Parádní jízda juniorek v nové sezóně

04. října 2016, Vlaďka Zoubková

Reportáž z úvodních zápasů juniorek, očima kotelníka Martina Mikuly.

Začátek nové sezóny začínáme opět na domácí hale na Dubině. Již první pohled zkušeného oka kotelníka vidí velké změny v družstvu. Na ploše se rozcvičuje 8 nových hráček, které si v loňské sezóně v juniorce ani neťukly! Tým je evidentně omlazen hráčkami dorostu, tak jsme zvědavi, jak jim to půjde. Za to sestava kotelníků na tribuně se moc nezměnila, nicméně vyzývám tímto nově příchozí rodiče-fandy, aby se zařadili do šiku a doplnili kotel. Zápisné není stanoveno, ale ani vyloučeno.

1. SC TEMPISH Vítkovice - FBŠ Jihlava 11:4 (sobota 24.9.2016)

V utkání máme být favority, máme mírnou převahu, nicméně holky se pravděpodobně rozhodly rozchytat nejdříve brankářku soupeře. A zrovna nová kapitánka týmu Lucie Suchánková jim jde příkladem a spaluje dvě úvodní šance. Zvídavým pohledem sledujeme nové mladé hráčky, nevedou si vůbec špatně a dobře se zapojují ve hře. Když už to vypadá na náš úvodní gól, soupeřky využívají chybku v obraně a vedou 1:0. Naštěstí naše holky rychle srovnávají prvním gólem Vlaďky Maděrové a v nervózním závěru se dohrává za nerozhodného stavu.

Do druhé třetiny trenér zcela rozházel úvodní formace (starší k sobě, mladší k sobě). A hned se obraz hry změnil. Jakoby se mladé hráčky přestaly bát, že to těm starším zkazí a rozehrály svoji hru, kterou korunovala svým gólem Alexandra Glasová. Dál už to šlo v rychlém sledu, když se trefila 2x Natka Martináková, Eliška Planková, Barbora Husková, opět Vlaďka Maděrová a Lucie Suchánková. Do šaten děvčata odcházela za stavu 8:2.

Ve třetí třetině soupeř opět zabojoval a nepouštěl naše hráčky do velkých šancí, ba naopak osměloval se. Zde nutno pochválit Míšu Ranochovou v brance, neboť její výkon hodnotíme vysoko a je dobrým příslibem do letošní sezóny. Poslední část hry doplnila gólem na 9:1 opět Barbora Husková. Za tohoto stavu vyhlásí paní Kolářová v hledišti soutěž – kdo dá desátý gól smaží řízky – a protože velký bratr se dívá, tak na 10:1 zvyšuje právě Markéta Kolářová :-). Závěrečné skóre pokazí kiksem v obraně Karolína Nováková, která zakopne, podivně se klátí na zem a tím vyzve ke skórování soupeřku, která koriguje pohodlně na 10:4. Pro tentokráte vše odpuštěno, ale příště …. . Závěrečné skóre na 11:4 upravuje Natka Martináková.

Na první zápas to věru nebylo zlé, rozhodně je na čem stavět, a také je vidět, že časový rozměr zápasu 3x20min dává mnohým hráčkám do těla, takže i v této disciplíně je prostor ke zlepšení.

1.SC TEMPISH Vítkovice – FBC Štíři České Budějovice 16:1 (neděle 25.9.2016)

V tomto nedělním zápase začínají holky v obvyklém stylu. Ze zápisníku přepisuji následující slova: nedá z metru, tyč, zase vedle, tyč a vedle. Ale pak se to docela pěkně rozjelo a po brankách Nikol, Báry, Elišky, Alexandry a Lucky bylo hned veseleji. Holky hrály svůj florbal a brzy bylo jasné, že nebude problém zdolat tohoto soupeře. První třetina skončila v poměru 5:1.

Druhá třetina zahájila „obvyklým“ brankostrojem, takže v hledišti se řeší pouze podružné záležitosti jako: kdo bude tentokrát smažit řízky, kolika patrový dort bude za hattrick. Tuto třetinu vyhrávají naše hráčky v poměru 7:0 a ze zápisníku jen telegraficky přepisuji: Eliška, Bára Husková, Eliška, Karolína Moravcová. Na 10:0 dle zápisu upravuje opět Eliška, v mých záznamech ovšem gól vsítila Bára Husková, pokračuji dále – Terka Mikulová, Alexandra Glasová.

Ve třetí třetině je upřen rozhodčími Elišce regulérní gól. No nic, pro tentokráte to snad nevadí. Pokračuji ve výčtu – 13:1 Nikol Kubečková, 14:1 Tereza Chlupatá, 15:1 Lucie Suchánková a finálně 16:1 Eliška Plánková.

Za zmínku stojí jen výzva z hlediště, dáte-li holky 20, peče hlediště dvoupatrový dort. Vzhledem k tomu, že hrajeme vrcholovou ligu, dá se předpokládat, že k tomu nedojde :-).

Sestava Vítkovic:

Brankářky: Míša Ranochová , Michaela Hanzesová
Obránkyně: Markéta Kolářová, Terka Mikulová, Nikol Kubečková, Eva Barvíková, Karolína Nováková,
Útočnice: Eliška Planková, Denisa Hyršová, Tereza Zemanová, Lucie Suchánková, Natka Martináková, Tereza Hanzlíková, Barbora Husková, Jana Vojcíková, Alexandra Glasová, Vlaďka Maděrová, Kristýna Chaloupková, Tereza Chlupatá, Karolína Moravcová, Natálie Honová, Veronika Janáčková

FBC ČPP Bystroň Group Ostrava - 1. SC TEMPISH Vítkovice 2:10 (neděle 2.10.2016)

Utkání bylo přeloženo ze soboty na neděli, to aby juniorské hráčky Ostravy, obvykle hrající extraligu žen, mohly nastoupit do utkání s juniorkami Vítkovic, jejíž juniorské hráčky hrající za ženy jsou právě ve Švédsku na Poháru mistrů. No nic, stavíme na plochu výběr dorostenek, které vyztužily 4 juniorky (Terka Mikulová - čerstvá kapitánka, poté co Lucka Suchánková leží v nemocnici, Terka Zemanová, Barča Husková a Míša Hanzesová v bráně). Lucce přejeme rychlé uzdravení a nemajíc co ztratit, jdeme na to.

Zatímco fanoušci Ostravy jaksi nedorazili, nebo neměli odvahu fandit, protože hráčky soupeře si občas fandily samy, vítkovický kotel byl v plné síle, dorazily 2 sady řízků a trnkový extrakt z Otrokovic jako zápisné. Vše výborné.

V nervózním začátku rychle zazvonilo břevno na naší straně, nicméně zásahů z takových pološancí měla brankářka soupeře o něco víc. Hra je v první půli taková místy rozháraná, nemůžeme se zkonsolidovat, šance na vstřelení úvodního gólu je na obou stranách. Stav 1:1 na břevna upravila Terka Mikulová. První gól vsítila Markéta Kolářová, stav 2:0 nám darovaly soupeřky vlastním gólem. V ochozech zní „holky děkujem“. Jde se do šaten trochu vychladnout a načerpat kyslík.

Druhou třetinu začínáme oslabením (Bára Husková), za které jsme rychle potrestání elitní pětkou soupeře. 1:2. Své provinění Bára rychle odčinila, a ve spolupráci s Denisou Hyršovou se postaraly o další góly v soupeřově síti. Nejdříve Denisa vyzvala Báru krásnou křížnou přihrávkou přes celé hřiště k sólu (3:1), o chvíli později se situace opakovala, akorát zakončení Báře nevyšlo, tak to tam Denisa dorazila sama (4:1). Na stav 5:1 upravila Kristýna Chaloupková střelou k bližší tyči. Fanoušci jsou v euforii a soupeř v rozkladu. Bere si oddechový čas a trenér soupeřek se může na lavičce zbláznit. Nicméně parádní jízda našich hráček pokračuje. Na 6:1 za další 2 minuty upravuje opět Bára Husková. Soupeř se snaží dostat do kontaktu a na 6:2 koriguje opět elitní pětka soupeře při přesilové hře. Pokud by se někomu zdálo, že nyní přijde tlak soupeře a výrazná korekce stavu, mýlí se. Terka Mikulová napřahuje z levé strany, míček se odráží biliardově za brankou k druhé tyči, kde kupodivu není obránce, ale Vlaďka Maděrová a pohodlně dává na 7:2 a jde se do šaten.

Ve třetí třetině panuje hřišti lítý boj na doraz, nicméně je vidět, že síly ubývají na obou stranách a vidět je místy křeč než souvislá hra. Od 12-té minuty se soupeř pustil do obrovské power-play, jenže první pětka soupeře nemůže být na hřišti neustále a tak se daří trefovat prázdnou bránu. Terka Zemanová po kombinaci a Eliška Planková přes celé hřiště - 8:2, 9:2. Za této situace je soupeř na ručník, nejlepší hráčky soupeře jsou zcela staženy ze hry a kotelníci řvou „dáme deset dáme“. No kdo by to čekal. Za zmínku již stojí jen krásné uvolnění Elišky, která byla faulována a rozhodčí nařídil trestné střílení. Bára Husková patrně nechtěla uvrhnout svoji mámu do opětovného smažení za 10-tý gól, a tak tuto čest přenechala do rodiny Zemanů, když Terka pohodlně backhandem upravila na krásných 10:2.

Jak zhodnotit celé utkání ve dvou větách z pohledu kotelníka?

Vyzdvihovat jakoukoli hráčku by bylo neupřímné, nicméně musím odčinit (z pozice pisatele) kritiku Karolíny Novákové z prvního utkání, dnes byla přesná a jistá. Jen tak dále. Soupeř bez nejlepších 5-6 hráček nemá vůbec co nabídnout, a naopak ve Vítkovicích se o góly stará vícero hráček, což je velké pozitivum do budoucna.

Sestava Vítkovic:

Brankářky: Michaela Hanzesová, Míša Ranochová
Obránkyně: Markéta Kolářová, Terka Mikulová, Eva Barvíková, Karolína Nováková,
Útočnice: Eliška Planková, Denisa Hyršová, Tereza Zemanová, Tereza Hanzlíková, Barbora Husková, Jana Vojcíková, Alexandra Glasová, Vlaďka Maděrová, Kristýna Chaloupková, Tereza Chlupatá, Karolina Moravcová, Natálie Honová, Veronika Janáčková.

Zapsal: kotelník - Martin Mikula

Foto: kotelník - Roman Planka