Vítkovice mají v Evropě zatím vyrovnanou bilanci

01. října 2014, CD

Z 23 zápasů Vítkovice v Evropě vyhrály 11 a stejný počet prohrály. Jedinou remízou je zápas s Wilerem (2:2).

Troška historie neuškodí. Podívejme se na celkovou bilanci Vítkovic v pohárové Evropě.
V roce 1996, 1997 a 2009 a 2013 nastupovaly Vítkovice na Pohár mistrů z pozice českého mistra, v roce 2008 a 2010 jako český vicemistr. V roce 2000 sice Vítkovice získaly český titul, ale účasti na Poháru mistrů se vzdaly. Největšího úspěchu dosáhly v roce 2010, kdy senzačně získaly evropské stříbro. Loňským nepovedeným vystoupením na Champions Cupu v Tampere si bilanci Vítkovice trošku pokazily.


EUROPEAN CUP 1996, Stockholm (Švédsko)


Bilance Vítkovic v Evropě

Zápasy: 23

Výhry: 11

Remízy: 1

Prohry: 11

Skóre: 93:105

Vítkovice poprvé v historii vyhrály českou nejvyšší soutěž (tehdejší 1.ligu) a postoupily na Pohár mistrů. Ve skupině B odehrály celkem 4 utkání, z toho dvě vítězné. Skončily na třetím místě ve skupině a v souboji o páté místo podlehly Norskému Greåkeru 6:7. Celkově tedy patřilo Vítkovicím 6.místo. Vítězem se stal švédský Balrog, s nímž Vítkovice odehrály velice dobrý památný zápas a podlehly o gól 3:4. Ve švédském finále porazil Balrog obhájce prvenství z roku 1995 Kista IBK 5:2.

Vitkovice-Torpedo (Rus) 7-3
Vitkovice-Balrog (Swe) 3-4
København (Den)-Vitkovice 4-7
SSV (Fin)-Vitkovice 5-1

o 5.místo:
Greåker (Nor)-Vitkovice 7-6



EUROPEAN CUP 1997, Stockholm (Švédsko)

V sezoně 1996/97 se v Česku poprvé utkaly čytři nejlepší celky v play-off. Vítkovice dokázaly ve finále porazit Tatran Střešovice 2:1 na zápasy a obhájit tak mistrovský titul. I tentokrát jejich cesta na Pohár mistrů vedla do švédského Stockhomu. Turnaj byl rozšířen z osmi na dvanáct nejlepších evropských, potažmo světových týmů. Ve skupině B Vítkovice vyhrály tři utkání, ovšem na švýcarský tým Alligator Malans a pozdějšího vítěze Fornudden ze Švédska nestačily a do semifinále nepostoupily. Obsadily tak celkové páté místo. Finále připadlo opět švédským týmům. Balrog titul z roku 1996 neobhájil. Ve finále jej rozstřílel Fornudden IB 5:0.

Vitkovice-København (Den) 4-3
Jögeva (Est)-Vitkovice 2-6
Vitkovice-Fornudden (Swe) 0-4
Rezeknes Maiznieks (Lat)-Vitkovice 4-8
Alligator Malans (Sui)-Vitkovice 8-3



EUROFLOORBALL CUP 2008, TOP 4 NATION QUALIFICATION, Helsinki (Finsko)

Po velkém vítkovickém zemětřesení v roce 2007 začínají opět po dvouleté pauze Vítkovicím medailové časy. Finále 2008 je ale pro mladý tým maximum. Jelikož ale Tatran vyhrál i domácí pohár, do kvalifikace jako pohárový zástupce ČR šly Vítkovice. Na tříčlenném turnaji sehrály Vítkovice dva zápasy. V tom prvním šokovaly vítězstvím 5:4 nad švýcarským Könizem v sestavě i s hvězdným Danielem Calebsonem či Emanuelem Antenerem. Byl to právě Antener, který táhl svůj tým k vítězství a vsítil hned čtyři branky, z toho tři v přesilovce. Vítkovice ale stáhly ztrátu 0:3 a v poslední třetině dokonale otočily zápas brankami Tokoše a Bruse z 54., resp. 55.minuty. Köniz prohrál 4:5 s finským týmem Tapanillan Erä a tak o jediném postupujícím rozhodl vzájemný zápas Vítkovice-Erä. Za Vítkovice se trefil pouze Hanic, zatímco za Finy hned čtyřikrát Lauri Kapanen a jeden gól přidal Kivi. Porážkou 1:5 se Vítkovice s kvalifikací na Pohár mistrů 2008 rozloučily.


Vítkovice-Floorball Köniz (Sui) 5-4
Vítkovice-Tapanilan Erä (Fin) 1-5


EUROFLOORBALL CUP 2009, Frederikshaven (Dánsko)

Sezona 2008/2009 přinesla Vítkovicím po devíti letech opět zlatou radost a přímý postup na Pohár mistrů. Ve velkém 5.finále rozhodl Daniel Folta o vítězství ve fantastické sérii nad Tatranem a potažmo i o postupu na Pohár mistrů. Sám se na něj však nepodíval. Ze zdravotních důvodů ihned po finále ukončil svoji výjimečnou kariéru. Bez svého vůdce se Vítkovice postavily ve skupině B nejdříve Tapanilanu Erä. Ani tentokrát však neuspěly a prohrály 1:6. Pak sice rozdrtily estonské Tähe 12:4, v rozhodujícím utkání o postup do semifinále však podlehly Wileru Ersigen 0:4. Páté místo na turnaji vybojovaly ve snadném utkání s dánským Rødovre FC, když vyhrály jasně 5:0.

Vítkovice-Tapanilan Erä (Fin) 1-6
Vítkovice-Jõgeva SK Tähe (Est) 12-4
Vítkovice-SV Wiler-Ersigen (Sui) 0-4
Vítkovice-Rødovre FC (Den) 5-0


EUROFLOORBALL CUP 2010, Valmeira (Lotyšsko)

Na pohár mistrů se Vítkovice tentokrát dostaly jako český vicemistr díky neúčasti Tatranu, který z finančních důvodů na turnaj jet odmítl. A nakonec z toho byl největší úspěch českého klubu v dějinách! V základní skupině Vítkovice podle předpokladů porazily estonského mistra SK Augur 8:3. Poté "pouze" remizovaly s Wilerem-Ersigen 2:2, když o vedení 2:0 přišel během 28 sekund v 50.minutě. Pak ovšem porazily švédského mistra Storvretu 7:6 a postoupily z prvního místa ve skupině do semifinále. Tam smetly norské Tunnet IBK 6:2 a radovaly se z historického postupu do finále Poháru mistrů! Odveta za senzační prohru ve skupině se Storvretě povedla a Vítkovice po porážce 3:6 získaly stříbrné medaile.

Vítkovice-SK Augur (Est) 8-3
Vítkovice-SV Wiler-Ersigen (Sui) 2-2
Vítkovice-Storvreta IBK (Swe) 7-6
Vítkovice-Tunnet IBK (Nor) 6-2
Vítkovice-Storvreta IBK (Swe) 3-6


CHAMPIONS CUP 2013, Tampere (Finsko)

Na tuhle akci by Vítkovice nejradši asi zapomněly. V novém formátu vrcholového turnaje klubů neměly ani příliš šancí. Ve skupině se švédským mistrem Falunem a finským Classicem měly pramálo šancí. Dva pořádné příděly 3:10 a 0:9 přisoudilo tomuto turnaji z vítkovického pohledu status nejhorší v historii.


Vítkovice-Falun IBF (Swe) 3-10
Vítkovice-Classic SC (Fin) 0-9