Tomáš Krásný: Dík patří všem, kteří každodenní činností pomáhají klubu v jeho fungování!

13. května 2014, Vlaďka Zoubková

Jaké jsou pocity Tomáše Krásného po úspěšné sezóně? Dozvíte se v rozhovoru s předsedou klubu.

Ahoj Tomáši, sezóna 2013/2014 se uzavřela a můžeme začít bilancovat. Jaká byla podle tebe?

Ahoj Vlaďko, napadají mě dvě slova, hektická a úspěšná. Vítkovice samozřejmě nejsou jen týmy elitních kategorií mužů a žen, ale i ostatní mládežnické týmy a mužské a ženské B-týmy. Nicméně nejvíce vidět jsou právě ty elitní kategorie a pro ty byla letošní sezóna "pohádkově" úspěšná. No a hektická byla sezona z důvodu nahuštěného programu, kvanta zápasů, které se museli zorganizovat a také nesmím zapomenout na „turbulentní“ konec loňského roku, kdy došlo k významným změnám ve vítkovickém vedení a také u mužského áčka.

Pojďme se vrátit v čase zpět. Začátek sezóny se pro Vítkovice nevyvíjel nejlépe. Muži se v lize trápili, Pohár mistrů skončil propadákem, také ve vedení klubu nebyla situace nejlepší. V prosinci jsi zasedl do čela vedení klubu, ale naskočit do rozjetého vlaku nebývá jednoduché. Jak jsi se s tím vypořádal?

Je pravdou, že moc času na rozkoukání jsem neměl. V okamžiku mého nástupu bylo hlavně nutné stabilizovat situaci v týmu mužů, což si myslím, se povedlo velice dobře. Velkou zásluhu na tom mají hlavně pánové Tomáš Veltšmíd, kterého jsem dosadil do pozice vedoucího týmu a Michal Deus, který jako trenér dál tým dohromady po sportovní stránce. Pokud se ptáš na vedení, tak si myslím, že nedobrý vztah lidí v předchozím vedení se navenek poněkud přeceňoval. Pokud mohu říct svůj názor, tak se jednalo spíš o určité problémy s komunikací. Na té jsme po mém nástupu zapracovali a vedení nyní funguje zcela kompaktně.

Co se týče mé osoby, tak se dá říct, že jsem stále ve fázi učení se. Ke své funkci jsem se snažil přistupovat pokorně a naslouchal jsem svým zkušenějším kolegům z vedení, kteří mi v počátcích velmi pomohli. Nejtěžší na tom všem asi ale bylo se vypořádat s tím, že vůči některým, se kterými jsem před svým předsednictvím vystupoval jako kamarád, spoluhráč apod., jsem najednou musel činit i nepříjemná rozhodnutí.

Po rezignaci Radomíra Mrázka klub hledal vhodného kandidáta na trenéra mužů A, volba padla nakonec na Michala Deuse. Mladý trenér, který v minulosti slavil s juniory dva mistrovské tituly, dotáhl tým mužů až ke zlatým medailím, se ukázal jako správná volba...

Michal ukázal, že to byla správná volba. Ostatně mluví za něj výsledek letošní sezóny a vlastně i výsledky, kterých dosáhl s kategorií juniorů v minulosti. Co je pro mě ale u Michala asi nejdůležitější, ukázal, že má velké vítkovické srdce a byl nápomocen s řešením určité nenadálé situace ohledně mládežnických kategorií, ačkoliv to vůbec nemusel dělat. Přesto pomohl a za to si ho lidsky velice vážím.

Samozřejmě musím jen zopakovat, že to co se svým týmem Michal letos dokázal, je neuvěřitelná věc. Během krátké doby musel s hráči vytvořit tým, který se úžasně semknul a šel za svým cílem. Měl jsem možnost v rámci diskuzí s hráči i Michalem vypozorovat, že i když byl tým desátý, nikdo z nich si nepřipouštěl, že by se nepostoupilo do play off a mnozí byli v podstatě přesvědčeni o tom, že si zahrají Superfinále. V týmu prostě dřímala obrovská psychická síla, která si prostě na podzim vzala time out. No a postupnými krůčky se tým nakonec vyšplhal až na vrchol.

Michal Deus s Tomášem Krásným se radují z postupu do Superfinále

Na druhé straně ženy si šly za jasným cílem: po loňském stříbru, brát zlato. Triu Martiník-Velecký-Dudešek se po loňské sezóně sestava příliš nezměnila, tým posílily dvě slovenské reprezentantky, a i když se museli během sezóny vypořádat s několika zraněnými hráčkami, výrazná krize je nepostihla. Zisk trofeje Flora jen podtrhlo výbornou práci trenérů, spojenou s kolektivním duchem uvnitř týmu....

U ženského týmu se opravdu projevila koncepční práce celého realizačního týmu, která začala někdy před dvěma lety. Za klíčové považuji ze svého pohledu doplnění skvělé trenérské dvojice Martiník-Velecký o Dušana Dudeška. Ten pro holky naprosto dýchá a v podstatě je „rozmazluje“. Holky opravdu dostaly naprostý komfort nutný k tomu, aby se mohly skutečně starat jen o florbal, úžasně se kously, absolvovaly náročné letní přípravy, a jim i klubu se to vrátilo v podobě vítězství v letošním ročníku extraligy. To, jakým způsobem „přejely“ ve finále Herbadent, pro mě bylo asi nejsilnějším zážitkem z celého superfinálového dne.

Odbočme od florbalu k médiím. Stejně jako loni, i letos se Vítkovice prezentovaly výbornou kvalitou komentovaných online přenosů. Po neustálých problémech s přenosem, který zajišťovala firma TVCom, jsme se rozhodli přenášet online přes YouTube. Florbalové unii se změna poskytovatele nelíbila a vše vyvrcholilo pokutou za přenos zápasu Vítkovice - Otrokovice. Jak se celá situace s odstupem času vyvíjí dál? Uvidí fanoušek kvalitní komentovaný přenos z Dubiny ve vysoké kvalitě?

Je pravdou, že letos už nám ve vedení došla trpělivost ohledně video online přenosů. Již druhým rokem jsme se snažili vysílat komentované přenosy ve vysoké kvalitě, ale díky absolutní technické nepřipravenosti TVComu to nebylo možné a problémy s kvalitou obrazu a přenosem jako takovým se stupňovaly. I přes veškerou naši snahu nebyly tyto odstraněny. Já osobně jsem již v srpnu loňského roku jednal s představiteli ČFbU a upozorňoval jsem je, že pokud problémy budou pokračovat, tak přes TVCom prostě vysílat nebudeme a budeme hledat jinou cestu. Touto cestou je pro nás skutečně kanál Youtube, přes který jsme se nakonec rozhodli poprvé vysílat přenos ze zápasu s Otrokovicemi. S tímto měla následně ČFbU problém. S unií se neshodneme na tom, kdo je vlastníkem vysílacích práv. Jsme přesvědčení, že jsme to my. Unie si to zatím nemyslí. Celá situace se vyvíjí tak, že jsme dostali za odvysílání přenosu od Komise elitních soutěží pokutu. Proti tomuto rozhodnutí jsme se odvolali k Odvolací a revizní komisi. Tato následně vydala dle mého názoru zcela alibistické rozhodnutí, ve kterém se vůbec nevypořádala s některými našimi odvolacími námitkami, a pokutu potvrdila. Využili jsme tedy zákonné možnosti a obrátili jsme se na příslušný soud, u kterého jsme podali žalobu na zrušení výše uvedených rozhodnutí.

Jakou kvalitu přenosů diváci budou možnost mít v příští sezoně vidět v tuto chvíli nevím. Předpokládám, že otázka přenosů přes TVCom bude předmětem jednání během léta. Možná se ale jedná jen o moji naivní představu. Nicméně bych si skutečně přál, kdyby se otázka vlastnictví vysílacích práv a stejně tak otázka kvality přenosu vyřešila co nejdříve. My máme určitě zájem exponovaná utkání vysílat v nejvyšší kvalitě s komentářem.

Vítkovice se dlouhodobě pyšní skvělou prací s mladými nadějemi, za vše mluví víkendový úspěch starších žáků - stříbro z Mistrovství republiky. Po Superfinále se klub musel rozloučit s šéftrenérem mládeže Rosťou Kohútem. Podaří se v tomhle směru udržet nastavenou laťku a jak si představuješ práci s mládeží v dalších sezónách?

Máš pravdu, že práce s mládeží je u nás na vysoké úrovni. Nelze přehlédnout, že velkým dílem k tomu v posledních letech přispěla práce právě Rosti Kohúta, se kterým jsme letos spolupráci ukončili. Jsem ale přesvědčen, že vynikající práce s mládeží bude pokračovat dál. K tomu bude jistě zapotřebí velké úsilí dalších trenérů a osob, kteří se na trénování našich mladých florbalistů a florbalistek podílejí. Na tuto jejich nezištnou činnost nelze zapomenout. Bez jejich nasazení a odhodlání by výchova mladých talentů v amatérském prostředí florbalu nikdy nemohla být zabezpečena v takové úrovní, v jaké je zajištěna ve Vítkovicích. S odchodem Rosti jsme se samozřejmě museli vypořádat. Vítkovice jsou klub s velkou tradicí a historií, a díky tomu i s velkým portfoliem osobností, které jsou připraveny klubu pomoci. Pomocí těchto lidí se v podstatě již nyní podařilo trenérsky obsadit všechny mládežnické kategorie pro příští rok a velice brzy s tímto budou všichni obeznámeni. Chtěl bych tedy všechny rodiče ubezpečit, že o jejich děti bude v klubu i nadále perfektně postaráno. Každého dítěte si velice vážíme, protože v podstatě kvůli nim ten florbal všichni děláme. Otázka koncepce mládeže není až tak pro mne. Obecně můžu odpovědět, že chceme prosazovat model, kdy u každé kategorie bude jeden stálý trenér, který bude mít k ruce tzv. pomocné trenéry. Nad vším by měl dohlížet jeden konkrétní člověk, jakýsi supervizor, který by trenéry organizoval a zajišťoval jim potřebný servis.

Dovolím si jeden krátký dovětek ohledně Rosti Kohúta. Velice oceňuji práci, kterou pro Vítkovice udělal. Myslím si, že i on sám již dnes ví, proč nemohla naše vzájemná spolupráce pokračovat dále. Přeji mu, aby se mu dařilo i nadále a aby našel takové uplatnění, jaké si představuje.

Po sezóně se nejen bilancuje, ale také jak už to bývá, mění kádr. V kuloárech se šuškalo o příchodu Daniela Folty na lavičku A týmu mužů, odchodu několika hráčů. Můžeš fanouškům prozradit, jaké změny v týmech Vítkovice čekají?

Předně bych rád dementoval informaci, že jsme s Danem Foltou jednali o jeho příchodu na pozici trenéra A-týmu. Je pravdou, že Dan od nás dostal zcela konkrétní nabídku. Jednalo se však o pozici sportovního manažera a šéftrenéra mládeže. Dan dal nakonec přednost nabídce Otrokovic, což je jeho zcela legitimní rozhodnutí. Naše nabídka ale Dana velice zaujala a není vyloučeno, že se k jednáním před příští sezónou vrátíme. Jako potvrzené příchody lze uvést Marka Matejčíka, skvělého juniora Adama Delonga, který byl v právě skončeném ročníku juniorské G2 ligy suverénně nejproduktivnější hráčem. Z hostování se dále vrátil Jirka Šebesta a Adam Zbořil. Do letní přípravy áčka se rovněž zapojí Radim Ivan. Co mě dále velice těžší, podařilo se dlouhodobě prodloužit spolupráci s Markem Bräuerem, kterým tak skvěle letos zvládl svou extraligovou premiéru. Jsme v kontaktu s Tomášem Sladkým, který se v průběhu května rozhodne o své nejbližší florbalové budoucnosti. V tuto chvíli jediným potvrzeným odchodem je odchod Matěje Koňaříka. Není tajemstvím, že nabídky z jiných extraligových týmu má Honza Jelínek, u něhož se situaci vyřeší v nejbližších dnech. Děláme ale vše proto, aby Honza mohl i nadále pokračovat u nás.

Otázku trenérských postů je rovněž v jednání. K určitým změnám v mužském i ženském týmu dojde. Můžu jen prozradit, že již potvrzeným trenérem můžu bude i nadále Michal Deus, který si nyní vybírá svého asistenta. U žen určitě zůstane trenérské duo Jirka Velecký a Dušan Dudešek.


Ocenění reprezentantek našeho klubu po MS žen v Brně a Ostravě

V posledních dnech se zvedla vlna kritiky ohledně samotného Superfinále florbalu, ke které se kromě jiných týmů, přidaly i Vítkovice. Můžeš ve zkratce říct, o co šlo a jak se situace vyvíjí dál?

Florbalová veřejnost jistě zaznamenala, že společně s kluby Tatranem Střešovice a Herbadentu jsme zaslali výkonnému výboru ČFbU otevřený dopis, ve kterém jsme vyjádřili nespokojenost se stavem, v jakém se nyní projekt Superfinále nachází. Odpověď ČFbU mě ani mé kolegy z výše uvedených klubu neuspokojila. Jsme i nadále připraveni bojovat za změnu tohoto projektu a tyto změny budeme prosazovat i za cenu, že by bylo Superfinále zrušeno. Vadí mi arogance, s jakou unie k účastníkům Superfinále přistupuje. Byla to ČFbU, která klubům vzala finálovou sérii. A tato stejná ČFbU nyní prohlašuje, že Superfinále nikdy nebude hlavně o superfinalistech. S tímto se nemohu nikdy ztotožnit. Bylo by to však na delší povídání, na které není v tomto rozhovoru příliš prostoru.

Sezóna skončila, cíle do příští nemůžou být menší, než obhajoba titulu v obou elitních kategoriích. Co dělat proto, aby se to povedlo?

Bude nutné pokračovat ve stejném úsilí, díky kterému se dosáhlo vítězství letos. Všichni musíme zůstat nohama na zemi, být pokorní. Bude důležité se poučit i z chyb z minula a nemyslet si, že vše půjde tak nějak automaticky. Pro nás ve vedení je úspěch rovněž zavazující. Budeme se snažit zajistit hráčů a hráčkám stejný komfort, který měli ve skončené sezóně. Jsme amatérský sport a tak to ještě dlouhá léta bude, byť si možná někdo myslí, že ne. Mnozí si to možná ihned neuvědomí, ale přestože jsou hráči ryzími amatéry, tak se na sezonu musí připravit stejně kvalitně jako profesionální sportovci. Za to mají můj hluboký obdiv, protože florbalu obětují svůj volný a osobní čas. Stejně tak ho ale obětují trenéři, vedoucí mužstev a také já se svými kolegy ve vedení. Dokud tato vzájemná symbióza bude fungovat, budou Vítkovice úspěšné. Uděláme vše proto, aby se hráči a hráčky v rámci klubu museli starat skutečně jen o florbal a veškerý ostatní servis jim zajistíme.

Tvoje vize pro další práci v klubu? Co by se mělo zlepšit nebo naopak s čím jsi maximálně spokojený...

Moje vize zůstává taková, jakou jsem ji prezentoval na valné hromadě, kde jsem byl zvolen a tak jak jsem ji popsal na počátku svého funkčního období. Je nutné vycházet z toho, co bylo řečeno v předchozí odpovědi. Pohybujeme se v amatérském prostředí. Klub jako takový je navíc dobrovolným spolkem osob, které se rozhodli působit ve florbalových Vítkovicích. Od svého nástupu tedy prosazuji myšlenku, že po každém můžu vyžadovat plnění jeho povinnosti a nárokovat si kvalitu jejich splnění s ohledem na plnění, kterého se těmto lidem dostává od klubu. Současně ale u každého očekávám, že do své práce dá kus svého vítkovického srdce, protože bez něj by to nešlo. A to se týká v podstatě úplně všech, od trenérů, hráčů až po všechny ve vedení. Za ten půl rok, co jsem předsedou, jsem zjistil, že tento princip je v klubu nastaven správně a že si ho všichni uvědomují. Velice důležitá je komunikace, se kterou si myslím byly v minulosti určité potíže. A nemyslím tím jen komunikace ve vedení, ale napříč klubu. Princip dobrovolnosti našeho spolku a jeho demokratické uspořádání by se měl projevit právě v maximální otevřenosti v komunikaci uvnitř klubu. V minulosti to ne vždy takto bylo. Na tom jsem se snažil zapracovat a myslím, že jsem ukázal, že nemám problém komunikovat s kýmkoliv o čemkoliv, co se týká klubu a jeho činnosti. Vyžaduji ale naprostou loajalitu ke klubu. Každý, kdo této loajality nebude schopen, dostane možnost z klubu odejít. V podstatě tedy můžu říct, že se současnou situací v klubu jsem spokojený. Můj obrovský dík patří všem, kteří každodenní činností pomáhají klubu v jeho fungování. Zajistit chod klubu by nešlo bez našich partnerů, kterým se rovněž sluší poděkovat. Jejich podpory si velmi cením a pevně věřím, že i naši partneři mají pocit, že jejich podpora má pro ně význam a vidí, že i díky jejich sounáležitosti se dostavují výsledky napříč všemi kategoriemi v klubu.

Vždy bude spousta věci, na který bude nutné pracovat a zlepšovat je. I nyní samozřejmě jsou. Důležité je, že o nich víme, že je nepřehlížíme a nebagatelizujeme. Letos se podařilo udržet vysoko nastavenou laťku ohledně marketingové a PR prezentace klubu. Jsem velice rád, že pokračuje spolupráce s Petrem Juříčkem, který má právě tento marketing na starosti. Je to právě jeden z těch „vítkovických srdcařů“, o který jsem hovořil. Ve spolupráci s ním se mi letos podařilo vytvořit zcela nový redakční tým, který je zodpovědný za veškeré mediální výstupy z klubu, obhospodařuje nové internetové stránky, facebookový profil a kanál Youtube. V tomto směru si myslím, že patříme ke špičce ve florbalovém prostředí. Jak jsem již uvedl, letošní úspěchy a pocit kvalitně odvedené práce je velice zavazující. Přeji si, aby i příští sezóna navázala na tu právě skončenou a úplně stejné pocity jsme měli i za rok.

Závěrem našeho povídání nesmíme zapomenout na důležitou součást každého týmu, a to jsou věrní fanoušci. Fandy, jaké mají Vítkovice, můžou závidět nejen ostatní florbalové kluby, ale také týmy jiných (většinových)sportů. Fanoušci byli skutečně šestým hráčem na hřišti, byli slyšet také při televizních utkáních nebo v O2 aréně....

Fanoušci byly v letošním roce opět skvělí. I jejím přispěním se letos dostavily úspěchy. Již druhým rokem se osvědčila spolupráce s fanoušky z kotle hokejových Vítkovic. Všech našich fanoušků si velice vážím, moc děkuji a věřím, že zůstanou věrni i do dalších sezón!

Tomáši děkuji za vyčerpávající rozhovor, přeji ať se ti vše daří nejen v práci pro klub, ale také v osobním životě :)

Také děkuji :)