Fantastická Lauma vychytala ženám titul, muži své Nagano v Praze nedopsali

18. dubna 2016, Michal Dannhofer

Superfinále přineslo vítkovickým barvám jedno zlato a jedno stříbro.

Vítkovický florbal si ze Superfinále přivezl ženské zlato a mužské stříbro. V ženském finále excelovala především brankářka Lauma Visnevska, která svůj pravděpodobně poslední start v brankovišti rytíře Vítka ozdobila perfektním výkonem a po vychytaných nájezdech se mohla radovat ze zlata.

Svěřenci trenérů Bruse s Vavrečkou naopak svou zlatou pohádku nedopsali, v rozhodujícím utkání sezony ztratili vedení 4:2 a nakonec Chodovu podlehli 4:5.

Ženy přitom nezačaly dobře, už poněkolikáté v sezoně inkasovaly z první střely na bránu a brzy prohrávaly 0:1. Jenže Chodov své následující šance nevyužil, což se ukázalo jako klíčové: z rychlého protiútoku vyrovnala Niemcová a vedení dala Vítkovicím Zuzana Šponiarová.

Ve druhé části byly Vítkovice hned třikrát vyloučeny, ale inkasovaly pouze jednou – na 2:2

srovnala Vojáčková, dvě sekundy před koncem prostřední periody ale vrátila Vítkovicím vedení po rozehrávce pálící Pantělejevová.

V poslední dvacetiminutovce se hrál pořádně divoký florbal s množstvím šancí na obou stranách, ujala se ale nechytatelná teč Řepkové. V prodloužení oba celky spálily stoprocentní šance, a tak musely rozhodnout nájezdy: v nich nepustila Lauma Visnevska ani jeden míček za svá záda a když k tomu přičtete, že se hned v prvních dvou sériích trefily Mandátová s Pantělejevovou, bylo jasné, že si družina kapitánky inženýrky Denisy Ferenčíkové odveze zlaté medaile.

Muži svedli s Chodovem velkou bitvu a doplatili na efektivitu v zakončení. Nicméně, na začátku to vypadalo hodně špatně: už v čase 7:31 prohrávali rytíři 0:2. Ještě do konce úvodní dvacetiminutovky ale srovnali Delong s Řezaninou.

A po dalších patnácti odehraných minutách to bylo dokonce 4:2 pro Vítkovice, postupně se opět prosadil Delong a čtvrtou branku přidal Jan Šebesta. Vítkovice tak byly v té chvíli nějakých 25 minut od toho, aby zopakovaly počin z roku 2014, kdy své Superfinále vyhráli jak muži, tak ženy.

Jenže ke slovu přišla zmíněná produktivita: za dobře chytajícího Mücka se vítkovickým florbalistům nepovedlo dostat pátý ani jakýkoliv jiný projektil, za to Chodov snížil zásluhou Bouši.

Chodov před poslední částí upravil složení formací, Vítkovicím se ale ještě povedlo ubránit oslabení, nakonec ale ve 47. minutě Martin Koutný srovnal, byť se o brance čile diskutovalo.

Rozhodující branka padla v čase 57:25, kdy se po Dóžově pasu prosadil Ondrušek. Chodov se tak po Vítkovicích a Tatranu stal třetím oddílem, který dokázal zvítězit v nejvyšší soutěži mužů.