30 LET: První posily a stabilizace kádru, vzniká tým žen

19. října 2022, Marcel Pudich

Po dohodě s Marcelem Pudichem přinášíme jeho unikátní autorský text na téma prvních posil a stabilizace kádru Vítkovic, dostaneme se také ke vzniku ženského týmu.

Po prvních úspěšných vystoupeních nastal výkonnostní pokles a tým potřeboval nový impuls.

V úvodu roku 1993 proběhlo několik prvních turnajů v Praze i Ostravě, na kterých si 1.SC Ostrava vedlo dobře, z březnového turnaje v Praze si tým odvezl obrovskou krabici ovoce za třetí místo, důležitější byl tehdy fakt, že muži ani jednou neprohráli v normální hrací době a podlehli pouze Tatranu Old Boys Střešovice v semifinále na nájezdy. Utkání o třetí místo opět rozhodovaly trestná střílení a v nich kuriózně o vítězství rozhodli Standa a Honza Holovkovi, otec se synem.

Na Ostravsku vznikaly nové týmy a 1.SC na regionálních turnajích jasně dominoval. V polovině května proběhl v současné hale Sareza první celostátní turnaj i s účastí České televize. Tým doplatil na úzký kádr a po několika prohrách, včetně prvních porážek od ostravských soupeřů, skončil na předposledním, šestém, místě.

Po turnaji se však událo několik zásadních věcí. Prvně došlo ke sloučení s týmem Star Boys Petřvald (ze známějších jmen přišli Rosťa Ševčík, Radim Škuta, Roman Svačina, Ondra Vrubel a holky Renata Schwarzová, nyní Kalinová a Monika Peterová). Muži tím zásadně rozšířili kádr, přišel mimo jiné i bratr stávajícího hráče Tomáše Rybky Jiří a díky nárůstu dívčí části týmu mohl vzniknout ženský tým. Do této chvíle hrály holky společně s muži.

V týmu SPŠ Vítkovice zaujal svým výkonem i střeleckou potencí na turnaji rychlý a na tu dobu nečekaně technicky vyspělý hráč. Po krátkých jednáních získal tým 1. SC Ostrava velkou posilu a osobnost pozdějších let, kolem které se v postupně vybudoval zlatý tým. Tím hráčem byl Dan Folta.

Díky velkým změnám v květnu 1993 se dokázal tým dostat do florbalové špičky v republice a na červnové kvalifikaci na první roční turnaje Czech Open našel přemožitele až ve finále a skončil na úžasném druhém místě. Zde byly postaveny základy pro úspěchy v dalších letech.