Vítkovice si zahrají pohárové finále

05. ledna 2016, Redakce

Nejdřív téměř exhibice, nakonec drama vyneslo vítkovickým mužům postup přes FBC Ostrava a souboj s Mladou Boleslaví.

Další výhra vynesla vítkovické muže do pohárového finále. Ve čtvrtém sezonním derby dokázali svěřenci trenérů Jana Vavrečky a Pavla Bruse porazit FBC Ostrava na jeho palubovce v bláznivém závěru 10:9 a za čtrnáct dnů se v Plzni utkají o první letošní velkou trofej s Mladou Boleslaví, která ve druhém semifinále dokázala doma přetlačit Chodov.

Vzhledem k předchozím hlavně superligovým vzájemným zápasům tak trochu očekáváné vítězství vítkovických barev se začalo rodit hned od počátku utkání, po osmatřiceti sekundách se z první střely v utkání radoval z gólu Ladislav Gál.

Vítkovická mašina šlapala v derby naplno celou první třetinu, v níž si nakonec vybudovala uklidňující tříbrankový náskok, který postupně navyšovala až do poloviny střetnutí. Na začátku třiatřicáté minuty to bylo po Bräuerově gólu už 7:0. V tu chvíli však vítkovičtí hráči podvědomě zvolnili, což se jim nakonec mohlo stát osudným.

V poslední třetině sice dlouho udržovali pohodlný čtyř až sedmigólový náskok (ještě pět minut před koncem to bylo 3:10), ten se však v posledních minutách scvrkl na nejtěsnější možné vítězství.

Domácí tým FBC Ostrava dlouho nemohl najít recept na pestrou hru hostí, v první třetině snad jen třikrát ohrozil branku, kterou kryl mladý Petr Blakala. Přesto měli domácí v polovině úvodní části velkou šanci na vyrovnání, jenže Vojtíšek poloprázdnou vítkovickou branku minul.

Ostravané, kteří postupem doby zjistili, že vlastně nemají co ztratit, se nakonec dostali i do kontaktu, v dlouhé přesilovce po Matejčíkově vyloučení zasypali vítkovickou branku v rozmezí tří minut a dvanácti sekund šesti brankami, ale k vyrovnání se už přes enormní snahu nedostali.

Hlasy trenérů:

Martin Smeták (FBC Ostrava): „Myslím si, že jsme dnes pokračovali v tragickém výkonu z Brna. Ztratili jsme veškeré sebevědomí. Zápas se zdramatizoval pětiminutovým trestem, ale to už bylo málo.“

Jan Vavrečka (Vítkovice): „Do nějaké padesáté minuty bylo na hřišti jedno mužstvo. Pak jsme se nechali vyloučit a hráli jsme pětiminutové oslabení, které Ostravu vrátilo do zápasu. Vzhledem k průběhu zápasu je však náš postup zasloužený.“