Andrea Pastušková: "Jedna za všechny, všechny za jednu."

17. dubna 2014, Zuzana Košťálová

Po bujarých oslavách jsme vyzpovídali kapitánku mistryň Andreu Pastuškovou.

Jak probíhaly přípravy na Superfinále? Jak často jste trénovaly a jak vaše tréninkové jednotky vypadaly?

Přípravy na Superfinále probíhaly ve stejném duchu jako na ostatní zápasy play-off. V týdnu jsme měly tři tréninky, některé z nás zašly ještě na wellness, do posilovny či na bazén. Samozřejmě nechyběl videorozbor hry Herbadentu a následný nácvik.

Proběhla nějaká sázka s trenérem? Popřípadě jaká a splnil ji?

Sázek proběhlo více. První sázku už jste mohli vidět, a to našeho trenéra Jiřího Veleckého na rozcvičce přímo v Superfinále. Musím říct, že mu to slušelo, a také už dostal nové jméno Jarka (smích). Další sázku jsme trochu pozměnily a jdeme nakonec všichni pokořit čtyři vrcholy Beskyd.

Jak vypadal samotný den Superfinále, měly jste nějaký společný rituál? Co jste vše před zápasem absolvovaly?

Příprava na neděli už začala v sobotu, kdy jsme se dopravily do našeho předzápasového útočiště. Měly jsme poradu, naposledy jsme si probraly taktiku. Také jsme ještě na chvíli společně navštívily místní restauraci. V neděli ráno jsme šly na výběh kolem řeky Berounky a pak rovnou na snídani. Za necelou hodinu jsme vyjely směr O2 Arena. Celou cestu jsme zpívaly, vládla skvělá atmosféra. Po příjezdu už se každý soustředil sám na sebe.

Nyní k samotné hře. Začátek vypadal z vaší strany nervózněji a hru spíše ovládal Herbadent. Vy jste začaly být nebezpečnější až po polovině první třetiny. Opadla z vás nervozita s první brankou?

Začátek vypadal podle mě z obou stran hodně ospale. Herbadent na nás trochu zatlačil, ale výraznější šanci si nevytvořil. Naše první branka byla strašně moc důležitá, určitě pomohla k tomu, abychom si více věřily.


Post: útočník
Narozena: 23. 5. 1989
Výška: 160 cm
Váha: 58 kg

Měly jste nějaké specifické pokyny právě pro hru Herbadentu? Hrály jste třeba nějaké osobní bránění na určité hráčky?

Vyloženě specifické pokyny jsme neměly. Naše obrana byla v něčem osobní, ale na určitou hráčku určitě ne.

Ve kterých herních činnostech byl váš soupeř nejnebezpečnější, co vám dělalo asi největší problém?

Myslím si, že zápas jsme zvládly výborně. Herbadent nás ve druhé třetině zatlačil díky přečíslení, takže asi v tomto bych viděla největší problém. Naštěstí protihráčky nedokázaly své šance využít.

V brance jste měly silnou a zkušenou oporu Lenku Kubíčkovou, která předvedla parádní výkon a poté také vyhrála cenu SUPERHERO zápasu, čekaly jste to?

Lenka Kubíčková spolu s Hankou Ranochovou jsou nejvyrovnanější brankářskou dvojicí v lize. My jim věříme a víme, že jsou skvělé gólmanky, které nás vždy podrží. Lenka zachytala neskutečný zápas a právem si zasloužila toto ocenění.

Kdy jste na střídačce zjistily, že Herbadent nemá sílu na to, aby stav zápasu otočil a začaly jste se pomalu radovat?

Už hraji nějakou dobu a vím, že i když vedete 3:0, tak to nic neznamená a zápas může skončit jakkoliv. My jsme si ale oproti loňskému roku věřily více. Střídačka žila, vyzařoval z nás týmový duch. V posledních zápasech vyloženě platilo rčení: „Jedna za všechny, všechny za jednu.“ (úsměv)

Jaké pocity ve Vás probíhaly, když zazněla závěrečná siréna?

Neskutečná euforie, nikdy na ten pocit nezapomenu. Vždyť je to mé první zlato z ligy.

Jak hodnotíte výkon fanoušků, kterých přijelo velké množství?

Neskuteční, úžasní, famózní. Oni nás dovedli do Superfinále a v aréně nás dotlačili k titulu. Ještě jednou děkujeme.

Co následovalo po předání trofeje a cen? Jely jste hned domů nebo jste zůstávaly na mužské finále?

Následovalo poděkování fanouškům, zpěv, radost, šampaňské, rozhovory, rodina. Samozřejmě jsme zůstaly na finále mužů.


autor: Jiří Zerzoň

A co říkáte na výkon mužů? Po roce obhájili titul, porazili velkého rivala. Na začátku sezóny by to do nich nikdo neřekl, když se sbírali ze dna tabulky.

Výkon vítkovických mužů byl lepší než Tatranu. Oni se zvedli ze dna a nabrali strašně moc psychických sil. Už v zápasech s Mladou Boleslaví hráli výborně.

Jak probíhaly oslavy po přijetí do Ostravy? A jsou již u konce nebo budete ještě v oslavách pokračovat?

Po příjezdu do Ostravy jsme se přemístily do objednané restaurace, kde oslavy probíhaly v plném proudu. Slavily jsme tři dny a v pátek jedeme dál (úsměv).

Co teď tým vítkovických žen čeká? Budete mít volno anebo rovnou najedete na přípravu do další sezóny?

Vzhledem k tomu, že v říjnu jedeme na Pohár mistrů, začne letní příprava dříve. Nyní budeme užívat nějaký ten týden zaslouženého volna.