PRAGUE GAMES 2014 - shrnutí

15. července 2014, redakce

Vítkovice na letošní ročník Prague Games vyslaly čtyři týmy chlapců a jeden tým dívek. Na turnaji si vedli velmi dobře a především si tuto mládežnickou událost užili.

Nejmladším zástupcem Vítkovic byla kategorie do dvanácti let. Svá utkání odehráli v multihale na pražském Braníku.


Ve středu nejprve změřili síly s týmem hokejových nadějí pražské Sparty. Ve vyrovnaném a dramatickém utkání nakonec došlo s pozdějším finalistou turnaje k remíze 3:3. Druhý středeční zápas čekal mladíky proti brněnskému Hattricku, který porazili 3:1. Nejlepší zápas si připsali dvanáctky proti finskému Hyeenatu, který porazili v čtvrtek ráno 4:1. Skupinu pak uzavřeli vítězstvím 10:0 nad pražskými Black Angels, což jim o skóre zajistilo vítězství v základní skupině.


V šestnáctifinále narazili v pátek ráno na pražské Bohemians a po dalším velmi dobrém výkonu zvítězily suverénně 7:0. V osmifinále na mladíky čekal další těžký soupeř, pražský Chodov. Agresivně a velmi organizovaně hrající soupeř vítkovické naděje nepouštěl do přílišných šancí a když už ano, tak byly zahozeny a utkání tak skončilo prohrou 0:4 a koncem na turnaji v osmifinále.


Vůbec nejlépe ze všech vítkovických týmů si vedly čtrnáctky, a to jak v chlapcích, tak dívkách. Kluci od začátku šlapali na výbornou. Skupinu vyhráli suverénně bez ztráty kytičky. Své účinkování zahájili výhrou 11:3 nad Boleslaví a přidali i výhru nad svým pozdějším osudovým soupeřem, finským týmem Dogs v poměru 6:2. Ve středu pak ve skupině dále kralovali, když porazili Zug United Red ze Švýcarsko 5:3 a pražskou Spartu 4:2. V pátečním šestnáctifinále neměli slitování s Litvínovem a vyhráli 8:1, následovalo osmifinále a další vysoká výhra 8:0 nad švýcarským Könizem a v pátečním večeru je od medaile dělil už jen zápas proti týmu Dogs, s nímž už úspěšně válčili ve skupině. Utkání pro mladé nezačalo nejlépe, když rychle inkasovali. Bylo od začátku vidět, že jsou nervoznější a i přesto, že se jim podařilo vyrovnat, nedokázali vedení strhnout na svou stranu, a to ani z několik opravdu obrovských příležitostí. Naopak potrestal soupeř téměř freestylovým zakončením ze vzduchu. V závěru se pak odehrávalo drama, Vítkovice svého soupeře mlely, měly k dispozici trestné střílení, přesilovku pět na tři, ovšem opět v zakončení těch nejvyloženějších šancí neuspěly. S turnajem se tak musely rozloučit po nešťastné prohře, ovšem zanechaly na něm svou hrou vynikající dojem.


Čtrnáctky v dívčí kategorii přijely především na zkušenou. Pro mnohé hráčky je letošní sezona teprve jejich první ve florbale a pro valnou většinu se jednalo o první velký turnaj, jehož se účastnily. Tomu odpovídal i úvodní zápas, kdy než se rozkoukaly, byla z toho vysoká prohra 0:6 se Znojmem. V druhém zápas již bylo vidět, že hráčky si přivykly atmosféře turnaje a stylu hry a dokázaly své vyrovnanou bitvu se švédským týmem Varja, který rozhodla v neprospěch jediná branka soupeřek. Ve čtvrtek holky sice nejdříve nestačily na jedny z favoritek turnaje, děvčata z polského Gdaňsku, posléze však dokázaly zvítězit nad Tatranem Střešovice 5:3. Jenže ve čtvrtek večer je pak čekalo šestnáctifinále, ve kterém si poradily 3:0 s dalším pražským týmem Bohemkou. V pátek pak děvčata zvládla i nervydrásající osmifinále s týmem z Benešova v poměru 3:1 a čekaly je tak ve čtvrtfinále hráčky pražského Herbadentu. Utkání bylo dramatické, bohužel jej poznamenalo nepříjemné zranění jedné z vítkovických hráček. Každopádně po boji holky podlehly 2:1 a s turnajem se tak rozloučily ve čtvrtfinále.


V kategorii chlapců do šestnácti let nastoupily Vítkovice nejprve proti pražskému Chodovu. Tomu na doslova domácí palubovce (hráno v hale Chodova) vyšel úvod zápasu a dostal se rychle do dvoubrankového vedení, Vítkovice však dokázaly zápas otočit a zvítězily 4:3. Druhé středeční utkání hrály proti švédském Olofströmsu a po povedeném výkonu zvítězily 6:1. Nejlepší utkání si šestnáctky nechaly na čtvrteční ráno, kdy svedly parádní florbalovou bitvu s finským týmem Sampo IF, loňským vítězem. Utkání začalo náporem Vítkovic a bylo z toho vedení 4:0 a několik akcí, které zvedaly diváky ze sedaček. Finové ovšem také prokázaly vysokou kvalitu, když se dokázali dostat do zápasu a srovnat. V dramatickém závěru, kdy počínání mnoha finských hráčů nebylo zrovna v duchu zásad fair-play pak přeci jen zkušenější Finové dokázali utkání zvítězit v poměru 6:5. Skupinový program pak uzavřelo utkání s Plzní, které v pohodovém tempu zvládly Vítkovice v poměru 7:2. V 1/32 finále v pátek ráno narazily Vítkovice na švédský tým Sportlife Kungäly a po výborném výkonu zvítězily 8:1. V osmifinále jim však pavouk postavil do cesty těžkého soupeře v podobě Huddinge, kde zejména váhový a výškový rozdíl byl obrovský. Toho dokázali Švédové beze zbytku využít, když se díky nedůslednosti ve vítkovické obraně dokázali dostat do vedení a po zbytek zápasu pečlivě a od podlahy bránit a vyrážet k smrtícím brejkům. Účinkování šestnáctek tak skončily neúspěšným ostřelováním.


Posledním vítkovickým zástupcem byly osmnáctky. Těm se turnaj povedl asi nejméně. Junioři sice začali vysokou výhrou nad béčkem Sparty 11:1, ovšem poté nestačili na švýcarský Köniz a prohráli 1:4. Třetí zápas ve skupině hráli proti Litomyšli a dokázali vyhrát 3:1, ikdyž nutno poznamenat, že se na tuto výhru nemálo natrápili. V 1/32finále si hladce poradili s Kralupami 7:1 a podobně se očekávalo i v šestnáctifinále proti Vinohradům. Leč tuhá defenziva a skvěle chytající gólman soupeře byli proti a když se ještě Vinohradům povedlo z minima vytěžit maximum, byla z toho jejich překvapivá výhra 2:1 a konec v turnaji pro Vítkovice.


Vítkovickou mládež podporuje Moravskoslezský kraj.