Vítkovice udolaly Liberec

12. října 2014, CD

V nepříliš pohledném utkání nakonec Vítkovice potvrdily roli favorita až ve třetí třetině


První představení v tuzemské soutěži po návratu ze švýcarského Poháru mistrů dopadlo nakonec dobře, byť dvě třetiny se obhájce titulu trápil.


Utkání ale začalo pro Vítkovické výborně a již v páté minutě šli do vedení po brance Ladislava Gála, pro kterého to byla premiérová trefa za Vítkovice. Tradiční upomínku na tento pěkný moment v podobě míčku mu nezapomněl schovat Marek Matejčík. Ve 14.minutě hrály Vítkovice první přesilovku po faulu Strobacha na Hubálka, ale moc z ní nevytěžily. Z libereckého týmu nejvíce zlobil především nejproduktivnější hráč Valeš, ale brankář Jakub Rataj, pro kterého to byl vůbec první extraligový zápas v kariéře, se v první třetině zaskočit nenechal.


Začátek druhé části byl šťastnější pro hosty. Vážný napálil míček do tyčky a ten pohotově dorazil do branky Bohuslav Ferdan a najednou bylo na Dubině vyrovnáno. Pak převzal otěže utkání jeho favorit. Vítkovice se jaly dobývat Strýčkovu branku, ale dlouho se jim to nedařilo. Přesně v polovině utkání se ale přeci jen udeřilo! Fin Jousi našel Jakuba Hubálka a ten poslal Vítkovice opět do vedení. Byť hubeného. Po dalších spálených šancích přišel ale za vítkovickou neproduktivitu trest, když se prosadil Radek Valeš. Na konci třetiny se nejdříve šli uklidnit na trestnou lavici kohouti Veltšmíd a Uglanov, krátce po jejich návratu dal o sobě opět vědět nejlepší střelec extraligy Lukáš Hájek a Vítkovice opět vedly. Důležitý gól do šatny.


Třetí třetinu si Vítkovice již pohlídaly. Uklidňující gól mohl dát hned v úvodu Jousi, ale to se podařilo až o dvě minuty později Robinu Žydelovi, který zkusil štěstí z dálky a trefil zadní tyčku Strýčkovy branky. Rozhodčí Tomáš Sojka byl pozorný a míček rychle odražený od zadní vnitřní tyčky dobře viděl. Domácí pak přežili oslabení při vylouční Veltšmída a po něm se opět prosadil Lukáš Hájek, který navýšil svůj letošní extraligový účet již na devět zásahů ve třech utkáních! Lukáš Veltšmíd se nakonec v zápase zapsal i do jiných statistik, než do kolonky trestů. V 55.minutě v přesilovce zamíchal míčkem, dostal se s ním až před Strýčka a pohodlně skóroval. Liberec ještě dostal možnost korigovat skóre při vyloučení Hájka, ale to se mu nepodařilo.


Liberec potvrdil, že letos nebude tak lehkým soupeřem, jak bývalo poslední roky zvykem, přesto odjiždí z Dubiny s prázdnou. Za týden Vítkovice přivítají na své palubovce prvního soupeře s ambicemi na titul, pražský Chodov.