30 LET: První tituly: muži měli zlatý bod, ženy slavily po rozhodujícím duelu finále

19. října 2022, Michal Dannhofer

Muži oslavili svůj první titul v sezóně 1995/1996. Parta okolo Tomáše Martiníka nebo Daniela Folty za 22 kol ve dvoubodovém systému zapsala 19 výher, dvě remízy a jednu porážku. Dvakrát remizovala s Tatranem Střešovice a tři kola před koncem zapsala jedinou porážku, a to v derby proti FBC Ostrava, za které se dvakrát prosadil pozdější trenér reprezentace mužů Radim Cepek.

V konečném pořadí tak Vítkovice nasbíraly 40 bodů, druhé FBC mělo o bod méně.

Kanadské bodování ovládl se zápisem 28 + 23 Tomáš Martiník, třetí skončil Daniel Folta.

„Užil jsem si to hodně. Věděli jsme, že tým je silný a bylo to vlastně o čekání na ten moment,“ říká Marcel Pudich. Zaslouží si připomenout sestavu, s jakou Vítkovice do sezóny vstupovaly: Dan Grečmal, Jiří Šimíček, Jiří a Tomáš Rybkovi, Dan a Tomáš Martiníkovi, Libor Schebestík, Roman Kič, Michal Rohel, Radim Škuta, Dan Folta, Dušan Mikšaník, Ctibor Pechlát, Jan Vavrečka a Tomáš Matlenga. Před touto sezónou vznikl „B“ tým Vítkovic a ženský tým čítal 13 hráček.

Ženy se dočkaly o čtyři roky později, v ročníku 1999/2000. Parta okolo Andrey Joklové či pozdější dlouholeté kapitánky Začalové skončila v základní části druhá, čtyři body za tehdejším hegemonem v podobě Tatranu Střešovice.

V semifinále následně ve velmi těžké sérii porazily Spartu 2:1 na utkání a otevřela se tak opona pro nečekané finále: Vítkovice totiž senzačně vyzvaly Děkanku Praha.

Na tomto místě je třeba uvést, že tehdy se ještě jednalo o dva různé týmy, byť éra žen Tatranu v určité chvíli pokračovala pod značkou Děkanky.

První finálové utkání získala Děkanka poměrem 2:1, stejným výsledkem, ovšem v opačném gardu skončilo finále druhé.

Rozhodlo se tak vlastně pro vítkovickou ženskou složku typicky: ve třetím a rozhodujícím finálovém zápase se šlo za stavu 2:2 do prodloužení, v 62. minutě rozhodla Radka Špavelková.

Podobnost čistě náhodná s následnými superfinálovými bitvami mezi ženami Vítkovic a Chodova…