Lukáš Souček: Očekávám florbal nejvyšší úrovně

02. prosince 2016, Vlaďka Zoubková

Rozhovor s českým reprezentantem a vítkovickým strážcem svatyně před začátkem MS v Rize!

Lukáš Souček společně s Markem Matejčíkem odletěli na světový šampionát ve florbalu do lotyšské Rigy. Pro oba hráče jde o premiérové vystoupení mezi světovou elitou, když nepočítáme letní akademické mistrovství v portugalském Portu.

Ahoj Lukáši, ve 26 letech jedeš na svoje první MS. Čekal jsi, že se dostaneš do nominace nebo to bylo pro tebe překvapení?

Nemůžu říct, že jsem nominaci čekal. Trenér Cepek mě nominoval do širšího kádru, tudíž šance se dostat do finální nominace tam stále byla. Ta se pak ještě zvětšila v situaci, kdy se David Rytych zranil, ale stále jsem si spíš myslel, že pojede dvojice Kafka/Mück. Bylo to tedy pro mě překvapení, že nakonec pojedu já.

Konkurence v brankovišti je opravdu veliká, jak se těšíš?

Ano, konkurence je obrovská a dostat se do finální nominace je velmi těžké. Přece jen jedou pouze dva z celé republiky. Na samotný šampionát se velmi těším. Pro florbalistu to je nejvyšší meta, které může dosáhnout. Očekávám florbal nejvyšší úrovně, ještě vyšší než je tomu na turnajích EFT, tudíž to bude velmi náročné.

Co pro tebe znamená šance reprezentovat naši zemi?

Svým způsobem to beru jako obrovské zadostiučinění, odměnu za všechnu tu práci a čas, který jsem do florbalu vložil.

V základní skupině MS nás čeká Norsko, Lotyšsko, Švédsko. Jak bys soupeře charakterizoval?

Los nám příliš nepřál. Norsko i Lotyšsko budou velmi nepříjemní soupeři, u kterých nečekám jednoznačný výsledek. Jsou to týmy patřící do TOP 7 a zápasy budou vyrovnané. Norsko bude táhnout stále skvělý Ketil Kronberg a ve spojení s kvalitní obranou velmi silní. Lotyšsko požene do boje plná domácí hala, která je vyburcuje ke skvělému výkonu. Švédsko netřeba charakterizovat. Všichni víme, jak na tom jsou.

V čem jsou severské země vyspělejší, co nám chybí, abychom se dotáhli na světovou špičku?

Toto je velice složitá otázka. Myslím si, že samotný problém začíná už u výchovy mladých hráčů. Příprava by měla být všestrannější a spíš než vychovávat florbalisty by bylo lepší vychovávat sportovce, kteří budou mít dobré předpoklady pro více sportovních odvětví. Další důležitým faktorem je podle mě přístup samotných hráčů k florbalu. Stále je hodně takových, kteří to berou pouze jako volnočasovou aktivitu, které sice věnují nějaký čas, ale určitě ne tolik, kolik je zapotřebí. Jejich vnitřní motivace není tak silná, aby je tlačila do stálého procesu zlepšování se.

Na skok k superlize. Poslední zápasy se Vítkám moc nepovedly, hlavně na hřištích týmů z TOP 4. Klasická podzimní krize...V čem je zakopaný pes?

Zřejmě došlo k uspokojení po úspěšném vstupu do sezony. Bohužel to je takový náš neduh. V základní části si myslíme, že se to nějak uhraje a pak to nějakým způsobem hasíme až v play-off. Je na čase, abychom konečně předvedli kvalitu už během základní části a měli vyrovnanější výkony. Zde se však dostáváme zpátky k problému přístupu hráčů k florbalu.

Držíme se na čtvrtém místě tabulky, jak vidíš druhou polovinu základní části?

Bolku a Chodov už zřejmě nedoženeme. Určitě se chceme udržet v první čtveřici. Abychom tento cíl zvládli, všichni se musíme vzpamatovat a začít mnohem lépe fungovat. Zatím to je solidní bída a ostuda pro celé Vítkovice.

Na závěr se vraťme zpět k mistrovství. S kým si na reprezentačních akcích nejvíce rozumíš a co děláš ve volném čase?

Myslím si, že jsme velmi dobrá parta. Samozřejmě si však nejvíce rozumím s vítkovičáky. Vzhledem k náročnému programu se ve volném času většinou snažím co nejvíce odpočívat. Takže v posteli s filmem, počítačem nebo hudbou, popřípadě vymýšlíme nějaké blbosti se svým spolubydlícím MDDr. MM68 Ph.D. :-)

Děkuji Lukáši za rozhovor, přeji za všechny naše fanoušky, ať se ti i celému mužstvu mistrovství vydaří, budeme fandit na dálku! Hodně štěstí!

Děkujeme za podporu! :-)