Výprava je na místě. Na koho můžeme narazit v zápase o medaili

02. ledna 2019, Michal Dannhofer

Výprava dorazila v pořádku do dějiště a vyzkoušela si krátkým tréninkem halu. Zároveň v článku přinášíme krátkou vizitku možných soupeřů v bojích o medaili.

IKSU

IKSU, dá se řící dámský Real Madrid, to je klub ze severošvédského města Umea, odkud už to není příliš daleko k polárnímu kruhu, florbal zde ale hrají světový. Již loni IKSU zvítězilo v Poháru mistrů a trofej tak obhajuje. Navíc před sezónou posílilo o patrně nejlepší útočnou dvojici současnosti, finská dvojčata Oonu a Veeru Kauppi. A výsledek? Zatím 14 zápasů v lize a 14 vítězství s drtivým skóre. A pak, že jen česká liga není vyrovnaná 😊

Brankářky: Linnea Jonsson (26 let), Lovisa Hedin (20), Emelie Fallman (23)

Jestli se dá hovořit o něčem jako slabina u týmu IKSU, pak snad jedině na brankářském postu. Přesto dvojice Jonsson + Fallman, ačkoliv druhou jmenovanou nově nominovali do švédské ženské reprezentace.

Obránkyně: Ellinor Berling (22 let), Sandra Boric Svard (19), Louisa Turton (26), Jonna Stenvall (19), Cornelia Fjellstedt (25), Isa Jonsson (21), Malgorzata Kulczycka (28), Myra Aggestal (20)

Obrana IKSU stojí především na švédské reprezentantce Cornelii Fjellstedt, která je mnohdy na hřišti spíše čtvrtou útočnicí. Naopak Polka Kulczycka (za svobodna Pazzio) za to umí vzít tvrdě a spolu s Myrou Aggestal tvoří základ defenzivní práce švédek.

Útočnice: Amanda Delgado Johansson (23 let), Tova Eriksson (20), Maja Viström (17), Alice Granstedt (21), Emelie Wibron (26), Oona Kauppi (21), Veera Kauppi (21), Sofia Joelsson (22), Emelie Engström (21)

V útoku IKSU září jedna z nejlepších florbalistek světa i historie, obrovitá Emelie Wibron. Kolem ní vznikl tým s řadou mladých talentů výrazně se prosazujících na mezinárodní scéně, ať už zmíněná finská dvojčata Kauppi, vynikající střelkyně a specialistka na trestná střílení Amanda Delgado Johansson, nebo šikovné tvůrkyně hry Sofia Joelsson a Alice Granstedt. IKSU je zkrátka a dobře velký favorit celého turnaje.

Piranha Chur

Piraně ze švýcarského alpského střediska Churu momentálně vládnou v zemi helvétského kříže. Tým kolem legendární Corin Rüttiman jako již tradičně touží na mezinárodní scéně uspět. Není bez zajímavosti, že u největšího úspěchu vítkovických žen v historii, postupu do finále Champions cupu v roce 2014, byly právě Piranhe, které vítkovické holky v heroickém zápase zdolaly 2:1.

Brankářky: Jill Munger (20 let), Corinne Waldburger (22)

Velkou oporou Churu byla nynější spoluhráčka Denisy Ratajové v Pixbu, Lara Heini, avšak nyní Chur sází na dvě mladé brankářské naděje.

Obránkyně: Luisa Cotti (18 let), Catrina Cotti (21), Sanni Nieminen (27), Livia Danuser (19), Luana Rensch (18), Flurina Marti (27), Chiara Gredig (22), Lina Wieland (20)

Defenziva Piraní stojí na velezkušené švýcarské reprezentance Flurině Marti, kterou v létě výrazně doplnila finská reprezentantka Sanni Nieminen, která tým posílila z SC Classic. Za zmínku mimo jiné stojí i mladá talentovaná juniorka Luana Rensch.

Útočnice: Mari Aanerud (26 let), Margrit Scheidegger (28), Alessandra Schneller (20), Nicole Capatt (18), Corin Rüttiman (26), Seraina Ulber (28), Chiara Rensch (21), Sereina Buchli (23), Katrin Zwinggi (29), Geraldine Rossier (30)

Útok, ten stojí především na první formaci kolem Corin Rüttiman, kterou skvěle doplňují další zkušené a dlouholeté švýcarské reprezentantky Katrin Zwinggi a Seraina Ulber. Neméně zkušeností a medailí posbírali i další zkušené útočnice Geraldine Rossier a Margrit Scheidegger, které doplňuje švédka Mari Aanerud, ta také vítkovický florbal již zná, když ještě v dresu Djurgardenu v roce 2014 sehrála proti Vítkovicím dva zápasy.