovaly. Proti Švýcarkám to byly vyrovnané zápasy a Švédky jsme mohli vidět tam, kde jsou.

Michaela: S odstupom času by som MS hodnotila z nášho pohľadu pozitívne. Sice sme nesplnili náš cieľ – skončiť do 8. miesta, čo nás mrzí, ale myslím si, že sme podali dobré výkony, a ukázali oproti posledním MS herný progres. Určite sa máme ešte v mnoho veciach zlepšovať, čo nám ukázal hlavne zápas s Lotyšskom. Čakajú nás ďalšie 2 roky driny, takže máme na čom pracovať, aby sme si zaistili miestenku na MS vo Fínsku.

Hrát na MS je pro každou reprezentantku snem a největším zážitkem? Jaký byl ten váš, který jste si odnesly?

Zuzka: Ano, byl to můj sen, který se mi splnil. Ještě k tomu hrát před domácím publikem byla nádhera. Řekla bych, že celé mistrovství byl jeden velký zážitek. Tým byl super, táhly jsme za jeden provaz a při tom nás ještě kupředu hnali diváci.

Michaela: Presne tak, celé je to veľký zážitok a hlavne pocta hrať proti nejlepším krajinám sveta v reprezentačnom drese. Z MS si jednoznačne odnášam cenné skúsenosti, spomienky na výbornú atmosféru, ale zároveň aj motiváciu do ďalšej práce.

Jak jste konkrétně vy spokojeny se svým výkonem? Oběma se na MS herně dařilo, zejména Michaele, která patřila k oporám Slovenska a výrazně promluvila do pořadí kanadského bodování šampionátu...

Zuzka: Výkony se i vydařily, ale vždycky to může být lepší. Jde vidět na hodně věcech, na čem je třeba pracovat. Jsem ráda, že jsem proměnila i střelecké šance.

Michaela: Spokojná s výkonom? Asi by som povedala, že vždy je na čom pracovať. Sú zápasy, ktoré vám vyjdu, naopak niektoré sú také, v ktorých ten výkon nie je ideálny. Nesústredila som sa na počet gólov, či prihrávok, som hlavne rada, že pomohli tímu k bodom. A treba podotknúť, že kanadské bodovanie bolo skreslené, kvôli rozdeleniu skupín podľa rankingu, preto to rozhodne netřeba preceňovať :)

Co říkáte na organizaci MS a fanoušky?

Zuzka: Organizace a fanoušci byli úžasní. Všechno bylo připravené. Skvělé bylo také, že v chodbách byly plakáty od dětí ze škol, kde školy soutěžily, o nejlepší výtvor. S holkami jsme si je byly před zápasy prohlédnout. Byly krásné. A fanoušci byli neskuteční, jak v Brně, tak v Ostravě. Byla to nádherná kulisa, jen škoda, že jsme je nemohly odměnit tou medailí.

Michaela: K organizácii nemám naozaj žiadne výhrady, všetko bolo zvládnuté na veľmi dobrej úrovni. Rovnako aj diváci boli fantastickí. Myslím, že mali šancu si pozrieť veľmi kvalitné zápasy a samozrejme povzbudiť svoje hráčky.

Sledovaly jste na dálku výkony druhého týmu (Slovenska, Česka)? Měly jste možnost osobně si v hale navzájem držet palce?

Zuzka: Sledovala jsem výsledky Slovenska a věděla jsem, že Mišce se daří. V hale jsme se na tým Slovenska nebyly podívat, měly jsme jiný program. Miška má střeleckou už dlouhodobě, bylo skvělé, že se jí dařilo i na mezinárodní úrovni. Jen ať jí to střílí dál.

Michaela: Určite áno. Dievčatám som počas celých majstrovstiev držala palce či už osobne v hale, kde sme sa boli pozrieť na zápas Česko-Lotyšsko , ale aj při sledovaní zápasov z hotela. Bolo mi ľúto, že ich snaženie nebolo odmenené medailov, po ktorej tak túžili, ale verím, že im to vyjde o 2 roky ;)

Zuzko, jako nováček v národním týmu ses musela zúčastnit rituálu Stardance, jak ti tancování šlo?

Zuzka: Ano, zúčastnila jsem se našeho rituálu pro nováčky. Vymýšlely jsme téma tohoto rituálu, a někoho napadlo Stardance. Byl to dobrý nápad, dovezly jsme si i šaty. Moc času na nacvičování nebylo, ale myslím, že jsme to všechny zvládly a postaraly se o pořádnou zábavu. :-D

Také jsi na MS vstřelila premiérový gól. Kolik tě to v kabině stálo, jestli to není tajemství?

Tam mě to nic nestálo, ale já jsem si mohla odnést míček, kterým jsem ten gól dala. A jsem ráda, že se mi povedlo vstřelit další gól našeho týmu.

Michaelo, jaké rituály máte v národním týmu vy, jak pro nováčky, tak vstřelené góly?

Michaela: Moc špeciálnych rituálov nemáme. Iba nováčikovia musia spievať hymnu, alebo vymyslieť nejakú vtipnú scénku, na ktorej sa vieme vždy dobře pobaviť J Čo sa týka vstrelených gólov, tak z nich sa raduje určite každá hráčka, ale nemáme zabehnuté žiadne pečenie, ani nič podobné, jako je tomu v klube.

Co podle vás schází českému a slovenskému týmu, aby se vyrovnaly Švédkám nebo Finkám?

Zuzka: Chtělo by to vylepšit snad vše. Mají kvalitní ligu, což jim hodně pomáhá. Musíme přidat, a nejen na trénincích, ale i individuálně.

Michaela: Slovenskému tímu (a florbalu na Slovensku všeobecne ) chýba veľa vecí, aby sa vyrovnal florbalu v Českej republike, nie to ešte Švédsku, ktoré je niekde úplne inde, než zbytok florbalového světa… Florbal je stále veľmi mladý šport, preto aj pár rokov fungovania florbalu v nejakej zemi znamená veľký rozdiel v porovnaní s iným štátom. Financie, hráčska základňa, kvalifikovaný tréneri, podmienky, mentalita… Chýba nám naozaj veľa vecí. Verím, že vývoj tohoto športu v Česku a na Slovensku bude mať ten správny směr a pomalými krokmi sa budeme posúvať na vyššiu úroveň a približovať sa svetovej špičke.

Děkuji oběma za rozhovor a také za skvělé zážitky na MS!