Ženy rytíře Vítka na Czech Openu bronzové

20. srpna 2014, Zuzana Košťálová

Vítkovickým ženám se na pražském Czech Openu podařilo vybojovat bronzovou medaili a jen těsně jim unikl boj a nejcennější kovy.

V základní skupině elity žen na Czech Openu 2014 se Vítkovice utkaly nejdříve s brněnskými Židenicemi, které porazily 2:1. Zde si premiérový gól připsala nová posila žen Mirva Laitinen. Na ten však ještě Brno dokázalo odpovědět. Naštěstí byla včas na správném místě Katarína Klapitová a vstřelila výherní branku svého týmu. Odpoledne čekal vítkovické ženy mnohem těžší soupeř - švédské Pixbo Wallenstam. Ačkoliv skóre utkání otevírala v deváté minutě Michaela Šponiarová, švédské hráčky dokázaly záhy vyrovnat a poté otočit vývoj zápasu ve svůj prospěch a vyhrály tak 2:1. Poslední zápas skupiny sehrály Vítkovice proti Bern Burgdorf Wizards ze Švýcarska. Tento duel skončil remízou 4:4, ale švýcarský tým vyrovnával až půl minuty před závěrečnou sirénou. Branky za vítkovický tým si připsaly Andrea Pastušková, Ivana Šupáková, Michaela Šponiarová a Kamila Paloncyová.

Vítkovice tak skončily v základní skupině na třetím místě a dále je čekaly zápasy v osmifinálové skupině. Švédskému IBK Dalen podlehly 2:4 a za Vítkovice se prosadily Anna Niemcova a Andrea Pastušková. Následující zápas proti pražskému Herbadentu se už ale vítkovickým ženám povedl mnohem lépe. Od začátku utkání vedly a pojistily si výhru 4:2, když se trefily postupně Veronika Enenkelová, Michaela Šponiarová, Denisa Ratajová a Denisa Ferenčíková.


Mirva Laitinen proti Pixbu

Ve čtvrtfinále tak ženy narazily na FbŠ „pipni.cz“ Bohemians a střetnutí to bylo opravdu divoké. Už 27 sekund po úvodním buly se trefily hráčky pražského týmu. Jenomže o dvacet sekund později už bylo vyrovnáno zásluhou Michaely Šponiarové. O minutu později už Vítkovice vedly, když se trefila Mirva Laitinen. Pražská Bohemka už jen dotahovala vítkovické vedení, ale marně. Třetí branku přidala Ivana Šupáková a o tu čtvrtou se postarala Denisa Ratajová. Hráčky Bohemians po velkém tlaku v závěru zápasu už jen kosmeticky upravily výsledek na konečných 4:3 pro Vítkovice, které tak postoupily do semifinále.

Tam je čekal staronový soupeř Pixbo Wallenstam IBK. První branka zápasu padla až ve 35. minutě, kdy se trefila vítkovická Michaela Šponiarová. Jenomže o půl minuty později Pixbo dokázalo vyrovnat a utkání se rozhodovalo až na samostatné nájezdy. V nich byl úspěšnější švédský celek, který vyhrál i následné finále odvezl si z Prahy vzácnou trofej. Vítkovické ženy ale neodjely s prázdnou. Vybojovaly totiž bronzovou medaili a staly se tak nejúspěšnějším českým týmem elitní skupiny žen na turnaji Czech Open 2014.

foto: Vlaďka Zoubková