GOTHIA CUP: zpětná vazba trenérů!

22. ledna 2018, redakce

Přinášíme detailní rozbor a osobní pohledy trenérů jednotlivých kategorií na obří florbalovou akci: Gothia cup 2018!

Trenéři se ve strukturovaném článku ohlížejí za organizací, průběhem a celkovým dojmem z pobytu ve Švédsku! Své plusy a mínusy volně přikládají k těmto bodům: doprava, ubytování, strava, organizace turnaje, angličtina, turnajová aplikace, úroveň zápasů, rozhodčí, přístup našich hráčů, poměr kvalita/cena akce.


PETR ŠMERDA - kategorie B11

Tak, jako každé dobrodružství i to naše začalo cestou, a ta byla dlouhá a náročná -> 20 hodin tam a 18 hodin zpět! Po příjezdu okolo 12.30 jsme se ubytovali a rychle spěchali na přátelské utkání s Benešovem, které bylo domluveno ze strany pořadatelů. To určitě příště nebudeme absolvovat po tak náročné cestě. Ubytováni probíhalo formou stanování ve třídách, kde byla poněkud zima, největším mínusem ubytování bylo to, že ve třídě byli lavice a židle a tím se nám prostor pro každodenní fungování dost zmenšil, pro 23 lidí byl skoro nadlidský výkon se tam vlézt. Dále nebylo úplně ideální že sprchy nebyly přítomny přímo ve škole, ale museli jsme za nimi na protější halu (byla pouze přes parkoviště), která byla hrací takže najít volnou šatnu, kde by se člověk mohl osprchovat byl někdy trošku problém. Stravování probíhalo ve školní jídelně formou malého bufetu, kde si každý nabral to co chtěl. Snídaně jednotvárná, oběd s večeří celkem ucházející. Velkým zklamáním byl nedostatek běžného pečiva, pouze sladký chléb a houska u oběda.

Samotný turnaj probíhal v tom samém modelu jako známe například z Prague Games a kvalita organizace / organizátorů je na srovnatelné úrovni. Měla být zajištěna voda pro hráče k utkaní, ale organizátoři o ničem nevěděli, což je škoda. Turnajová aplikace nám usnadnila život v mnoha ohledech a její zpracování je na velmi dobré úrovni. Aplikaci jsme používali především pro zjištění adresy haly na kterou máme dojet a také pro téměř okamžité ukázání dalšího zápasu, soupeře a haly.

Ve skupině jsme odehráli 6 zápasů,ve čtvrtek se švédskými Lindas Waves IBK2 a OnsalaI BK Rosa. Druhý den nás čekaly další dva švédské celky, tentokrát Utbynäs SK a IBK Bergum 1. V sobotu jediný český zástupce ve skupině. a to Benešov s kterým jsme se setkali v onom přátelském utkání. Poslední den opět švédské Malmö FBC.

Na turnaji jsme odehráli čtyři velmi kvalitní zápasy, dva lehčí, ale i tak to byl pro všechny zážitek a první konfrontace s týmy, které v lize nebo na turnajích, kterých se běžně účastníme, jen tak nesetkáme. Jsem rád, že kluci byli „někým“ donuceni přepnout na vyšší rychlostní stupeň. Musím také zmínit slova chvály na hráče a předvedenou hru ze strany trenérů našich soupeřů! Hráči opravdu makali na 100%, a to i když skóre neustále narůstalo,nevypustili a hrou se bavili.Trošku zklamání bylo,že se v naší kategorii nehrálo play-off, ale i tak obrovská zkušenost.

Velkým zážitkem byla možnost zúčastnit se superligového utkání mezi Pixbo Wallenstam IBK a FC Helsingborg s vítkovickým odchovancem Patrikem Suchánkem a florbalovou ikonou Mikou Kohonenem!

V poslední řadě bychom chtěli poděkovat našim rodičům, skvělému navigátorovi Luďku Slavíkovi, kameramanovi a fotografovi Petru Bártovi, mamkám Haně Tiché a Kateřině Strážnické za pomoc při zdravotních komplikacích a v neposlední řadě velkému fandovi Václavu Slavíčkovi!:)

JAN SEDLÁK - kategorie B14

Cesta dlouhá a náročná. Ubytováni jsme byli ve třídách, ve kterých bylo poněkud zima. Jako největší mínus ubytování vidím to, že ve třídách zůstaly stoly a židle. Úplně ideální nebylo ani to, že se sprchy nenacházely přímo ve škole, ale museli jsme se zušlechťovat v protější hale. Stravování probíhalo formou bufetu, ve kterém si každý mohl vzít to, na co měl právě chuť.

Samotný turnaj probíhal obdobným stylem, který známe i od nás – například z Prague games. Kvalita organizace, respektive organizátorů, byla na srovnatelné, tedy velmi dobré úrovni. Jedinou kaňkou v organizaci je náš poslední zápas, který jsme začínaly hrát 22:40. Jako velmi přínosnou hodnotím turnajovou aplikaci. Její zpracování je na velmi dobré úrovni a pro zjištění adresy hrací haly nebo získání informací o dalším utkání byla naprosto nepostradatelná.

Ve skupině jsme odehráli 4 zápasy, kdy zápas proti IBF Göteborg hodnotím jako nejkvalitnější a nejhodnotnější pro naši další práci. Skupinu jsme vyhráli, bohužel nám stopku vystavil hned první zápas v play off IBK Lund Viktoria.

Na turnaji jsme odehráli dva velmi kvalitní zápasy, které v lize, nebo na turnajích pořádaných u nás, jen tak neuvidíte. Jsem velmi rád, že kluci byli nuceni přepnout na vyšší rychlostní stupeň, protože to se tak často nestává. Pro nás trenéry byly tyto zápasy velmi přínosné. Ukázaly nám, kde máme rezervy a kde musíme přidat. Velmi pozitivně hodnotím přístup našich kluků nejen k samotným zápasům, kde kluci hráli za každého stavu a nevynechali jediný souboj o míček a také se poctivě vraceli do obrany, tak i jejich chování a přístup mimo hřiště. Svými výkony i přístupem nás utvrdili v tom, že se obdobných akcí můžeme bez jakýchkoliv obav zúčastnit.

Gothia cup hodnotím jako mimořádnou zkušenost jak pro trenéry, tak i pro hráče, kteří nasbírali spoustu cenných zkušeností pro další práci.V neposlední řadě musíme poděkovat našim „maminám“ Denise Vinárkové a Gabriele Skupienové za veškerou pomoc.

MARTIN FIELEK – kategorie B15

Doprava do Göteborgu a zpět byla zajištěná luxusně vybavenými autobusy. Cestování bylo i tak náročné. Po dvaceti hodinách strávených v autobuse či na trajektu jsme dorazili na místo. Do budoucna bych raději doporučil leteckou dopravu.


Naším přechodným bydlištěm byla na pět dní škola TORPASKOLAN a její školní třída, která rozměrově připomínala větší kancelář nebo zasedací místnost. Navíc jsme obdrželi informace o tom, že je přísný zákaz vytahovat lavice, židle a jiné vybavení ze třídy na chodbu. Prostoru opravdu moc nebylo. Další věc, kterou musím zmínit bylo nedostatečné vytápění. V našem případě to kluci nějak zvládli. Strava byla zajištěná ve školní jídelně, která z mého pohledu nebyla úplně nejlepší. Snídaně ještě ušla, ale ty obědy a večeře... Ohřívané polotovary z mikrovlné trouby, k obědu a večeři voda z kohoutku nebo mléko z automatu... jednou větou řečeno: Žádná mňamka to nebyla!

Po příjezdu jsme dostali složky, ve kterých byly věci spojené s organizací. „Jídelní lístek", mapu pouze jedné haly, na které jsme ani nehráli, jízdní řády, které jsme nevyužili a vše jsme řešili přes mobilní aplikace. Složku jsme prakticky nevyužili. Utkání ve skupině jsme hráli ve čtvrtek 13:20 a 19:20 takže z utkání švédské superligy jsme viděli pouze poslední třetinu... V pátek jsme hráli v 14:40 a 19:00. Což také znamenalo 11:30 nejpozději "poobědvat" a po zápase zase jet zpět na školu a nejpozději v 17:00 "povečeřet" Kluci samozřejmě měli po zápase hlad... Výdej večeří byl pouze do 20:30. Takže se to řešilo hromadnou objednávkou hamburgerů... Zde chápu, že organizátoři turnaje nemohou vyhovět všem.

Já osobně anglicky moc neumím, tak nemůžu hodnotit, ale dal jsem si za úkol, přihlásit se kvůli rozhodčím do kurzu anglického jazyka!:)

Turnajová aplikace byla super. Bez ní bychom byli ztraceni.

Z pěti odehraných zápasů na turnaji měly úroveň pouze tři. Průměrná úroveň: skupina (Vítkovice vs. Ingarö 6:4, Växjo vs. Vítkovice 7:4), Nadprůměr: osmifinále (FBC Liberec vs. Vítkovice 5:3).
A k rozhodčím? V osmifinále nám neuznali regulérní branku na 4:4... V posledním zápase skupiny proti Växjo bylo nařízené trestné střílení po čistém zákroku brankáře... Celkově za turnaj - větší náklonnost rozhodčích k domácím (švédským) týmům.
Kluci měli maximální přístup a chuť na úspěch, musím je pochválit za bojovnost, nasazení a reprezentaci českého florbalu na klubové úrovni kategorie B15.
Myslím, že jsme udělali velice dobrý florbalový dojem.
Trávit 5 dnů ve Švédsku za ty peníze bylo super, ale myslím, že Hummel Cup nebo Prague games jsou velice kvalitní turnaje za menší peníze s důstojnějším ubytováním a hlavně stravou.

PATRIK KUBEČKA - kategorie G15

Pravděpodobně odpovídající finančním možnostem rozpočtu a možnostem při tak vysokém množství cestujících. Za náš autobus - výborné složení řidičů, kteří udělali maximum pro plynulou cestu. Ubytování trošičku poddimenzované. Ne ani tak za naší dívčí složku . Asi také z důvodu nižšího diváckého doprovodu oproti chlapcům. Taky jsme s Tomem Martiníkem improvizovali a spánkem na chodbě jsme holkám poskytli soukromí ve třídě. Počet toalet na chodbě občas kolaboval. Sprchy, přestože byly v jiné budově, čisté ,přístupné bez problému s teplou vodou (možná jsme měli štěstí). Strava typicky školní a ač dietní tak chutná. (asi spasu všechno...). Obsluha kuchyně vstřícná k dotazům a požadavkům - několikrát jsme odnášeli a doplňovali nějaké teplé čaje holkám do tříd při nachlazení - bez problémů se vším souhlasili.

Mobilní aplikace a informovanost bez problémů. Poměrně příjemné překvapení - způsob, jakým rozhodčí organizovali i přestávky a striktně nepouštěli čekající hráče na plochu. Zklamala doprava na zápas Pixba - tam mohli předvídat zájem a posílit dopravu. Angličtina u všech pořadatelů a rozhodčích byla na vysoké úrovni, turnajová aplikace mobilní aplikace velice přínosná a nápomocná hlavně v kombinaci s mobilními aplikacemi hromadné dopravy.

Za naší dívčí složku jsme vyhodnotili přínos utkání s neznámými soupeřkami. Přes krátkou dobu utkání aklimatizaci děvčat v souboji proti novým soupeřkám. Plus poznání, že i tyto týmy byly složeny s hráček s rozdílnou kvalitou. Holky absolvovaly všechna utkání s cílem je vyhrát. Rozhodčí v našich zápasech korektní s minimem chyb (s ohledem na počet zápasů, které během turnaje absolvovali i oni). A přístup našich hráček?:) Až na některé pozdní večerky vcelku v pohodě :)


Kategorie B11

Kategorie B14

Kluci v akci