Palce nahoře, stříbro na krku. Takové bylo finále Champions Cupu 2019

08. ledna 2019, Redakce

Rytířky napsaly v Gävle stříbrnou pohádku, až florbalový Real Madrid byl nad jejich síly

„Dámy a pánové, už za několik okamžiků začne utkání, které rozhodne o tom, který ženský florbalový tým je nejlepší na světě,“ právě těmito slovy zvedali moderátoři v nádherné multifunkční Gavlehallen oponu nad finálovým utkáním Champions Cupu 2019 v kategorii žen.

Jeho účastníci byli zřejmí: IKSU a Vítkovice. Upřímně, o IKSU pochyboval málokdo, vždyť jde o tým, který má v ženské nejvyšší švédské sérii neuvěřitelnou sérii osmatřiceti vítězství v řadě, z toho v roce 2018 ani neprohrál utkání. Ovšem Vítkovice, to je jiná káva.

Celá aréna si ještě v té chvíli pamatovala na ten šok, když Dominika Buczek poslala Rytířky do finále nejprestižnější klubové soutěže, novináři si pak v mix zóně jistě dobře pamatovali nepřítomné pohledy hráček SB-Pro, které snad samy nevěřily tomu, že je v pátek čeká pouze boj o bronz poté, co podlehly Vítkovicím. „Přijeli jsme tady prakticky pro třetí místo, ale nepočítali jsme s tím, že budeme hrát s SB-Pro,“ zaznělo pak v lobby turnajového hotelu od zástupců Churu.

Pokyny na tatktické poradě jsou jasné a nesou se v duchu, podat co nejvíce důstojný výkon, nálada v týmu je uvolněná, při obědě sedí obě výpravy téměř vedle sebe a obě se připravují na zápas o zlato.

Už před utkáním jsou členové vítkovické výpravy na tribuně za střídačkami zdraveni například zástupci SC Classic, kteří se přišli naladait před finálovou účastí jejich mužského týmu.

Utkání má očekávaný vývoj v tom, že IKSU je aktivnější, přesto si Vítkovice zaslouží obrovský respekt. „Zatím hodně, hodně dobré,“ slyší manažer výpravy od zástupců Classic, kteří sedí zhruba ve čtvrté řadě nad střídačkami vedle něj.

Podobně je na tom také klubový prezident Tomáš Krásný. „Měl jsem slzy v očích, když mi prezident IKSU děkoval za zápas, kdy jeho holky musí hrát ve 44. minutě naplno,“ vyjádřil se. A skutečně: Švédky jedou jako stroje ani za rozhodnutého stavu nejsou ochotny vypustit byť sekundu na hřišti.

Když zápas končí výsledkem 8:3 nastává rychlý přesun na lavičku, protože na řadě bude medailový ceremoniál. „Jdeš pro medaili? Ano. Hm, tomu co jste předvedli, tomu říkám výkon,“ zní od prvního ze šesti členů výpravy Classic, které je třeba minout, doprovázeno zdviženým palcem. Zbylých pět se přidá, poslední pak plácá po rameni. „Dost dobrá práce.“

Také závěrečný ceremoniál se nese v přátelském duchu, oba týmy ví, co právě dokázaly. Při čestném podávání rukou tak není nouze o úsměvy. „Gratuluji, super zápas,“ zní směrem ke kapitánce IKSU Emelie Wibron, která je považována za jednu z nejlepších florbalistek planety. „Díky, od Vás taky,“ usměje se.

Fotografie na Flickru Mezinárodní florbalové federace, která zachycuje předání poháru kapitánce Alžbetě Ďuríkové mluví asi za vše. Ten obrovský nával pozitivních emocí prostě někde musel vytrysknout a stalo tak přesně ve chvíli, kdy hrdá kapitánka donesla trofej svému týmu.

Pro Vítkovice je to třetí stříbro na Champions Cupu, druhé ženské. Jsou tak nejúspěšnějším českým klubem na tomto turnaji, ať už je jeho formát jakýkoliv. A všichni věříme, že v blízké budoucnosti přidají další cenné kovy.

Účast vítkovických žen na turnaji Champions Cup 2019 finančně podpořil Moravskoslezský kraj.