JUNIOŘI: Ohlédnutí za juniorskou KB-ligou 2017/2018!

13. dubna 2018, redakce

Každá kritika je dobrá kritika. Přinášíme detailní hodnocení ročníku 17/18 pohledem hlavního trenéra juniorů, Tomáše Sladkého.

Hodnocení soutěžního ročníku 2017/2018, junioři A, KB-liga


--- Tým ---

Po ustálení užší tréninkové skupiny (22+3), ke kterému došlo přibližně v polovině září, se začalo formovat složení aktivního týmu vhodného pro nominaci na mistrovská utkání (15+2). Tým byl vhodně doplněn o dorostence, především po konzultaci s asistentem V.Gurkovským, který v loňské sezóně vedl právě dorost. Hráči na hostování se postupně začleňovali do kolektivu. Individuální pohovory se všemi hráči byly vedeny během září a října s cílem popsat aktuální pozici / úroveň hráče a nasměrování jednotlivce k všestrannému rozvoji ku prospěchu celého týmu. Některé vazby mezi hráči se podařilo utužit, některé zcela nové vytvořit. Bohužel ony „skryté“ skupinky, na které bylo z dřívějška upozorňováno, se sezónou pohybovaly poměrně viditelně a nedošlo tak jejich přirozenému rozbití.

--- Taktika ---

Po konzultaci s Pavlem Brusem, trenérem navazující kategorie (mužský A-tým), která proběhla ihned po dokončení letní přípravy, byl nastaven taktický model pro juniorskou kategorii s ohledem na fyzický fond, somatotypy a taktickou vyzrálost hráčů. Jednalo se o částečnou modifikaci systému mužského A-týmu, především pro jednodušší návaznost při nepravidelném nasazování juniorů v seniorech (především v rámci Poháru ČP nebo na tréninkových jednotkách). V juniorském věku by již hráč neměl mít problém s technickou výbavou a fyzickým fondem, aby mohlo proběhnout taktické nabíjení jednotlivců a celého týmu. Bohužel se v týmu našlo několik hráčů, kteří se na broušení taktiky vzhledem k zanedbání vkladových hodnot dostali jen částečně.

--- Výsledky ---

V přípravném období šlo zejména o vzájemné seznámení s taktickým modelem, docházelo k velmi časté rotaci v sestavě. Junioři absolvovali několik přátelských utkání a zúčastnili se dvou velkých předsezónních turnajů. Na turnaji Czechopen byl tým přihlášen do mužské kategorie Pro, ve které šlo hlavně o ostrý a fyzicky náročný „budíček“ v seniorském prostředí. Čtyři prohry po boji znamenaly rychlou stopku. Po oficiálním ukončení letní přípravy (v polovině srpna) se junioři zúčastnili G2 cupu rovněž v Praze, kde sehráli šest velmi kvalitních zápasů se svými vrstevníky. Turnaj byl všeobecně hodnocen velmi pozitivně a prospěšně, na rozdíl od tradičního Czechopen.

Začátkem září pak tým vstoupil do KB-ligy, celostátní juniorské soutěže. 24 týmu bylo rozděleno do čtyř šestičlenných skupiny. První tři celky z každé skupiny postoupily do TOP12. To se Vítkovicím společně s FBC Ostrava a Brnem podařilo.
Základní část, kterou jsme oficiálně zakončili na 5.místě, ovlivnila především aklimatizace na nový systém a sehrávání jednotlivých formací. Zlom přišel v na konci listopadu, kdy junioři naskočili na vítěznou vlnu a neprohráli hned 17 zápasů v řadě! Po skončení dvoukolové základní části následovaly dvě podivné série s FBC Ostrava a Otrokovicemi, aby pak mohlo začít to pravé playoff. Ve čtvrtfinále jsme se utkali s Chodovem a sehráli jsme více než vyrovnané zápasy (8:9p, 6:9). Po vyřazení se junioři zapojili do opravného pavouku v boji o bronzové medaile. Po úspěšné sérii se Spartou na dva vítězné zápasy ukončil juniorům sezónu talentovaný tým z Ústí nad Labem. Na kterém místě se tým finálně umístil bohužel není známo. Junioři Vítkovic vypadli v opravném semifinále spodního pavouku B…

--- Model soutěže ---

„Jak jsem již veřejně uvedl, s aktuální podobou herního plánu a modelu soutěže zásadně nesouhlasím! V kritické emailové zprávě, která byla směřována vrcholným činovníkům unie, jsem uvedl, že jsem se nikde jinde s podobným, takto extrémně komplikovaným systémem, nesetkal. Po „moderním“, ale stále spravedlivém rozdělení týmů do dvou výkonnostních skupin po dvanácti týmech a po odehrání základní části došlo opět ke sloučení obou soutěží. Začalo tak nepřehledné proplétání vrchního a následně i spodního pavouka. Po dvou zbytečných sériích došlo konečně na čtvrtfinále, tradiční pilíř vyřazovací části.
Po boji jsme vypadli, ztratili jsme tak možnost být první a v normálním sportovním vnímání jsme měli přijmout porážku a konec sezóny. Modernizací juniorské soutěže jsme se „naštěstí“ ocitli v opravném pavouku, v boji o bronzové medaile. Z organizačního hlediska se jedná o naprostou šílenost, protože plánovat haly, pořadatelství nebo cesty týmů na následující zápas, kdy se o postupu rozhoduje třeba ve středu pozdě večer, je téměř nereálná! Jednotlivé fáze se navíc hrají rozdílným systémem (na dva vítězné zápasy, na tři vítězné zápasy, na pouhé dva zápasy s novinkou v podobě tie-breaku, kdy se zcela vytrácí sportovní logika a výhoda domácího prostředí…).
V konečném důsledku se sezóna dohrávala víceméně z povinnosti, hráče už nešlo vybičovat k maximálnímu výkonu. Fyzicky a především psychicky náročný program znamenal, že někteří hráči dohrávali soutěž s nechutí a bez zájmu.Upřímně mi bylo týmu líto, nejstarší hráči v kategorii dohrávali svou poslední juniorskou sezónu na sílu a s vědomím, že tuto soutěž většina florbalové komunity nechápe, odsuzuje a bere s velkou rezervou.

Pokud se chceme někomu ze severu přiblížit, musíme tlačit na kvalitu a ne na kvantitu a to na všech frontách! Konkrétně v juniorském prostředí, kdy se již nejedná o regionální soutěž mladších žáků, musí být preferováno sportovní a výsledkové hledisko! Benevolentní přístup s druhou možností, rozšiřování soutěží, aby si ji každý zkusil a měl právo se zúčastnit je cesta zpět!“

--- Poděkování ---

Ročník 2017/2018 byl můj první v roli hlavního trenéra juniorů v Česku. Vstupoval jsem do zcela neznámého prostředí, takže děkuji především realizačnímu týmu, který tvořil asistent Václav Gurkovský a vedoucí týmu Jiří Gurkovský. Tito dva pánové se obrovskou měrou zasloužili nejen o mou aklimatizaci, ale také o plynulý chod a fungování týmu během celé sezóny, především v okamžicích, kdy se program KB-ligy kryl s mým působením u A-týmu mužů.
Děkuji všem organizátorům a pořadatelům našich zápasů, bez kterých bychom nemohli projít soutěží bez pokuty.
Děkuji také všem rodičům, kteří se nemalou měrou podíleli na klidném průběhu sezóny, pomohli s transportem a především fandili jako o život! Na závěr díky všem hráčům za jejich přístup, píli, pozornost a že to se mnou celkově tak nějak vydrželi… bylo to ok!;) Těm, kteří se s juniorským florbalem loučí přeji mnoho sportovních a osobních úspěchů, na ty ostatní se těším na začátku letní přípravy!

T.

Počet zápasů:

Přátelská utkání: 3x

Czechopen: 4x

G2 cup: 6x

Předkolo: 5x

KB-liga: 20x

Playoff A: 7x

Playoff B: 5x

Celkem: 50 utkání / 13x příprava + 37x liga (24 výher : 13 proher)

Hráčský kádr:

Fixní tréninková skupina: 22+3

-z toho 5x dorosteneckého věku

-z toho 3x ze soupisky juniorů B

-externí doplňování 3x z dorostu

-dlouhodobě mino soupisku 2x (Malina-zraněný, Besta-A-tým)

Celkem zapojeno: 35 hráčů + 4 brankáři