Prague Games: žákyně došly až do čtvrtfinále

15. července 2014, Miro

Mladý tým byl na velkém turnaji na zkušené a rozhodně nezklamal.

Letošního ročníku turnaje Prague Games v české metropoli se zúčasnil i tým vítkovických žákyň a rozhodně se zde svými výkony neztratil a to i přes fakt, že většina týmu byla doposud bez výraznějších zkušeností z takovýchto akcí. Mladý tým tak dokráčel až do čtvrtfinálových bojů a ani zde nedal nic zadarmo.


Den 1.

První den se nesl ve znamení očekávání a pro většinu hráček nových zkušeností s prvním velkým turnajem. Na pořadu bylo úvodní utkání s týmem Znojma v jedné ze čtyř hal pražského Braníku, kam se družstvo vrátilo ještě k dalším šesti utkáním.

Od úvodního vhazování byla vidět značná nervozita na straně hráček rytíře Vítka. To naopak jihomoravský tým šel za svým cílem naprosto jistě a tak po polovině zápasu vedl 2:0. V druhé půlce i přes viditelné zvýšení aktivity na straně Vítkovických nepřišlo nic zásadního a tak pokračovaly hráčky Znojma a skóre se zastavilo na číslovce 6:0.
Svou premiéru si v brance odbyla začínající Barča Plačková a i přes nelichotivý výsledek utkání se svou úlohou poprala znamenitě.
Holky tak poznaly, že na podobných akcích nedá nikdo nic jen tak.

Do druhého utkání plné očekávání vyhlížely holky svého severského soupeře Varla IBK a brzy měly poznat, že soupeř z kolébky florbalu nutně neznamená nepřekonatelný problém. Zejména díky výrazně zlepšenému výkonu se odehrálo utkání, ve kterém měl tým v bílomodré rozhodně více ze hry. Přes velký tlak ostravského družstva to byly Švédky, kdo se radoval z první branky, když nešťastně míček doskákal do branky po jednom ze švédských pokusů od levého mantinelu. Přes veškerou snahu o vstřelení branky, spoustu střel směrem k brance seveřanek a řadu výborných zákroků Terky Tománkové v brance se obrat ve skóre nepodařil.

První den, tak skončil pro Vítkovické bez bodu, ale s vědomím, že výkony umíme podat výborné.


Den 2.

Po prvním dnu a vědomí, že holky se již adaptovaly na nové prostředí a vědí do čeho jdou, bylo možno očekávat další velmi solidní utkání a snad i s příznivým výsledkem pro tým Vítkovic.

V pořadí třetím soupeřem byl opět zahraniční tým, tentokrát z Polska.
Utkání bylo opět velice vyrovnané a na polskou branku šlo ještě více střel z hokejek vítkovických hráček než v předchozích utkáních. Přesto skóre otevřel soupeř hned v úvodu utkání, po nedůrazu před vlastní brankou a nešťastnému zásahu obrany skončil míček v ostravské síti. Nedlouho na to však bylo srovnáno, když se naopak velice důrazně prosadila Jana Vojcíková před polskou brankou. Bohužel po dalším nedůrazném počínání před vlastní brankou a zdravotním problémům brankářky Terky Tománkové se skóre vrátilo na stranu soupeře.
Dál se utkání neslo ve znamení útočných snah Vítkovic, které však bohužel velmi často končily mimo branku nebo na bránících hráčkách. Z tlaku se čas od času soupeř dostal rychlým protiútokem, které většinou končily na obraně nebo Barči Plačkové, která vystřídala Terku v bráně. Přesto soupeř přidal ještě dvě branky a tak se zrodil další smutný výsledek pro Vítkovice 1:5. Pozitivní však byl fakt, že herní výkon měl rostoucí tendenci a znamenal čím dál tím větší nebezpečí pro branku soupeře o čemž se měl přesvědčit poslední soupeř v základní skupině.

V posledním utkání ve skupině tak čekal Vítkovice souboj s pořádajícím a dosud neporaženým Tatranem Střešovice o 4.místo.
Do utkání vlétly Vítkovické náramně a již ve třetí minutě vedly po spolupráci Kristýny Chaloupkové a Markéty Kolářové> 1:0. Vyrovnané utkání s mírnou převahou Vítkovických pokračovalo šancemi na obou stranách a přes vyrovnání v polovině první půlky se Ostravanky nadechovaly k dalšímu tlaku na střešovickou branku. V druhé části hry hned ze startu vrátila vedení na stranu Vítkovic Sabča Moravcová, když nejprve odzbrojila rozehrávající soupeřky a poté utekla obraně a golmance nedala šanci střelou tak říkajíc dvacet nad led.
Další branku přidala vzápětí Natálie Honová. Soupeři se podařilo po ojedinělém průniku obranou Vítkovic snížit na 3:2 s následnou snahou otočit zápas v šesti hráčkách v poli. Toho využila nejprve Patricie Marková, která míček rychle odebraný soupeřkám ve vhodné chvíli poslala do střešovické branky a následně ji napodobila Denisa Hyršová. Soupeř sice také jednou využil svou převahu a výsledek tak skončil 5:3 pro Vítkovice a holky si tak připsaly první a zaslouženou výhru. Zápas vychytala ve Vítkovické brance Barča Plačková a vychytala si tak první turnajové vítězství.

4.místo ve skupině znamenalo změřit síly v předkole playoff s dalším pražským týmem Bohemians Praha.
Bohemka doposud na turnaji všechny zápasy prohrála, přesto se očekával dosti náročný zápas.

Tým doplněný o sestry Kubečkovy a Kristýnu Pecnovou rozehrál partii, ve které sice prakticky po celou dobu tahal za delší konec otěží a víceméně držel zápas ve svých rukách, přesto byla atmosféra zápasu dosti křečovitá a výsledné vítězství se dá popsat jako výhra z povinnosti. Vítězství sice bylo suverénní a nicméně rozhodně mu něco chybělo.
Dvěma brankami se na vítězství podílela Nikol Kubečková jednou přispěla Kristýna Pecnová.
Veškeré snahy o ohrožení Vítkovické branky končily na výtečné Terce Tománkové, která se k večernímu zápasu vrátila do branky.


Den 3.

Po postupu do play-off čekal v osmifinále Vítkovice vítěz skupiny B SK Florbal Benešov, který remizoval s pozdějším vítězem kategorie G14 Täby FC Black a Bohemians Praha nadělil jedenácti gólovou nadílku.

Do zápasu vlétli opět Vítkovičtí velice aktivně a soupeři nedávali příliš prostoru pro útočení. Naopak po jednom z útoků v páté minutě vedly Vítkovice po brance Nikol Kubečkové 1:0 a druhou branku přidala Barča Jakubcová hned po vhazování. Postupem času se soupeř propracoval k občasnému ohrožení branky, ale víc než ohrožení z toho opět díky Terce Tománkové v brance a aktivní obraně nebylo.
V druhé polovině zápasu ještě přidala třetí branku Natálie Honová a výsledek se již zdál jasný. Mírného polevení využil soupeř k úpravě skóre, nicméně zbytek zápasu se již odehrál v režii Vítkovic.

Na programu tak bylo čtvrtfinále proti dalšímu pražskému týmu Herbadent SJM Praha 11.
Utkání již hrané na dvě dvacetiminutovky se jevilo od samého začátku jako velice náročné, nicméně přesto hned ze startu utkání si dostatečně důrazně počínala Natálie Honová před brankou soupeře a bylo z toho vedení pro Vítkovice. Bohužel chvíli poté odnesla nešťastnou srážku se soupeřkou při bránění Krtistýna Chaloupková zraněním klíční kosti a tým byl mírně otřesen.
Proti silnému Herbadentu se díky aktivní a precizní obraně dlouho dařilo odolávat a soupeřkám se nedostávalo jiné šance než střelby z dálky, které buď končily na bránících hráčkách nebo v rukách Terky Tománkové. Rovněž na druhé straně nebyla nouze o velké závary slibné šance, bohužel pro Vítkovické se vždy míček poroučel od branky Pražanek nikoliv do ní. Z tlaku, který si hráčky Herbadentu dokázaly vytvořit, se nakonec zrodily dvě branky, které tak do dalších bojů posunuly právě tým z Jižního města.
Přesto výkon, který mladý tým v utkání podal zaslouží velké uznání a všechny hráčky se se svým údělem na hřišti popraly více než statečně.

Po celou dobu se tým opíral o výtečné výkony brankářek Barči Plačkové a především Terky Tománkové, které svým počínáním postavily základ úspěchu.

Oběma brankářkám postupně více a více pomáhaly obranné řady složené z Denisy Hyršové, Patricie Markové, Jany Vojcíkové, Nikol Kubečkové, Michaely Kubečkové a kapitánky Markéty Kolářové, která tým dovedla až do čtvrtfinále.

Nepostradatelnou součástí útočných a posléze i obranných snah byly útočné formace ve složení zkušených Sabriny Moravcové a Barbary Jakubcové a mladých nadějí Evy Barvíkové, Natálie Honové, Viktorie Martinákové, Terezy Gálové, Karolíny Svobodové, Kristýny Pecnové, Kristýny Chaloupkové a nejmladší Laury Pruskové.


Vítkovickou mládež podporuje Moravskoslezský kraj.