Rozhovor s novým trenérem juniorů Tomášem Sladkým

26. července 2017, Pavel Palata

Ahoj Tome, vítej zpět ve Vítkovicích! Podepsal jsi smlouvu na dva roky, kromě působení v mužském áčku budeš také zastávat funkci hlavního trenéra juniorského celku. Byla to tvá prioritní volba?
Zdravím všechny modrobílé! Děkuji za přivítání. Souběžně s aktivním hraním se již několik let věnuji trénování, zájem byl tedy oboustranný. Otázku, kterou kategorii a který tým povedu jsme s vedením vyřešili vcelku rychle. Vždy jsem vedl juniory, stejně tomu tak bude i tady doma, za což jsem opravdu rád.

Procestoval jsi všechny top 3 země, určitě máš našim juniorům co předávat. Jak jsi svou misi začal a jaké jsou první dojmy v porovnání třeba s mladíky ve Skandinávii?
Pro takové srovnávací teorie bych potřeboval týdenní seminář. Každá země má svá specifika, každá nátura má své klady i zápory. Teď jsem v Česku a chci se maximálně soustředit na rozvoj mládežnického florbalu u nás.
Ke skupině kandidující na finální tým juniorů Vítkovic jsem se připojil na začátku května.
První dva měsíce letní přípravy jsem mimo jiné využil k seznámení, pozorování a první selekci hráčů, která proběhla na konci června. Dojmy jsou zatím pozitivní.

Jak probíhá příprava "na suchu", na co se v ní zaměřujete a jak jsou na tom hráči po fyzické stránce.
Během května a června jsme jeli v poklidném třífázovém režimu, snažili jsme kluky udržet v tempu všestranným tréninkem s lehkým zaměřením na silovou vytrvalost.
Důležitá je pro mě také atmosféra v týmu, chci z kluků cítit, že jsou pro kolektiv ochotni udělat cokoliv. Týmový duch je zásadní a na něm budu pracovat v druhé fázi, do které jsme naskočili v polovině července.
Kondiční stav týmu prozatím nebudu rozebírat a veřejně prezentovat.

Představ nám složení realizačního týmu a rozdělení jednotlivých úkolů?
V letošní sezóně mi bude na střídačce v roli asistenta pomáhat Vašek Gurkovský, který loni vedl dorostence a má tak skvělý přehled o hráčích, kteří přešli nebo budou přecházet o kategorii výše.
Organizační složku bude mít na starost Jiří Gurkovský, se kterým můžu řešit veškeré detaily, co se týče fungování týmu v rámci celé sezóny. Spolupráce zatím klape perfektně!

Jaké konkrétní cíle jste si stanovili vzhledem k novému modelu juniorské soutěže?
Cíle jsou krátkodobé a dlouhodobé. Nový model soutěže je velmi specifický, na přelomu září a října musíme zvládnout 5 těžkých zápasu, abychom se kvalifikovali do kvalitnější skupiny soutěže. Proto je opravdu důležité zvládnout letní přípravu po fyzické i psychické stránce, jeden z vrcholů sezónu je tady už za 3 měsíce!
Můj osobní cíl je vytvořit konkurenční prostředí v týmu, který vedle perfektní hry bude schopen produkovat i kvalitní materiál pro mužský celek. Junioři v Česku nemají moc času na přípravu pro mužský florbal, já jsem tady od toho jim trochu pomoci.

Tome, děkuji za rozhovor a za celé Vítkovice přeji hodně úspěchů a povedenou sezónu! Vzkázal bys něco našim členům, fanouškům a přátelům klubu?
Taky díky za povídání! Junioři si zaslouží pozornost a velkou podporu. Kromě fanoušků a rodičů zvu na naše zápasy hlavně zástupce mladších kategorií, aby měli představu, do čeho zanedlouho skočí rovnýma nohama!

null