Z Horní Suché až na vrchol!

25. srpna 2014, Vlaďka Zoubková

Rozhovor s Veronikou Enenkelovou o angažmá ve Vítkovicích, Czech Open nebo charitě pro Ukrajinu.

Veronika Enenkelová začíná ve Vítkovicích "kroutit" pátou sezónu a za tu dobu ušla v kariéře veliký kus cesty. Jako hostující hráčka Horní Suché začala ve vítkovické juniorce, postupně se prosadila v ženském A-týmu, až nakonec ve Vítkovicích zůstala. V loňské sezóně patřila ke klíčovým hráčkám mistrovského celku, které rozhodují zápasy.

Ahoj Veroniko, od doby, co jsi přišla z Horní Suché, se tvá kariéra posunula značně kupředu, jak zpětně hodnotíš svoje působení ve Vítkovicích?

Ahoj Vladi, posun je určitě velký, ale pořád mám co dohánět. Pomalu nabírám zkušenosti a snažím se stále zlepšovat. Je to tím, že trénuji v kvalitním týmu.

Jak zvládáš cestování mezi tréninky v Ostravě, studiem v Olomouci a domovem?

Bydlím v Albrechticích i Havířově, cestuji mezi rodiči...skutečnost je ale taková, že o letošních prázdninách dodělávám zkoušky, které jsem kvůli florbalovým akcím musela odložit. Snažím se být doma co nejvíc, ale času je málo. Přes letní semestr jsem dojížděla na tréninky z Olomouce. Zvládat se to dá, ale je to někdy náročné.

Po loňském stříbru, jste letos v extralize vystoupaly na stupínek nejvyšší. Jak se s odstupem díváš na uplynulou sezónu a suverénní vítězství v Superfinále?

Minulý rok byl pro nás zklamáním, ale až později jsem si uvědomila, že nás to posílilo. Okoukali jsme si tu atmosféru a už věděly do čeho jdeme. Za letošní sezónu jsem moc vděčná, protože jsem měla menší krizi s motivací před play-off a chtěla jsem to vzdát, ale díky Bohu a pár lidem jsem to zvládla. A stálo to za to :)

Z Czech Open jste přivezly skvělý bronz, i když od finále vás dělil jeden proměněný nájezd. S Pixbem jste navíc prohrály také ve skupině...Je těžké se nad nimi prosadit?

První zápas byl od nás technicky zvládnutější a rozhodovaly jen individuální chyby. Ve druhém zápase byly Švédky lepší, ale my jsme byly bojovnější. Ohledně nájezdů je to zklamání... V týmu je nikdo nechce jezdit. Já to zkusila a nevyšlo to, což mě mrzí. Snad nám to vyjde příští rok.

Czech Open je dobrá příležitost ukázat, jak se tým sehrál po letní přípravě a ukáže slabiny, na kterých je třeba ještě zapracovat. Jak se cítíš před novou sezónou?

Určitě je na čem pracovat. Potřebujeme se lépe sehrát, zatím jsme moc stabilně nehrály. Pokud chceme na Poháru mistrů a v lize něco uhrát, je třeba na všem ještě zapracovat.

Tým zůstal víceméně stejný, trenér Martiník se přesunul k juniorkám, přišla nová posila ze Finska, Mirva Laitinen. Jak vnímáš tyto změny?

S holkami doufáme, že se objeví nějaký trenér, který pomůže Jirkovi nás zkrotit, ostatně jsme baby a to moc jednoduché není :) Mirva se zapojila docela dobře :) Nejvíc mluví s Klepet (jelikož jediná umí dobře anglicky), takže umí víc slovenských slov než českých :D

Z herního hlediska se budeme muset více sehrát.. Mirka, jak ji teď říkáme, je zvyklá hrát něco jiného, ale věřím, že až s námi odtrénuje více tréninků, že se to zlepší :)


Radost po vítězství v Superfinále florbalu (foto Vlaďka Zoubková)

Odbočme od florbalu k jiné činnosti, i když s florbalem má mnoho společného...Pod tvým vedením vznikla iniciativa Daruj florbalku Ukrajině. Můžeš přiblížit, o co konkrétně se jedná a proč jsi se rozhodla pomoci dětem tohohle státu?

Vzniklo to vlastně mezi řečí :) Letos jsem absolvovala křesťanský florbalový kemp na který přijeli 3 Ukrajinci. Bavili jsem se o lize, kterou tam zavedli. EDGE liga dává mládeži ve věku od 13 do 15 let variantu, jak naložit s volným časem. Pod vedením trenérů ukrajinští chlapci a děvčata poznávají florbal, budují fyzickou kondici, učí se pracovat v týmu a seznamují se s křesťanskými hodnotami. Protože většina hráčů či jejich rodiče si nemohou dovolit koupit takové florbalové vybavení, jaké máme k dispozici my, dohodli jsme se vytvořit tuto akci pro jejich podporu.

Kdo všechno se této charitativní akce účastní nebo již zúčastnil?

Zatím se účastní pár desítek lidí, většinou z okolí Třince a Ostravy. Pavla Nguyenová (hráčka FBC Ostrava), dále hráči Ossiko Třinec, hráčky Horní Suché a další. Přislíbili pomoc také někteří vítkovičtí hráči, jako Zuzka Halfarová či Lukáš Řezanina.

Jak může pomoci veřejnost, kde můžeme florbalky nebo jiné věci darovat?

Sbíráme starší použité florbalky, termín prvního odvozu na Ukrajinu je 27.9., druhý se pak plánuje v únoru. Domlouvám se s lidmi většinou přes Facebook a na události Daruj florbalku Ukrajině. Většinou mi věci předávají v Ostravě či posílají poštou. Dále vybírá v Ostravě a Frýdku Pavla Nguyenová, za Třinec a okolí Petr Pinkas. Kontakty naleznete na fb stránkách. Budeme rádi, když se akce zúčastní co největší počet lidí...předem děkujeme:)

Děkuji za rozhovor, přeji hodně štěstí ve florbale, škole a držíme palce, ať se díky sbírce pro Ukrajinu věnuje florbalu co nejvíce dětí! :)

Také děkuji a zároveň budu ráda za každou florbalku věnovanou mládeži na Ukrajině :)


Daruj florbalku Ukrajině - událost na facebooku