Dorostenky si dramatickou zápletkou zajistily účast v republikovém Play-off

28. dubna 2016, Jaromír Veselý

O medaile budou v Jihlavě bojovat už tento víkend.

Do posledního turnaje základní části šly Vítkovice z druhého místa za prvním FBC Ostrava a s dvou bodovým náskokem na třetí FBS Olomouc. O druhé postupové místo do republikového play-off se mělo rozhodnout ve vzájemném souboji právě druhého a třetího celku.

Obvyklým soupeřem pro závěrečný zápas sezóny se již pravidelně pro vítkovický tým stává S.K. P.E.M.A. Opava a nejinak tomu bylo i tentokrát.

Souboj o Play-off
FBS Olomouc – Vítkovice 1:5

Hráčky Olomouce vstoupily do utkání odhodlaně plné elánu a chuti urvat v zápase kýžené body, naopak na druhé straně se mísila nervozita s únavou a přes nezpochybnitelnou snahu se nekonal žádný koncert. Ve druhé minutě měla Petra Klečková v brance již několik těžkých zákroků stejně jako její kolegyně na druhé straně hřiště, rozdíl však byl v tom, že vítkovická síť již měla možnost se rozvlnit. Úvodní branka ještě povzbudila hráčky z Hané a i když postupně začaly Vítkovice přebírat otěže utkání nešlo o nic mělo způsobit zástupcům Olomouce výrazné vrásky na čele. Absentující střelba a zakončení znamenaly, že skóre zůstávalo na nule a jedničce i po skončení po první části. Druhá část byla z pohledu Vítkovic ještě nervóznější než první část, utkání se pomalu ale jistě začalo měnit šermířský souboj a přibývající fauly nechávaly ledově klidnými pouze dvě postavy ve žlutých dresech s píšťalkou v ruce.

Přestože se hráčky Olomouce soustředily zejména bránění, v čemž byly značně úspěšné a spolehlivé byla to protější branka, před kterou vznikaly infarktové situace. S postupujícím časem se začaly více objevovat příležitosti i směrem síti branky FBS, přesto ani největší šance Viktorie Martinákové, která svým důrazem vybojovala míček na domácí obraně, neznamenala srovnání a druhá třetina skončila se stejným stavem s jaký i začala, tedy jednobrankovým vedení hanáckého celku.

Do třetí třetiny vstoupily Vítkovice s mírně zcela změněnou sestavou a naprosto odlišným odhodláním a postupně začaly brát svému soupeři vítr z plachet.

Příznivého pofukování správným směrem se stalo tornádo, které kroužilo po polovině olomouckého družstva. Ve druhé minutě po precizní kombinaci Plankové zpoza branky kolem přední tyčky na Míšu Kubečkovou odfouklo úsměvy z tváří Olomouckých úsměvy a skóre bylo srovnáno. O minutu později z podobné pozice po podobně efektní kombinaci stejná dvojice provětrala síť v brance Olomouce podruhé.

Od této chvíle již na hřišti vládly hráčky v modrých dresech a olomoucké nadšení a chuť se porvat o výsledek jakoby skutečně odneslo tornádo.

Když se ještě prosadila Denisa Hyršová, Eliška Planková si krom nahrávání zkusila i skórovat a hattrick završila Míša Kubečková, skončilo utkání výsledkem 1:5 pro Vítkovice a ty si tak zajistily spolu s FBC Ostrava postup do Republikového play off, které se hraje následující víkend v Jihlavě.

S.K. P.E.M.A. Opava – Vítkovice 1:7
Poslední zápas sezóny se již nesl v pohodovém duchu a i když byla převaha Vítkovic postupně značně výrazná , jak Petra Klečková, tak posléze Tereza Tománková v brance měly co dělat.

Ačkoliv hra byla plná nepřesností, přesto bylo k vidění spousta zajímavých kombinací a herních situací, z nichž sedm skončilo v síti opavské branky.

Oboustranně oddechovým zápasem, ve které dostalo příležitost spousta mladých hráček z kategorie starších žákyň tedy skončila základní část soutěže dorostenek sezóny 2015/2016.

Vítkovice zakončily základní část soutěže na druhém místě se ztrátou dvou bodů na vítězné FBC Ostrava a společně se tak budou prát s dalšími šesti týmy z ostatních regionů v republikovém Play-off soutěže dorostenek o titul mistra republiky 2015/2016. Závěrečný turnaj se uskuteční následující víkend 30.4. a 1.5. v Jihlavě.

Los a koeficient bodů na zápas po základní části určil Vítkovicím za soupeře pro čtvrtfinálový dvojzápas Florbal Vsetín.

Sestava Vítkovic:
Brankářky: Klečková P., Tománková T.,
Obránkyně: Kolářová M., Hyršová D., Vojcíková J., Barvíková E., Gálová T., Pecnová K.,
Útočnice: Zemanová T., Jakubcová B., Moravcová S., Chlupatá T., Honová N., Planková E., Chaloupková K., Kubečková M., Svobodová K., Martináková V., Berglová L.