Zopakujeme stejný scénář jako loni?

20. března 2014, Vlaďka Zoubková

V semifinále play-off se muži i ženy utkají se soupeřem, který jim stál při loňské cestě do Superfinále.

Jakou cestu od té doby oba týmy ušly? Jak po roce vnímají své loňské rivaly?

Nad těmito otázkami se zamýšleli trenéři obou týmů, Michal Deus s Jiřím Veleckým.

Michale, po podzimní krizi se tým neuvěřitelně zvedl a nyní opět bojuje o účast v Superfinále. Jak bys zhodnotil první úspěšný krok v play-off, čtvrtfinále s Brnem?

Zdravím všechny fanoušky. Brno bylo zdatným soupeřem. Ukázali velký charakter a úsilí. Letos si na nás, snad poprvé v historii, věřili a skutečně nás potrápili. Na druhou stranu, pro nás to je jenom dobře, že jsme tak těžkou sérii hráli a že jsme ji zvládli. Máme mladé mužstvo, které si letos po psychické stránce zkusilo až moc, a tak věřím, že nám toto vítězství do budoucna pomůže. S čistým svědomím však můžu říci, že postoupilo lepší mužstvo, což mě nesmírně těší.


Jirko, v ženském týmu byla situace opačná, celou sezónu jste propluly v klídku a pohodičce, jako byste nikoho nenechali na pochybách, co je letos váš cíl. Jak bys zhodnotil sérii proti Elite, kterou jste zvládli v nejrychlejším možném termínu 4:0?

Je pravda, že pro nás to pravé ořechové začalo až s play-off a v semifinále dá se říci teprve vygraduje! Sérii s Elite zhodnotila už v rozhovoru Denisa Ratajová a musím jenom souhlasit. Pro nás výborné, že jsme sérii s mnohými označovaným černým koněm zvládli bez zaváhání v nejkratší možné době. Dařilo se nám zvládat zápasy takticky a snad jen střelecky to mohlo být lepší. Na druhou stranu ty zápasy zcela jednoznačné nebyly a některé soupeřovy individuality nám zatápěly. Ale i to je pro nás dobré, protože všechny čtyři zápasy musely holky odehrát pod tlakem a naplno až do šedesáté minuty, z čehož věřím, že budeme v semifinále rovněž těžit.


Vysoké cíle si letos kladou také vaši soupeři. V čem vidíte jejich největší sílu, jak byste tým Boleslavi a Chodova charakterizovali?

Michal: Mladá Boleslav má na naše poměry nadstandardní kádr. Disponuje třemi vyrovnanými formacemi, v nichž hraje jedna individualita vedle druhé. Hráči s reprezentačními zkušenostmi. Všechno hráči, kteří se nebojí jít do soubojů jeden na jednoho, kteří se nebojí jít do rizika, strhnout zápas na svou stranu. Navíc to jsou samí urostlí chlapi, takže i po fyzické stránce je s nimi velmi složité hrát. Jejich síla je opravdu veliká. Noo, naštěstí mají i své slabiny...

Jirka: Chodov, jak jsem četl jejich stránky, se považuje za favorita série. Takže vyřadíme favorita, který se prezentuje agresivní hrou jak v obraně tak defenzivě, ale my máme v bráně excelentní Lego, obránci předvedou tvořivé schopnosti, útok seřídí mířidla a nebude tak důvod, aby série měla jiného vítěze, než loni.


Letos jsou Vítkovice v jiné roli, semifinále začínají na půdě soupeřů, navíc Mladá Boleslav i Chodov vás v sezóně dvakrát porazili. Jakou zvolíte taktiku pro zápasy na jejich hřišti?

Michal: Styl a filosofii naší hry určitě měnit nebudeme, tzn. budeme chtít diktovat tempo hry, mít míček pod kontrolou a být maximálně nebezpeční. Určitě víme, kde jsme v letošních duelech s MB chybovali, ale tyto nedostatky jsme si ukázali a odstranili. Samozřejmě, drobné taktické změny jsme nuceni udělat, neboť nás čeká velice silný soupeř, favorit soutěže, a tak je logické, že na něj chceme být co nejlépe připraveni. Uvidíme, kolik nám toho Bolka dovolí. Jsme připraveni využít každé jejich zaváhání.

Jirka: Základní část je již dávno pasé a hráčky ví, co musí v zápasech předvést, aby uspěly. Takže už se těšíme na jejich hřiště a od soboty to tam pořádně rozbalíme. Věřím, že již brzo bude z chodovských lvic jen zkrocená krabice s koťaty, které vítkovické kočičky řádně vyučí :-)



Vítkovické ženy měly více času na odpočinek, muži své čtvrtfinále dohráli minulou sobotu. Jak jsou na tom oba týmy s fyzickými silami a hlavně se zdravotním stavem?

Michal: Fyzické síly, logicky, s každým zápasem ubývají. V play off jsou ale daleko důležitější ty psychické a těch máme po sérii s Brnem rozhodně dost. Naštěstí, ten kdo rozhoduje o tom, že se bude běhat, je mozek. A ten mají snad všichni hráči v pořádku :-) Na posledním tréninku jsem si navíc všiml, že všichni, teda krom Jelena, měli i nohy, takže myslím, že by to mělo šlapat :-)

Jirka: Jak říká nejmenovaný kolega, play-off se hraje i se zlomenou nohou :-) Takže ze sebe vyždímáme maximum co to dá!


Děkuji za rozhovor a přeji za všechny fanoušky hodně štěstí!

M+J: Děkujeme!