Výborná zábava - to byl Florbal trochu jinak!

02. června 2014, Vlaďka Zoubková

V sobotu proběhl netradiční florbalový turnaj smíšených družstev, který se zařadil do podporovaných akcí projektu Ostrava město sportu 2014!

Turnaje se zúčastnilo celkem patnáct týmů a v nich více než 130 hráčů a hráček, kteří spolu od ranních do večerních hodin soupeřili o dvě turnajová první místa. A že bylo na co se koukat! V týmech bylo možno vidět spoustu rodičů budoucích ratolestí, hráče a hráčky různých soutěží, a to včetně těch nejvyšších, nebo třeba i veteránů. Nejvíce hráčů a hráček pocházelo dle očekávání z mistrovských týmů vítkovických mužů a žen. Mimo ně jsme mohli na Dubině vidět s hokejkou spoustu známých trenérů jako Tomáše Martiníka se svým rodinným klanem, Jiřího Veleckého, Petra Šmerdu, trenéra žen FBC Ostrava Jakuba Robenka či trenéra žen FBS Olomouc Michala Struže. Dále se na hřišti objevil také například předseda vítkovického klubu Tomáš Krásný, novináři pro onlajny.cz Zuzana Košťálová a Petr Blakala nebo slovenští reprezentanti Lucia Košturiaková z pražského Elite, či Ladislav Gál z ATU Košice. Z hlavního města dorazila na turnaj například Magdaléna Klímová, hráčka pražského Herbadentu. Vůbec nejzajímavější tvář mezi účastníky byl obránce švédského celku IBK Dalen, Patrik Suchánek.

Vítězství na turnaji se udělovalo dvěma týmům a radovali se z něj tým s názvem Partija, který sestavil nyní již chodovský hráč Jan Jastřembský a tým s názvem Dream Team vítkovické útočnice Denisy Ferenčíkové. Spolu s poraženými finalisty se mohli radovat z cen, které do turnaje věnovala partnerská společnost WOOW.


Zeptali jsme se Otty Sklenovského, jednoho z pořadatelů, jak vznikla myšlenka uspořádat tento netradiční turnaj?

Myšlenka na tento turnaj přišla hlavně pro to, že se stala Ostrava pro letošek evropským městem sportu a i náš klub se chtěl nějakým způsobem zapojit a tomuto projektu pomoci. Vzhledem k úzké florbalové specializaci to samozřejmě muselo být něco s florbalem, což ale není jednoduché, jelikož je spousta klasických letních turnajů a nemělo smysl jim vytvářet konkurenci. A konkrétně věc smíšených týmů mužů a žen je formát, který se ve Vítkovicích objevoval během jejich existence často, hlavně jako různé vánoční a jiné besídky. Navíc se často i v trénincích proti sobě holky a kluci zejména v mládeži utkávají. A pak samozřejmě, jelikož máme tak úspěšné muže a ženy v extralize, byl zde předpoklad, že tahle sportovně zábavná akce by mohla lákat i spoustu ať už amatérů, veteránů tak hráčů a hráček jiných týmů a tak jsme do toho šli.


Michaela Šponiarová bojující o míček s Robinem Žydelem


Jak celou akci hodnotíš?

S turnajem jsme maximálně spokojeni. Původně jsme ani nevěřili, že o něj bude tak velký zájem. Měli jsme variantu pro osm týmů, když by se zadařilo tak pro dvanáct. Nakonec se ale přihlásilo 15 týmů a zapojilo se více než 130 hráčů a hráček! Tím se turnaj časově docela protáhl, ale snad to nebylo k neprospěchu. A co nás těší je fakt, že se zapojilo opravdu široké spektrum hráčů a hráček, takže nechyběli v týmech třeba rodiče malých florbalistů, trenéři, zástupci veteránských soutěží, či hráči, kteří už pověsili hokejku na hřebík, ale i třeba fanoušci, kteří celý rok skvěle fandili jak mužům tak ženám a s nimi i třeba opravdové hvězdy jako Patrik Suchánek ze švédského IBK Dalen. Především však vládla pohodová atmosféra a věříme, že si to všichni užili a zasportovali si dosytosti. A za to je samozřejmě třeba poděkovat i partnerům, bez kterých by se turnaj konat mohl jen obtížně, tedy Statutárnímu městu Ostrava a společnosti WOOW, která dodala do turnaje ceny. A vzhledem k úspěšnému průběhu bude naším cílem pokusit se ještě v tomto kalendářním roce přidat jeden obdobný turnaj, možná už s menším počtem účastníků, ale rovněž ve formátů smíšených týmů.

Závěrem děkujeme všem účastníkům za jejich výkony a chuť zahrát si florbal, ať už proti sobě stáli profíci nebo ryzí amatéři. Turnaj byl výborná sportovní zábava a netradiční zpestření pro všechny florbalové nadšence! Vzhledem k jeho pohodové a dobré atmosféře by rozhodně toto netradiční měření sil smíšených týmů nemuselo být posledním!