SB-Pro: Finský mistr, tým postavený kolem legendárních dvojčat a rovněž s vítkovickou stopou

01. ledna 2019, Redakce

Soupeřem našich žen v semifinále Poháru mistrů ve švédském Gävle bude ve čtvrtek 3.1. od 10:00 tým úřadujících finských mistryň SB-Pro. Zde máme jeho vizitku.

Klub SB-Pro sídlí ve zhruba čtyřicetitisícovém městě Nurmijärvi, které se nachází asi 30km na sever od Helsinek. Místní klub SB-Pro je tradiční bašta finského ženského florbalu, který v superfinále loňského ročníku ukončil nadvládu dlouholetých šampionek z Classicu, mimo jiné i za pomoci ex-vítkovické Denisy Ratajové, která již však nyní obléká dres švédského Pixba Wallenstam. Nebyla to však jediná vítkovická stopa v tomto týmu. Sezonu zde válela také Hana Sládečková a naopak, z SB-Pro byla ve vítkovických řadách na ročním angažmá populární Finka Mirva Laitinen.

Co se aktuálního kádru našeho soupeře týče, jedná se o velezkušený tým postavený kolem legendárních dvojčat Karoliny a Eliny Kujala. Věkovým průměrem se jedná o nejstarší tým na Poháru mistrů (v jeho ženské části), průměrný věk hráček je téměř 25 let, z toho hned čtyři třicátnice. I v tomto ohledu bude zajímavá konfrontace s vítkovickým mládím. Tým vede nově jako hlavní kouč Sami Saarikoski, výrazně mu pomáhá bývalá hráčská legenda Paula Jouthen, mistryně světa z roku 2001.

Brankářky: Tiltu Siltanen (29 let), Ira Moilanen (19)

V brankovišti neochvějně kraluje Tiltu Siltanen, velezkušená brankářka. Byť se na reprezentační úrovni do finského národního týmu prosadila až v posledních letech, stihla již být jedničkou na mistrovství světa v roce 2017. Ve své kariéře si vyzkoušela i zahraniční angažmá ve švýcarském týmu Piranha Chur.

Obránkyně: Silja Eskelinen (25 let), Nita Heino (25), Niina Ahola (17), Anu Raatevaara (22), Ina Leminen (22), Emma-Karoliina Itänen (30), Emmi Lindh (19)

V defenzivě SB-Pro je bezesporu nejznámější jméno Silja Eskelinen, reprezentantka, účastnice mistrovství světa 2015 a 2017. Rovněž i ona si vyzkoušela angažmá v zahraničí, švýcarském Churu, letos jí však trápí častá zranění. Muziku defenzivy notně přitvrzuje třicátnice Itänen, za zmínku pak stojí také talentovaná ofenzivní obránkyně Anu Ratevaara s rychlou a prudkou střelou z větší vzdálenosti, zaujala například čtyřmi brankami na loňské univerziádě.

Útočnice: Jaana Lirkki (28 let), Heidi Lirkki (28), Meri-Helmi Höynala (17), Jenni Torkki (18), Elina Kujala (31), Karoliina Kujala (31), Laura Hietamäki (27), Mirja Hietamäki (27), Nea Suominen (27), Jenni Rautanen (30), Melina Rissanen (19)

Útok, ten by se dal označit jako guinessův rekord v počtu dvojčat. Hned troje dvojčata zdobí útoky SB-Pro. Všemu vévodí legendární dvojice Karolina a Elina Kujala. Byť Elina si od florbalu dávala pauzu a poprvé letos naskočila do florbalového kolotoče až v prosinci. Pozoruhodná je i bilance těchto dvojčat, startovaly shodně na 5 mistrovstvích světa, shodně odehrály 30 zápasů a jejich bodový přísun je také téměř totožný 30, resp. 33 bodů. Produktivní, zejména v ligové soutěži je i dvojice dvojčat Hietamäki. Do reprezentace tyto dvojčata sice nikdy příliš nenakoukla, zato například v domácí soutěží je Laura Hietamäki zatím nejproduktivnější hráčkou SB-Pro. Třetí dvojčata jsou Jaana a Heidi Lirkki. Známější Jaana se prosazovala v reprezentaci v dřívějších letech, Heidi se naopak stala finskou reprezentantkou poprvé vloni a v letošní sezoně je zatím nejlepší střelkyní SB-Pro. Nesmíme však zapomenout ani na mladou krev, osmnáctiletou Jenni Torkki si jistě pamatuje řada našich hráček z loňského šampionátu juniorek

Za možnost účasti na Poháru mistrů evropských zemí děkuje klub svým partnerům a finanční podpoře města Ostravy a Moravskoslezského kraje.