Rytířky nadále kralují Ostravě, FBC porazily 6:3

15. prosince 2018, Michal Dannhofer

Po výhře v derby čeká Rytířky výjezd do Liberce, rok 2018 uzavřou doma proti Tatranu

Vítkovické Rytířky zvládly důležité utkání a v derby nad FBC Ostrava zvítězily 6:3. V první třetině bylo znát, že se hraje po delší době, v případě nejvyšší ženské soutěže se totiž pauza kvůli domcímu mistrovství světa mužů natáhla na tři týdny.

Nicméně Rytířky byly od začátku o něco aktivnější a v sedmé minutě šly do vedení zásluhou Huskové. Dalšímu průběhu první třetiny kralovaly obě brankářky: domácí Nikola Příleská a hostující Veronika Tomšová. Na obou stranách tak bylo k vidění mnoho neproměněných šancí.

Vstup do druhé části se Rytířkám opět povedl: na rozehrávku si seběhla kapitánka Alžbeta Ďuríková a umístěnou ranou zvýšila na 2:0. Za zmínku rovněž stojí, že hlavní trenér Tomáš Martiník se ani v této chvíli a v tomto utkání nebál dát šanci mladým vítkovickým nadějím. Po přelomu utkání do druhé části Vítkovice nevyužily přesilovou hru.

Ve 37. minutě nejprve rozhodčí uznali branku FBC, kterou ale po konzultaci odvolali, pro nesprávné umístění rozehry FBC. Místo 2:1 to tak rázem bylo 3:0. V čase 40:24 se totiž parádně umístěným projektilem pod břevno prezentovala Justyna Krzywak.

O šest minut později vrátila FBC do hry Kotzurová. Vítkovice následně podruhé nevyužily přesilovou hru, ale vadit to nakonec nemuselo: sedm minut před koncem totiž rychlý kontr zakončila Planková.

O necelé dvě minuty později snížila z otočky Kapcová a FBC sáhlo ke hře bez brankářky. Hned na úvod ale došlo k faulu při střele do opuštěné branky, následovalo tak trestné střílení. K exekuci se stejně jako v prvním vzájemném utkání této sezony postavila Husková, tentokráte ale Tomšovou v bráně FBC překonala. Nešlo si nevšimnout, že před samotným provedením dostávala rady od vítkovické golmanky Nikoly Příleské.

Vítkovice sice byly v početní nevýhodě pod tlakem, ale to nezabránilo Šárce Bol’ové, která odehrála dost možná své nejlepší utkání za Vítkovice, aby dlouhým výhozem přidala šestou branku. Skóre uzavřela opět Denisa Kotzurová, ale její branka v čase 59:29 už nemohla na vítězství Vítkovic nic změnit.

Rytířky tak zvládly velmi těžkou překážku a mohou nadále pomýšlet na první místo v základní části Extraligy žen. Nyní je o tři body první Chodov, který v pátek porazil Bohemians 14:2. Rytířkám může hrát do karet, že odvetný vzájemný zápas se v roce 2019 uskuteční na Dubině.

1. SC TEMPISH Vítkovice - FBC ČPP Bystroň Group OSTRAVA 6:3
branky: 7. Barbora Husková, 22. Alžbeta Ďuríková, 41. Justyna Krzywak, 53. Eliška Planková, 56. Barbora Husková, 58. Šárka Boľová - 47. Denisa Kotzurová, 55. Nela Kapcová, 60. Denisa Kotzurová; rozhodčí: Pavel Hála - Vladimír Hála; vyloučení: 1:2; využití: 0:0; diváků: 120; zásahy brankářů: Nikola Příleská 17 - Veronika Tomšová 23; po třetinách: 1:0, 1:0, 4:3;

Tomáš Martiník: Dnes výborně vybojované vítězství, za které jsme moc rádi. V zápase jsme střídali sebevědomé momenty s těmi nejistými, znovu jsme nebyli ideálně produktivní. Dvě třetiny jsme velmi slušně pracovali v obraně, škoda těch zaváhání v konci zápasu. Spokojenost s výkonem tím mohla být ještě větší. Děkujeme soupeřkám za zápas.”